Dnia 2023-03-15 o godz. 16:13 glokoo napisał(a): > Wszystko w temacie Goldman ! Można mieć pretensje do p. Prezesa za brak transparentności w prowadzeniu spółki, ale biznes się kręci i to nie kiepsko.
Przestań już naganiać. zaraz ostudzi ci łepetynę raport, a kolejny to już w ogóle staje kołkiem w gardle. Ceny poszły w górę tak jak i złoto, bo SVB, Credit Suisse etc ale kupujący nie biorą pod uwagę jaka to jest specyficzna spółka. W sensie jak zarządzana. Inwestować w spółki powiązane ze złotem - OK ale nie akurat w to badziewie.
Dnia 2023-03-15 o godz. 19:29 ~Goldman napisał(a): > Trolle spadkowe szaleją. Po co tu siedzicie? Może poniżej 90 jeszcze do poniedziałku złapiecie, nie bójcie się. Ale potem już 9 z przodu nie będzie
Fakt, 9 z przodu nie będzie tylko 8, a po kolejnym raporcie pewnie 7 albo i 6.
Nie naganiam i nigdy tego nie robiłem ! Jestem na MNS od ponad roku, więc łatwo możesz prześledzić i zweryfikować moje wpisy. Nigdy też nie zmieniałem swojego nick'a, ani nie wypisywałem z innego konta, więc daruj sobie ten agresywny ton !
Jeśli chodzi o wyniki to po raz kolejny twierdzę, iż wyniki za IVQ i cały rok 22 będą bardzo dobre ! W IVQ złoto ubijało dno. Złoto było rekordowo tanie na przełomie miesięcy od września do listopada - 2 z tych miesięcy przypadają na IVQ. Niskie ceny złota zachęcały na pewno do zakupów, stąd moje oczekiwania co do naprawdę dobrego wyniku za IVQ.
Co do otoczenia dla złota i MNS to chyba zdecydowana większość z nas się zdziwiła z obecnej sytuacji. Dla posiadaczy akcji MNS to super wiadomość. Kapitał wędruje do bezpiecznego złota. Szansa, że na tym skorzysta MNS jest bardzo duża.
Na GPW i NC chcą inwestować w spółki skorelowane ze złotem nie masz za dużego wyboru ;) Czy MNS jest spółką idealną ? Na pewno nie, szczególnie jeśli chodzi o przejrzystość i transparentność. To właśnie z tego powodu kurs spółki jest w miejscu w którym jest, czyli wciąż poniżej rzetelnej wyceny ! Spółka zarabia i to nie mało ! Tego faktu nie można lekceważyć. Jeśli odzyska tylko i aż zarazem zaufanie akcjonariuszy to wycena spółki będzie 2 razy wyższa. O tym też pisałem swego czasu.
od siebie dodam, że mam nadzieję że Pan Prezes postara się tym razem aby spółka w oczach inwestorów odzyskała dobre postrzeganie na przyszłość liczę że moja cierpliwość i chłodne spojrzenie na sytuację zostanie wynagrodzona
To nie były łatwe 3 kwartały dla akcjonariuszy tej spółki ! Miejmy nadzieję, że nasza cierpliwość zostanie wynagrodzona. Jeśli dodamy do siebie: a) dobre wyniki finansowe; b) rzeczowe wyjaśnienie obecnej sytuacji w spółce przez zarząd; c) być może jakąś informację o polityce dywidendowej, wysokości dywidendy za 22 rok, przejściu na GPW, zgodzie w zarządzie itp. d) otoczenie dla biznesu MNS no to kierunek dla kursu może być tylko jeden.
Moim zdaniem przez ostatnie półtorej kwartału akcje były po prostu powolutku zbierane z rynku. Wielokrotnie kurs akcji był zbijany na fixingu dosłownie kilkoma akcjami tak, aby nie był zbyt wysoki. Zobaczymy, czy p. Prezes już po IVQ nie zwiększył swojego zaangażowania w MNS. Ja właśnie obstawiam taki scenariusz.
Dnia 2023-03-16 o godz. 08:22 glokoo napisał(a): > To nie były łatwe 3 kwartały dla akcjonariuszy tej spółki ! Miejmy nadzieję, że nasza cierpliwość zostanie wynagrodzona. Jeśli dodamy do siebie: a) dobre wyniki finansowe; b) rzeczowe wyjaśnienie obecnej sytuacji w spółce przez zarząd; c) być może jakąś informację o polityce dywidendowej, wysokości dywidendy za 22 rok, przejściu na GPW, zgodzie w zarządzie itp. d) otoczenie dla biznesu MNS no to kierunek dla kursu może być tylko jeden.
Czy cokolwiek z Twoich punktów się sprawdziło po publikacji raportu? Bo coś mi się nie wydaje.
Chłopie weź te swoje farmazony do kieszeni i wyjdź na dwór się przewietrzyć. Jestem tu od prawie 3 lat i ciągle tylko słyszę o GPW, dywidendzie, itp. jakoś nigdy tego nie było i nie będzie, bo prezes chooj
Nie Kolego, a wręcz przeciwnie - kto mógł zakładać stratę w IVQ? Wyszedłem ze spółki i więcej nie tykam. Inwestycja w MNS to gwarancja straconych pieniędzy przynajmniej do momentu wygaszenia sporu w zarządzie. Dla mnie kierunek jest jeden (południowy) i to kompletnie bez znaczenia co do otoczenia wokół złota. Czasami zaglądam na forum popatrzeć co ludzie wypisują. Wciąż wielu na MNS ma nadzieję na lepsze jutro, ale jak to mówią nadzieja umiera ostatnia. Moja rada jest następująca: jeśli nie wszedłeś w MNS to nie rób tego ! A jeśli już umoczyłeś to zrealizuj stratę i zainwestuj w spółki, które pozwolą Ci się odkuć. Siedzenie na tym czymś to strata pieniędzy, czasu i nerwów ! Taką lekcję wyciągnąłem z inwestycji w MNS. Pozdrawiam