to chyba bardzo pozytywne ze nikt sie nie interesuje, bo jak przyjdzie czas to ci co teraz papierow nie maja beda chcieli je kupic ale pewnie po tych cenach co sa teraz raczej nie kupia:)
patrzac na inne firmy podczas tej bessy to calkiem ciekawie sie firemka zachowala
Infosys = Apple? Zeby byc drugim Applem trzeba byc innowacyjnym - zapraszam do raportu polrocznego firmy i przeczytania akapitu poswieconego rozwijanym projektom... Ja tam prochu nie widze...
Co do branzy to panuje duuuuza konkurencja. Rozmiar firmy jest pchelkowy ( co bede sie rozpisywal - polecam podrodzial 2.4 ww. raportu).
Plynnosc praktycznie zadna...
Podsumowujac - zobaczymy co przyniesie przyszlosc ale z hurraoptymizmem bym nie przesadzal
konkurencje? moglbys cos wiecej napisac?
jezeli chodzi o plynnosc to probowales cos kupic?
do ceny z oferty niepublicznej jeszcze masz duzy zapas wiec pole do sciagania podazy jest duze, a nastepna emisja nie bedzie nizsza niz w 1 ofercie
a co do malych firm informatycznych popatrz na takie asseco sprzed okolo 10 lat
Material na ktorym oparlem swoja odpowiedz to ww raport:
http://www.newconnect.pl/index.php?page=get_ebi_file&id=620
+ troche szperania w internecie oraz wiedzy wlasnej z pozycji informatyka
Asseco 10 lat temu startowalo z troche innej pozycji niz IFS... Przede wszystkim zebym mogl sie ustosunkowac dokaldnie musimy wybrac o ktorej czesci asseco mowisz?:) (Prokom, Softbank czy COMP) Jesli mowimy o COMP'ie to start odnotowal w 91r i 10 lat temu mial juz ugruntowana pozycje;) Infosysems istnieje od 1999r. Obie spolki mozna porwnac sobie szybko w http://top.computerworld.pl/.
Nie twierdze ze IFS nie moga sie przebic ale... I tu mam swoje najwieksze ale ze musi trafic sie jakis kamien milowy ktory pchnie firme na wyzszy poziom. Obecnie 32 osoby zatrudnione = 2 dzialy IT w pierwszej lepszej korporacji. Sama firma przyznaje ze jest za mala zeby cos uwalczyc wiecej. Wola jest ale nie ma mozliwosci.
Co do branzy to podoba mi sie gdzie oni dzialaja. Poligrafia to kojarzy mi sie z pieniedzmi. dosc powiedziec ze znajomy ze sredniego szczebla w takim przedsiebiorstwie utrzymuje w pojedynke rodzine 2+2. Watpliwosci mam co do perspektyw na polskim rynku - ile razy mozna drukarni opchnac nowe rewolucyjne oprogramowanie. Microsoft daje rade z prywatnymi uzytkownikami co kilka lat zrobic switcha ale w biznesie moze juz nie byc tak rozowo. Wtedy pozostaje zagranica i oczywiste ryzyko z tym zwiazane. Konkurencja to firmy z zagranicy - prawdziwe grubasy oraz z PL mi udalo sie znalezc 3 firmy(wnioskujac po obawie zarzadu odnosnie walki z konkurencja jest ich wiecej...)
inne branze - motoryzacja (o tym nic nie wiem) - ale firma tez sie jakos nie chwali osiagnieciami na tym polu
reszta - konsultacje itd - uuu tu wystarczy wpisac w google hasla i mamy mnostwo ofert.
Partner Microsoftu?! Hehe:http://www.microsoft.com/poland/lista/ - dla PL wyskoczylo mi ponad 10 stron wynikow dla zlotego partnera:/
Co do samego papiera to juz mam zakupiona pewna ilosc. Ja ta firme traktuje jako cos w stylu inwestycji w spolki garazowe ze zlotego okresu IT w US. Co emisji kolejnych i zdobycia funduszy to pomimo hasla "nic sie nie stalo" czeka nas wkrotce spowolnienie gospodarcze....
ja nie probuje bronic tego papieru (przyznam sie ze kupuje go po malu)
tylko patrzac ogolnie po za tym ze nie maja pomyslu na finansowanie akwizycji ktore popchnelo by firme mocno do przodu( to ze nie maja pomyslu widac po ich komunikatach ze albo akcje nowe albo fundusze albo kredyt) to firma jest oki .
a byles moze u nich w firmie?
patrzac na spowolnienie ktore ma nastapic to dla firmy tej jest duzo szansa, no i doplaty z unii europejskiej to sa atuty ,jesli to wykorzystaja to ten papier na te czasy moze byc bardzo interesujacy.
wskaznikowo porownujac do innych firm informatycznych tez jest atrakcyjny
podsumowujac jest wiecej plusow niz minusow
widze że niezbyt dokładnie przeanalizowałes spólke, przez co straciles tylko czas i wprowadzasz w błąd innych forumowiczów, pytanie tylko czy celowo....
Proponuje obejrzeć kilka wywaidów na stronie IFS, pogrzebac troche dokladniej a okaże się że:
- konkurencji wcale nie mają ogromnej, ponieważ zajmują się tylko dużymi drukarniami, nie zawracaja sobie gitary malymi firmami, wsród których panuje moze wieksza konkurencja w ioprogramowanu, wg moich informacji IFS pod względem wielkości jest 3 firmą w Europie, ponadto IFS jest najtańszy i jako jedyny na najwiekszych targach poligraficznych drupa2008 został zaproszony do parku innowacji, potwierdzał to zreszta prezes w udzuielanych wywiadach,
- po drugie jest to złoty partner microsoftu:):), ale mało tego, IFS nawiazał współprace z takimi potentatami jak: CIP4 (międzynarodowe konsorcjum integrującego środowisko firm i organizacji, działających w sektorze szeroko pojętego przemysłu poligraficznego), ACCHSH, także z IBM, HP, APPLE...
- fakt, istnieja na rynku od 1999 r ale zaczynali od uslug dla motoryzacji, jednak z tego co wiem w tej chwili motoryzacje calkowicie porzucili, maja i tak sporo roboty z samymi drukarniami,
-na przyszly rok juz prognozuja conajmniej podwojenie przychodów wiec przy rentownosci 36% wychodzi ze moga netto zarobic ok 4 mln, a w tej chwili wartosc rynkowa nie cale 8 mln,
- płynnsc fakt nie wielka, ale to przez to ze niekt nie chce tego sprzedawac, znalazlo sie raptem kilkanascie tysiecy akcji znerwiciwanych ciaglymi spadkami inwestorów, przyjda zlecenia, przychody i coraz wieksze zyski...
hmm ciezko obejrzec pliki z wywiadami bo po 1 minucie sie wieszaja(przynajmniej 3 ostatnie pliki sa skopane,wiec nie za bardzo mozna sie czegos dowiedziec)
jesli zas mowimy o zlotym partnerze microsoftu to wejdz sobie na strone parterow zlotych i zobaczysz ze wiele firm ma takie papiery wiec ten atut to tez zadna rewelacja
pytanie do ofiary skad wiesz ze tylko kilkanascie tysiecy akcji zbilo tak mocno cene?
firma jest oki ale niestety tych pare minusow ma jak to jest ze firma informatyczna nie potrafi wgrac porzadnych plikow z wywiadami????????
jesli mowisz o 4 mln zysku to ja bardzo w to watpie bo trzeba pamietacze okres rozliczeniowy roczny u nich wynosi16 miesiecy
mimo to przy tych cenach wiadomo ze firma jest bardzo atrakcyjna
że gold partner to stąd moj usmieszek w poprzednim poście, ale co do reszty,
przesadzilem ze kilkanascie tysiecy, moze to byckilkadziesiat, ale mozliwe ze nie wiecej niż wczorajsza transkacje na IFS (czyli 80kilo),skadwiem, bo zbieram ten papier od 5,10 i bacznie obserwuje, w obecnej chwili mam srednio po 3,08
tylko ten sezon jest tak wydluzony, nastepny juz nie bo jak niby sobie to wyobrazasz??
prezes mowiąć o podwojeniu przychodów, wydaje mi sie ze ma na mysli rok obr. 2008, wg prospoektu ma wyniesc 2,1mln zysku i ponad 5 mln przychodu,
prezes jest pewny swego, wyglada na czlowieka co wie co robi i wie że jedyną szansą zarobienia jesst wzrost wartosci firmy i na tym sie skoncentruje,
wcale bym sie nie zdziwil gdyby zainteresowal sie IFS jakis potentat który by chciał wchłonąć atrakcyjne oprogramowanie i zastosował je w swoim oprogramowaniu (np SAP)
dziwne ze mimo twoich obiekcji zgadzamy sie w najważniejszej kwestii czyli bardzo atrakcyjnej wycenie,
ja wiem ze sie troche czepiam ale tez inwestuje w akcje tej firemki,wiec musze patrzec bardzo obiektywnie ,bo na forach jak ktos kupi jakas spoleczke to tylko ja chwali a mnie interesuja mocne i slabe strony firmy.
twoja srednia jest bardzo dobra bo firemka wedlug mnie jest znacznie wiecej warta,jak juz bedzie ta odpowoednia cena to nie bedzie juz firemka a firma.
podoba mi sie to ze Prezes wybral siedzibe nie w centrum warszawy tylko na pradze gdzie wynajem tanszy no i prze de wszystkim w korkach nie musza stac,latwy dostep do parkingu:)Pomysl zeby jezdzic po polsce i prezentowac program to tez bardzo dobry ruch,akwizycja firm na np.Ukrainie ,tez oki pewna bedzie tez premia za przejscie z newcoonecta na gpw. (wiec nie tylko widze same minusy w tej firmie:)
w sumie bardzo dobrze ze sie czepiasz, bo jak znalazł byś coś czego ja nie zauwazyłem, albo coś czego nie mógłbym obalić to wierz mi że mnie też by to interesowało, często siedze na spólkach na których nie ma z kim pogadać na ich temat, dopiero jak przychodzą wzrosty to wpada banda i wychwala spóle pod niebiosa czesto niewiele o niej wiedząc :D:D
co do samej spólki, kreuje się na spolke z wyższej półki :D:D
roadshow-y jakie odbywają się w róznych miastach jest swietym sposobem prezentacji i promocji firmy, patrząc na frekwencję trzeba przyznac ze jest sporo podmiotów do których mógłby trafić produkt IfS,
ponadto sponsoring w edukacje na rynku poligraficznym napewno zaowocuje w przyszłości rozpoznawalnością ,
w tej chwili z niecriepliwoscia czekam na obiecane przez prezesa umowy na kwote min 5 mln, cos sie to wlecze, ale myslę że to przez urzędasów odpowiedzalnych za dotacje unijne,
tak.zdecydowanie kupic i trzymac i czekac az przyjdzie hossa i wtedy w odpowiednim momencie trzeba to bedzie oddac.
skoro my tylko dyskutujemy to prawdopodobnie tylko my to kupujemy (moze jeszcze 1 lub 2 osoby)bo zainteresowanych nie widac. to jak sie zacznie hossa a kiedys przyjdzie bo wiemy ze wystepuje to cyklicznie, to bedzie mial to kto kupowac:)
myśle że jak pojaiwią się raporty o nowych kontraktach, to co cfansi zaczna liczyc i i zbierac, ciekaw jestem czy znalazł by sie jakis fundusz któy w przypadku wejscia IFS na GPW objąłby jakis wiekszy pakiet akcjiwtedy mozliwe jest by akcje sprzedaly sie po cenie jaka chce prezes czyli min 6,5, jezeli kto by chcials skupic wieksza ilosc papiera to niestety, ale z rynku sie nie da nie wyciagajc kursu znacznie w góre, cierpliwosc bedzie napewno wynagrodzona
mozna sciagnac z rynku w miare duza iloscakcji nie podbijajac kurs strefa podazowa byla bardzo duza przy cenie okolo 3 zl
jeszcze teraz jak prezes przedluzyl wspolprace z goodwaiserami ( sciemniaczami )
to widac ze moze nie do konca jest dobrze w firmie
-" Jesteśmy zainteresowani utrzymaniem najwyższego poziomu relacji z inwestorami. Dlatego, mimo że aktualnie nie jesteśmy do tego zobligowani prawem postanowiliśmy przedłużyć umowę z autoryzowanym doradcą - spółką GoAdvisers S.A." - powiedział Mariusz Sosnowki,powiedzial prezes o firmie ktora tylko szkodzi bo nic nie zrobila po za zabraniem kasy za obsluge
smiac mi sie chce jak prezes taki rzeczy mowi chyba musial gdzies jakies niestrawnosci dostac
firma obslugujaca nazywala sie kiedys tag .obsluga wrecz zenujaca naprawde nie polecam