Przy jakiej liczbie będzie zwrot kosztów produkcji? (Nie wliczając umowy na milion Euro) Ile trzeba sprzedać aby pokryć koszty produkcji? Jakie liczby sprzedanej gry będą świadczyły że jest dobrze ? Myślicie że 100tys kopi gry się sprzeda ? 1 milion kopi? Jakie ilości będą oznaczać sukces?
Nie udzielam się tu raczej ale Ci odpowiem merytorycznie. Gra nie kosztowała 1mln i nie będzie żadnego zwrotu po sprzedaży 25k. Mówimy tu raczej o sprzedaży kilkuset tys szt. Ale pamiętajmy ze THD właściwie miał sfinansowana całą produkcję a to ich pierwsza gra. Dopiero po "spłaceniu" wydawcy zaczną zarabiać coś więcej na każdej kolejnej kopii. A do tego czasu kasa idzie do focusa.
Na razie obserwując sprzedaż wygląda to całkiem nieźle, nie jest idealnie ale na pewno nie ma tej tragedii która wielu przewidywało i nie mówimy tu tylko o sprzedaży ale również o jakości samej gry. Czekamy więc na premierę, rynek zdecyduje
Trzeba podsumować koszt produkcji + wynagrodzenie. Sam już nie pamiętam cyfr, ale powiedzmy, że łącznie daje nam to 3 mln złotych. The Dust musi sprzedać ok. 100 000 kopii i od tego momentu zaczyna zarabiać ze sprzedaży. Nie robiłem analiz, nie wiem w jakich ilościach takie gry się sprzedają, ale podejrzewam, że deal jest dobry dla dwóch stron. Do tego momentu realnie gra mogła się sprzedać w przedziale 10 000- 20 000 kopii, ale sprzedaż się nakręca. Jak algorytmy steam podłapią to 100 000 jest możliwe w pierwszym miesiącu.
House flipper osiągnął milion kopii sprzedanych po niecałym 1.5roku od wyjścia (maj 2018 - wrzesień 2019).
Na releasie HF na twitchu było 30k obserwujących i 10k jednocześnie grających.
Tutaj optymistycznie celowałbym w 500k sprzedanych w ciągu roku i 5k jednocześnie grających na otwarciu. Wszystko ponad będzie wielkim sukcesem. Wszystko poniżej tak do 100-200k w ciągu roku powiedziałbym, że "już jest w cenie". Poniżej 200k/rok to będzie bardzo słabo, poniżej 100k porażka na całego.
Właśnie zauważyłem, że Steam już zaczyna promować Hotel w popularnych nadchodzących. Można powiedzieć, że święty graal marketingu został osiągnięty ;).