• rząd USA nie uratuje SVB Autor: oldboy_1 [31.61.251.*]
    https://www.cnbc.com/2023/03/12/treasury-secretary-janet-yellen-says-us-government-wont-bail-out-silicon-valley-bank.html

Chronione są depozyty do 250k USD.
  • Re: rząd USA nie uratuje SVB Autor: ~Wodospad [185.112.82.*]
    Masakra. Ponad 100 mln zł w plecy. Pytanie czy 25 jutro wytrzyma
  • Re: rząd USA nie uratuje SVB Autor: ~Gość [37.47.113.*]
    Raczej nie... słabo to wygląda.
  • Re: rząd USA nie uratuje SVB Autor: ~jutro [31.61.234.*]
    Tyle, że nikt nie sugeruje przejmowania banku przez państwo, a ochronę dużych depozytariuszy przez fidic i duże fundusze vc. Masz to w tym linku który wrzuciłeś, ale rozumiem że przeczytałeś jedynie tytuł
    We are concerned about depositors and are focused on trying to meet their needs. Yellen said regulators are considering a wide range of options for SVB, including acquisitions. “This is really a decision for the FDIC, as it decides on what the best course is to resolve this firm,” Yellen said. Former FDIC Chair Sheila Bair said Sunday that finding a buyer for SVB is “the best outcome.”
  • Re: rząd USA nie uratuje SVB Autor: ~Ted [188.122.0.*]
    Nic z tego nie będzie.. już są chętni na zakup aktywów banku..
    Do tego Fed się przestraszy i zwolni albo całkowicie ograniczy podwyżki..
    Więc w perspektywie 2-3 dni wzyztsko się uspokoii i będzie solidne odbicie u USA no i może i u nas.. niestety dopóki będzie niepewność jutro może być trochę zjazd..
  • Re: rząd USA nie uratuje SVB Autor: ~Ja [87.239.222.*]
    Czemu miałoby zejść tak nisko. Przecież nawet gdyby nie odzyskali ani zł, to straciliby 10 % gotówki. Obecnie gotówka przekłada się jakoś w okolicach 13zl na akcje. Zatem 10% to strata 1,3zł per akcja. Do tego większość artykułów wspomina, że minimum 70% zostanie odzyskane, co dałoby realny spadek niecałe 40gr.
    Bo ludzie są nieracjonalni, ale dzięki temu na giełdzie daje się zarabiać. Nie wiem czy spadnie i czy na konec dnia wróci, ale moim zdaniem w tym komunikacie ciekawsze jest to w jakim tempie HUG generuje cash, co sugeruje że tempo wzrostu zysku w 1Q zostanie utrzymane i wyniki będą rekordowe. Ale masa baranó woli grzać się sytuacją banku, o którym usłyszeli pierwszy raz w życiu trzy dni temu, tak jakby co najmniej byli jego akcjonariuszami
  • Re: rząd USA nie uratuje SVB Autor: ~Herszt [87.206.192.*]
    Paradoksalnie jest to wielka okazja.
    Spadek na pewno będzie, jak duży tego nikt nie wie, może 10% może 20%.
    Podobnie rzecz miała miejsce ostatnio na XTB po ogłoszeniu wyników, kurs -10% poniżej 30 zł.
    W ten sam dzień jeszcze odbicie a dziś już blisko 36 i chętnych nie brakuje.

• Re: rząd USA nie uratuje SVB Autor: ~Ja [87.239.222.*]
    To że będzie spadek to jest pewne, ale skąd bierzecie wartości 10-20%? Przecież nawet dla laika, maksymalny spadek będzie to 10%. Realnie nie powinno w szczycie przekraczać 5%.
  • Re: rząd USA nie uratuje SVB Autor: ~As [89.64.79.*]
    Jeżeli dojdzie do -10 procent, to znaczy że tu sami idi.oci inwestują. Moim zdaniem max spadek na intra to -5. A i to będzie przesadzone, ponieważ największe prawdopodobieństwo ma scenariusz, w którym Huuuge odzyska całą kasę, a maksymalnie moim zdaniem stracą 2.5 mln USD czyli dla nich to grosze. Paradoksalnie, dla mnie informacja, że mają kasę podzielona na wiele banków jest pewnego rodzaju uspokojeniem, bo w piątek bałem się, że mogą mieć większą część kasy w SVB i wahałem się czy nie opchnac. Myślę, że spadek był spowodowany takimi właśnie obawami.
  • Re: rząd USA nie uratuje SVB Autor: ~andi [31.0.67.*]
    Moim zdanie tu będzie ja z ideabank wchłonie go jakiś większy bank.Nie będą ryzykować całego systemu.
  • Re: rząd USA nie uratuje SVB Autor: ~Gość [37.47.113.*]
    Gdyby generowanie zysków było takie istotne, to kurs by się nie kisił tyle czasu między 18-23 zł. Same zyski w tym wypadku są słabym czynnikiem wzrostu.
  • Re: rząd USA nie uratuje SVB Autor: ~Db [176.221.120.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Reuters-administracja-USA-jeszcze-oglosi-kroki-by-chronic-klientow-8503857.html
    Chyba jednak pomogą
  • Re: rząd USA nie uratuje SVB Autor: ~omma [89.217.177.*]
    jezuuu..nie pomoze TEMU ( SVB) bankowi ale pomoze innym , zeby TEN przejeli...a tak nawiasem mam pytanie,
    czy w Polsce wszyscy zaczynaja sie ubierac w stroje ludowe i mundury strazackie bo sie mnie znajomi obcokrajowcy pytaja czy to trend?
  • Re: rząd USA nie uratuje SVB Autor: oldboy_1 [31.60.249.*]
    jak na razie nie ma chętnego na przejęcie SVB. Aukcja kończy się dziś.
    Jeśli to cię jakoś uspokoi przed snem, to w CNBC twierdzą że jeśli żaden kupiec się nie zmaterializuje, to Fed i FDIC dyskutują o dwóch różnych instrumentach zarządzających skutkami zamknięcia SVB. A Washington Post pisze że rozważają interwencję i zabezpieczenie wszystkich nieubezpieczonych depozytów w SVB, aby zapobiec panice w systemie finansowym kraju, powołali się na trzy niezależne źródła
  • Re: rząd USA nie uratuje SVB Autor: oldboy_1 [31.60.249.*]
    Owszem, ale przeciąganie procesu w czasie może wywołać panikę i zwiększyć skalę problemu.
  • Re: rząd USA nie uratuje SVB Autor: ~pozamiatane [91.145.169.*]
    Po co prowadzicie tą dyskusje dalej? Pozamiatane już - rząd USA zapewni 100% dostępności depozytów wszystkim, włącznie z Huuuge, którzy mieli hajs w SVB. Koniec domysłów i siania strachu.
  • Re: Rząd USA uratował SVB Autor: ~jutro [31.61.234.*]
    Dobranoc, do jutra
  • Re: Rząd USA uratował SVB Autor: ~Marcin [193.28.84.*]
    Po wszystkim, info już nieistotne.
[x]
HUUUGE -1,66% 23,70 2025-10-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.