Dokładnie! Ktoś kiedyś napisał na forum, że spodziewa się zysku za 2022r. około 106 mln zysku netto i coś koło tego wyjdzie. Ja obstawiałem około 95-100 mln. Wszystko powyżej jest dla mnie miłym zaskoczeniem.
Szacunki dla grupy oraz wynik skonsolidowany będzie wyższy. I kwartał 2023r. będzie super dla Bowim! Czekamy na info o dywidendzie :) Jak kurs będzie wyżej i poprawi się płynność to zapewne fundusz jakiś wejdzie, oby nie TFI UNIQUA S.A (nie mają cierpliwości, sprzedali Cognora poniżej 4 zł).
Dnia 2023-03-15 o godz. 11:07 ~Znany napisał(a): > niestety ale skonsolidowane będą o jakieś 3 - 4 mln niższe wg analogi obym się mylił
szczerze dla mnie nie ma to znaczenia 3 czy 4 mln w tą czy w tamtą, prawda jest taka że spółka jest fundamentalnie niedoszacowana przez rynek. W 2022 wykręciła ponad 2,5 mld przychodów, 100 mln czystego zysku, a jej kapitalizacja jest na poziomie 220 mln, nie wiem czy ktoś celowo blokuje ten kurs czy co się dzieje, ale ja myślę że prędzej czy później zobaczymy tu uczciwą wycenę. pozdrawiam
to nie są głupi ludzie i raczej nie zostawią tej kasy na koncie żeby inflacja sobie zjadła. szczególnie, że dziś kolejny rekord odczytu. Moim zdaniem kompromisem jest wypłata 50-60 %. Reszta zostawiona dla firmy na dalszy rozwój i ewentualnie inwestycje ale opłacalne a nie wymuszone ( że mam kasę na koncie i muszę szybko wydać). ale my drobni to tylko możemy grzecznie czekać co zrobią większościowi.
Wiesz cały czas mają 100 baniek na kapitale zapasowym, w tamtym roku przeznaczyli 30% zysku na dywidendę w tym roku zysk trochę mniejszy, ale w tamtym roku nie mieli odłożonych 100 baniek przed podejmowaniem decyzji.
Ja stawiam na 2-3 zł dywidendy, ewentualnie konkretny skup akcji własnych do 16-18zl