W tym tygodniu powinniśmy zobaczyć szacunki za 2022 r. dla emitenta, a w następnej kolejności będą wyniki dla całej Grupy Kapitałowej Emitenta za 2022 r. Osobiście spodziewam się wyniku na poziomie 95 - 100 mln zł netto. Wszystko powyżej będzie dla mnie miłym zaskoczeniem. Na piątkowej sesji ktoś w jednym zleceniu zebrał 10000 akcji do poziomu 11,2 zł. Czy dzisiaj będzie powtórka z rozrywki ??? Jesteśmy blisko mocniejszego wybicia na Bowim !
Wolę się miło rozczarować. Nie wiem jakie mogą być odpisy za IV kwartał. Być może niewielkie biorąc pod uwagę, że w III kwartale były większe, niż na Stalprofil. W ujęciu rocznym będzie bardzo dobry wynik :) I kwartał 2023 r. zapowiada się bardzo dobrze mając na uwadze odpisy, wzrost ceny stali i spadek złotówki w stosunku do dolara. Obecnie bardzo mało akcji jest w ff. Zawsze może się zdarzyć, że znajdzie się jakiś skoczek co będzie chciał zapakować się w Cognora i z tym się trzeba liczyć. Na szczęście niewielu już takich zostało.
W piątek 10k zebrane w jednym zleceniu. Dzisiaj to już ponad 10k zebrali i kolejna 10k zlecenie stoi po 11,1 zł. Ciekawe, że przed szacunkami ktoś ewidentnie zbiera. Przypadek ???
Niebawem się dowiemy. Tak jak to napisałeś w III kwartale na Bowim zrobili spore odpisy. Zrobili większe odpisy w porównaniu do Stalprofil. Bardzo ładnie zbierają papier od kilku sesji i to przed szacunkami !! Będzie chyba bardzo miłe zaskoczenie. Nawet bym się nie zdziwił gdyby do 10 marca nie podali, a dopiero opublikują szacunki około 15 marca. Będzie zamek na 11,4 zł i powinno być ciekawie
Odkąd pamiętam, wszelcy szamani internetowi czepiali si głównie niskiego stanu gotówki. Teraz gdy ceny stali są niższe spółka powinna ładnie zredukować kapitał pracujący, więc nie będę zdziwiony jak zobaczymy z 40 milionów gotowych do wypłaty w formie dywidendy. a to znowu dawałoby stopę dywidendy w okolicy 20%. Na XTB dzisiaj ucieszyli się z 10%, a tam biznes moim zdaniem wygląda trochę słabiej z uwagi na galopujące koszty oraz stopniowe nasycenie rynku.
Technicznie Bowim bardzo ładnie wygląda. Bardzo prawdopodobne, że dzisiaj 12 zł zobaczymy. Wczoraj pozwolili na zamek powyżej 11,4 zł. Będzie się działo przez najbliższe 3 miesiące :)
Jestem w połowie książki Grahama, patriarha pisze że C/Z = 10 jest dobra i to okazja, ale to rynek USA. Na nasdaqu LUMEN ma podobne wyceny co XTB ale LUMEN moze upaść:) Zapakowalem się w polską stal jak głupi, Stalprofi, stalprodukt, bowim tylko cognorka nie wziąłem bo biedak miał za słabe współczynniki:) W USA steel dynamics w *** warte, a tu ani drgnie, Pani Giełda to jednak schizofrenia jak pisze patriarcha, jak by dali na tace 1 PLN było bym zadowolony, ale może dadzą 2.5, z dziwactw mam jeszcze ZAP, ale to wszystko wydaje się takie nieracjonalne. Czy to właśnie tak się zarabia pieniądze, które są bardzo bezpieczne i dają gwarantowany zysk? Jestem ciekaw co masz w portfelu
Stalprodukt powinien dać ładny zysk! Stalprofil i Bowim również. Ja stawiam głównie na Bowim !!! Bardzo dobre spółki! Trzeba tylko cierpliwie poczekać! Problem jest jedynie taki, że te spółeczki notowane są na GPW. Jeszcze w lipcu 2022 r. była rekomendacja dla Cognora 3.14 zł znacznie poniżej wartości księgowej i przy rekordowych zyskach. Bowim porównywał jeden z analityków do Mercatora … Takie wyceny i porównania to patologia…
Andrzej już dawno wszedł prawie all in w greenx i pięknie na tym wyszedł, nawet lepiej niż na bowim w tamtym roku. Wczoraj zredukował bowim o półtora kilo i dobrał za to greenx po 2,18, Andrzej żaluje wczorajszej decyzji, ale mimo wszystko jest bardzo z siebie zadowolony i z optymizmem patrzy w przyszłość, mam nadzieję za zaspokoiłem wasza ciekawość.
Ps na praire zaczynałem po 60 nie 50 groni
Andzrej89 nie ma co nad tym rozmyślać. Pamiętam jak kiedyś pisałeś o Greenx i z tego co pamiętam w okolicy 1,5 zł wchodziłeś. Więc tylko pogratulować nosa. Ja kiedyś Cognora sprzedałem po 4 zł, co prawda zleciał jeszcze w okolice 3,4 zł, a mógłbym sprzedać dzisiaj po 9 zł. Za kasę z Cognora kupiłem Bowim po 10 zł, który zleciał na 9 zł. Wszystkiego nie przewidzisz! Trzeba by mieć szklaną kulę ;)
Ja sprzedałem cognora po 3,70 i kupiłem za to cdr po ogłoszeniu skupu, niby zarobiłem 10% na cdr, na cognora już nie wróciłem bo był po wzroście, a nie lubię kupować jak już urosło, zwłaszcza drożej niż sprzedałem, na cognorze mam zaksięgowana stratę a dzisiaj jest po 9zl ....
Z bowiem nie powtórzę tego błędu
Dnia 2023-03-09 o godz. 15:45 ~Andrzej89 napisał(a): > Ja sprzedałem cognora po 3,70 i kupiłem za to cdr po ogłoszeniu skupu, niby zarobiłem 10% na cdr, na cognora już nie wróciłem bo był po wzroście, a nie lubię kupować jak już urosło, zwłaszcza drożej niż sprzedałem, na cognorze mam zaksięgowana stratę a dzisiaj jest po 9zl .... > > Z bowiem nie powtórzę tego błędu
jak to mówią najlepiej wychodzą ci inwestorzy co nic nie robią, czyli kupić i zapomnieć :)
W ostatnich latach podawali w marcu - 14, 26, 15 a w zeszłym roku 1 marca. W zeszłym roku mieli się czym pochwalić, więc podali wcześniej. Czyżby tym razem było dużo gorzej? Jest takie ryzyko ... Poczekamy, zobaczymy
Jest szansa , że do końca tygodnia podadzą szacunki, ale może być to też przyszły tydzień.
Raczej nie w piątek - dotychczas podawali w inne dni tygodnia (czwartek, wtorek, poniedziałek).
Arthurius jakby XTB miało spadać to zarząd by nie kupował akcji i to 5 proc całej sumy. Widać że za wcześnie sprzedałeś i teraz dup.. trochę boli. A co do bowim to oby ruszyło. Miłego tygodnia. Czekamy na wyniki.