• ludzie co z TORFARMEM myślę że czas na zakupy Autor: ~pez [82.23.145.*]
    ostatnio bardzo mocna przecena
    papier znajduje się przy lipcowym dołku co podobnie jak inne papiery odbije się i zacznie się marsz do góry
    w/g mnie powstałe 3 luki bessy zapowiadają wygaśniecię podaży więc tylko czekac aż popyt przejmie kontrole, długa czarna świeca która powstała dziś przy wysokim wolumenie zapowiada wyczerpanie podaży
    czy zgadzacie się ze mną??
    z góry dzięki za komentarze
  • Re: ludzie co z TORFARMEM myślę że czas na zakupy Autor: ~matek [82.23.145.*]
    z jednej storny masz racje ale potrzebuje komentarza jakiegoś innych osób wtedy może zdecyduje się na kupno
  • Re: ludzie co z TORFARMEM myślę że czas na zakupy Autor: ~pez [82.23.145.*]
    czemu tego niema na stornie głównej
  • Re: ludzie co z TORFARMEM myślę że czas na zakupy Autor: marenio [69.231.26.*]
    Ja w analize techniczna nie wierze, wiec nie moge Cie poprzec, ale od strony fundamentalnej Torfarm wyglada rewelacyjnie (disclaimer: kupilem duzo tego papieru). C/Z=10.4, C/WK=1.13, a spolka powinna w ciagu najblizszych 2-3 lat gwaltownie zwiekszac zyski po tym, jak podwoila w ciagu ostatnich kilkunastu miesiecy przychody przez przejecia. Duze zwiekszenie zyskow widac zreszta w wynikach za ostatni kwartal. Przejete spolki sa w trakcie restrukturyzacji i ciecia kosztow, a w tym biznesie potencjalne korzysci skali sa gigantyczne. Z kolei nagly spadek popytu na leki nam z cala pewnoscia nie grozi, a raczej powinnismy zobaczyc stabilny wzrost calego rynku na poziomie 5-10% rocznie. Zagrozenia (nie sa moim zdaniem duze): wyzsze koszty kredytu plus potencjalne mieszanie sie w sprawy panstwa, ktore lubi rozrabiac na tym rynku. Szanse: 1. Przejecie przez zagranicznego dystrybutora. Ze wzgledu na oczekiwania co do wielkosci, celem przejecia moglby byc tylko Torfarm, Farmacol i PGF, ale pomimo podobnej do Torfarmu sprzedazy te dwie ostatnie spolki sa znacznie wyzej wyceniane przez rynek (w stosunku do calkowitej sprzedazy) i koszt ich przejecia bylby kilka razy wiekszy. 2. Fuzja z Prosperem, ktora uczynilaby z Torfarmu zdecydowanego lidera rynku. O pomysle takiej fuzji slychac od dawna i obaj glowni akcjonariusze wypowiadali sie o nim pozytywnie, aczkolwiek Torfarm najpierw chcialby strawic wczesniejsze zdobysze. Poniewaz Prosper jest mniej efektywny niz Torfarm i chyba nawet balansuje na granicy oplacalnosci, korzysci skali plynace z polaczenia moglyby sporo zwiekszyc zysk na akcje obu spolkom. Pzdr.
[x]
NEUCA 0,37% 810,00 2025-11-24 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.