Cześć, Jakieś spotrzeżenia nt kondycji i perspektyw SZAR? Wiem, że to forum jest ostatnim miejscem, gdzie można pytać się o takie temat, jednak pomyślałem, że warto spróbować i obczaić nastroje. Przejrzałem raporty finansowe za 2022 i zastanawiam się, czemu to nie rośnie. Zakładam że skonsolidowany raport za 2022 również będzie pokazywał zysk, więc zastanawiam się, czemu kurs stoi praktycznie w miejscu i skąd ta pompa w lutym 2021 ? Jakies pomysly?
Dnia 2023-03-06 o godz. 16:01 ~Orbit napisał(a): > Cześć, > Jakieś spotrzeżenia nt kondycji i perspektyw SZAR? Wiem, że to forum jest ostatnim miejscem, gdzie można pytać się o takie temat, jednak pomyślałem, że warto spróbować i obczaić nastroje. > Przejrzałem raporty finansowe za 2022 i zastanawiam się, czemu to nie rośnie. Zakładam że skonsolidowany raport za 2022 również będzie pokazywał zysk, więc zastanawiam się, czemu kurs stoi praktycznie w miejscu i skąd ta pompa w lutym 2021 ? Jakies pomysly?
Odpowiedź na pytanie o perspektywy znajduje się na stronie 11 pkt V Raportu kwartalnego Spółki SZAR S.A. III kwartał 2022 r
"Prócz realizacji podstawowej swojej działalności Spółka wdraża innowacje produktowe i marketingowe.
SZAR SA prowadzi projekt zwiększenia dostępności do montażu kotłów elektrodowych FOTOVOLTA bezpośrednio u klienta. Kotły FOTOVOLTA współpracując z panelami fotovoltaicznymi są rozwiązaniami ekologicznymi uzasadnionymi ekonomicznie stosowanymi dla ogrzewania CO i wody użytkowej mieszkań, domów i pomieszczeń użytkowych.
Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu rynku SZAR SA podjął produkcję zasobników buforowych do wody o pojemności 200 l i 300 l, wykorzystywanych do podnoszenia sprawności w instalacjach grzewczych współpracujących z pompami ciepła, kotłami elektrodowymi, elektrycznymi, gazowymi i węglowymi. Uruchomienie tej produkcji nastąpi w IV kw. 2022r.
Po realizacji pierwszych dostaw produktów stalowych na teren UE oraz USA w poprzednim kwartale Spółka pozyskała kolejne zamówienie na dostawy kontenerowe do USA. Równolegle prowadzone są rozmowy na temat dystrybucji wyrobów konstrukcji stalowych SZAR na terenie UE poprzez sieć dużego holenderskiego dystrybutora – w IV kwartale planowana jest dostawa partii próbnej.
Po zmianie lokalizacji terminalu przeładunkowego z Woli Baranowskiej na Staszów rozpoczął funkcjonowanie nowy terminal przeładunkowy przy szerokim torze LHS . Po zakończeniu działań inwestycyjnych i zakupie urządzeń do szybkiego rozładunku wagonów oferta logistyki transportu z tego terminalu została wzbogacona o usługę przeładunku zboża, pelletu oraz innych materiałów sypkich."
Perspektywy są takie same jak Sunexa i producentów / hurtowni stali /logistyki.
Liczę że na tym szerokim torze LHS ruszy robota na maxa przy odbudowie Ukrainy.
Ja tam trzymie papier do dywidendy.Kiedyś będzie bo spōłka wychodzi na plus.
(Na emeryturze trejdera muszę z czegoś zyć więc tu długi termin - mocna łapa)
Perspektywy są takie same jak Sunexa i producentów / hurtowni stali /logistyki.
Liczę że na tym szerokim torze LHS ruszy robota na maxa przy odbudowie Ukrainy.
Ja tam trzymie papier do dywidendy.Kiedyś będzie bo spōłka wychodzi na plus.
(Na emeryturze trejdera muszę z czegoś zyć więc tu długi termin - mocna łapa)
Perspektywy są takie, że nawet KNF nie chce się zająć tą spółką, na której od dłuższego czasu jakaś k..wa manipuluje kursem. Tyle w temacie perspektyw.
Mogli by ogłosić że podejmują starania o wejście na rynek główny GPW. Tam jednak są obroty a spółka z takim potencjałem zasługuje na przejście z New Connect na GPW.