Jak to widzicie, kupować teraz do odcięcia i potem za dywidendy. Czy czekać na odcięcie i wtedy dopiero wejść z większą gotówką plus dywidendy, które będą z tych akcji które już mam od jakiegoś czasu? Moja opcja kupić teraz za cały przeznaczony kapitał i reinwestować dywidendy. Ale może ktos myśli inaczej?
Masz to na IKE/IKZE czy rachunku zwykłym? Bo odciecie będzie 83 zeta a po podatku dostaniesz 67 zeta (oblicz sobie dokładnie). Pytanie, co zrobi kurs po takim odcięciu, czy będzie zwyzkował czy wręcz przeciwnie.
Zawsze możesz za pół kasy kupić teraz a po odcięciu za pół dokupić. A po wypłacie dywidendy jeszcze resztówkę
Dnia 2023-03-04 o godz. 11:18 ~Orzel74 napisał(a): > Piątkowe espi i parę osób na bank zmieniło strategię.
Mnie to kusi dywidenda i raczej dobiorę ,zakładam że do odcięcia dywi. tu będzie 450 lub w tych okolicach. Biorąc po uwagę perspektywy to tu po odcięciu dywi. spokojnie powinno dojść do 700zł. Oczywiście w perspektywie pół roku zakładam lub dłużej.
Tez już to policzyłem dlatego wykorzystuje ike plus część na zwykłym maklerskim.Na zwykłym już jestem ponas 100zl na akcji plus. Nie spodziewałem się takiego rajdu.
Na jednym evencie dla indywidualny spytałem w przerwie w kuluarach znanego inwestora X o spółkę Y która w tamtym czasie była w mocny trencie wzrostowym i analogicznie była na 1-2 lata przed premierą swojego produktu a po sukcesie poprzedniego ( inny sektor)
Odpowiedź mniej więcej wyglądała tak - jeżeli spółka Y na kolejne 2-3 lata jest przed komercjalizacją projektu, posiada środki na jej finalizację a poprzedni projekt osiągnął sukces finansowy to jedyna słuszna strategia to nie mieć strategii szybkiego zysku. Rynek historycznie na bazie doświadczeń z ubiegłych lat na finale kolejnej komercjalizacji reaguje euforycznie Fakt tam nie było dywidendy. Tylko gdybym posłuchał Pana X to w 2020 byłbym niezależny finansowo.
Dzięki,Orzel ja jestem typowym long termem, krótkie piłki to nie moja psychika. Miałem trochę inna strategie do tej spółki a tu taki numer że kupowałem pierwszy raz akcje jadąc wyciągiem na nartach.
Tu też po sukcesie pierwszym spółka została zauwazona. A spodziewana dywidenda z drugiego projektu bardzo nadmucha balon. Spółka X o ktorej pisze Orzeł na założeniach że zarobi 2mld urosła do CAP 40 mld Tu tez bedzie oczekiwany zysk 2 mld(bacter za 400 mln) a spólka po odcieciu bedzie miala cap 700 mln. smiesznie mało... Podsumowując spólka X przy oczekiwanych 2 mld zysku urosła do CAP 40 mld A ciekawe jak Scope przy oczekiwanych 2 mld zysku do jakiej dojdzie CAP (4 mld to minimum) czyli 1500 za akcje co pewnie i tak bedzie małą ceną jak nastepna dywidenda bedzie 500.....
> A ciekawe jak Scope przy oczekiwanych 2 mld zysku do jakiej dojdzie CAP (4 mld to minimum) czyli 1500 za akcje co pewnie i tak bedzie małą ceną jak nastepna dywidenda bedzie 500.....
Bądźmy realistami, czyli ani nadmiernymi optymistami ani pesymistami. Suma dywidend za PCR One (obecna i pozostałe płatności) i Bacteromic wyniesie 400 zł na akcję. Suma! Z czego większość przypadnie na Bacteromic - 300 zł. To się przekłada na 1 mld w postaci dywidendy, a i w spółce zostanie sporo gotówki.
Trzeba założyć, że kwota 300 zł będzie wypłacana co 2-3 lata, bo co tyle powinien jakiś projekt schodzić do komercjalizacji za kolejne 100-200-400 mln dolarów.
Pytanie, na ile swoje ryzyko wycenią inwestorzy? Jeśli zadowolą się jakimiś 20% od kapitału, to 300 zł / 40% = 750 zł. Biorę 40% do obliczeń, bo to raz na dwa lata, a nie raz na rok, gdzie bym zastosował 20%.
Ale to dopiero po wejściu w cykl dwuletni. Teraz jest jeszcze inna sprawa, bo kolejny projekt do komercjalizacji wejdzie już za rok. Więc to powinno być w jakimś stopniu zdyskontowane delikatnie. Czyli tak na czuja 850 zł za akcję po ogłoszeniu umowy o komercjalizacji i po ogłoszeniu harmonogramu prac nad kolejnymi projektami - wtedy będzie już wiadomo, na czym spółka stoi i że będzie wypłacać raczej w miarę regularnie.
Wniosek z tego, że nadal jest... tanio. Ale pod warunkiem spełnienia się tych warunków.
Pokaż mi taką spółkę technologiczną która ma 2 mld zysku i tylko 4 mld kapitalizacji? Bo jak patrzę na zyski allegro , CDR , Inpostu i wyceny tych spółek to można się zapytać dlaczego w kontexcie SCP ludzie tak skrajnie niedowartościowują SCP . I chyba znam odpowiedź , Bo nadal jest skrajnie niedowartościowana , jakby miała np 5 mld kapitaluzacji to też byłaby nadal świetna i bardzo perspektywiczna z C/z poniżej 20 i tym że na horyzoncie może mieć zyski np 2 mld pln. Wystarczy zobaczyć na synektik z ich P/E 15 obecnie.