• Strategia Autor: ~ZAz [46.134.87.*]
    Jak to widzicie, kupować teraz do odcięcia i potem za dywidendy. Czy czekać na odcięcie i wtedy dopiero wejść z większą gotówką plus dywidendy, które będą z tych akcji które już mam od jakiegoś czasu? Moja opcja kupić teraz za cały przeznaczony kapitał i reinwestować dywidendy. Ale może ktos myśli inaczej?
  • Re: Strategia Autor: ~Tomi [78.22.184.*]
    Czekając na odcięcie niewiadomo ile kurs może być do dywidendy, gdyż może się okazać że będzie odcięcie a kurs będzie taki sam jak teraz i co ?
  • Re: Strategia Autor: ~jenoFakty [10.102.52.*]
    Masz to na IKE/IKZE czy rachunku zwykłym?
    Bo odciecie będzie 83 zeta a po podatku dostaniesz 67 zeta (oblicz sobie dokładnie).
    Pytanie, co zrobi kurs po takim odcięciu, czy będzie zwyzkował czy wręcz przeciwnie.

Zawsze możesz za pół kasy kupić teraz a po odcięciu za pół dokupić. A po wypłacie dywidendy jeszcze resztówkę
  • Re: Strategia Autor: ~Car [31.0.90.*]
    85,57 odcięcie....
  • Re: Strategia Autor: ~Orzel74 [88.220.51.*]
    Piątkowe espi i parę osób na bank zmieniło strategię.
  • Re: Strategia Autor: ~Misterspekuła [10.102.52.*]
    Dnia 2023-03-04 o godz. 11:18 ~Orzel74 napisał(a):
    > Piątkowe espi i parę osób na bank zmieniło strategię.

Mnie to kusi dywidenda i raczej dobiorę ,zakładam że do odcięcia dywi. tu będzie 450 lub w tych okolicach.
    Biorąc po uwagę perspektywy to tu po odcięciu dywi. spokojnie powinno dojść do 700zł. Oczywiście w perspektywie pół roku zakładam lub dłużej.
  • Re: Strategia Autor: ~ZAz [46.134.87.*]
    Tez już to policzyłem dlatego wykorzystuje ike plus część na zwykłym maklerskim.Na zwykłym już jestem ponas 100zl na akcji plus. Nie spodziewałem się takiego rajdu.
  • Re: Strategia Autor: ~Orzel74 [88.220.51.*]
    Na jednym evencie dla indywidualny spytałem w przerwie w kuluarach znanego inwestora X o spółkę Y która w tamtym czasie była w mocny trencie wzrostowym i analogicznie była na 1-2 lata przed premierą swojego produktu a po sukcesie poprzedniego ( inny sektor)
    Odpowiedź mniej więcej wyglądała tak - jeżeli spółka Y na kolejne 2-3 lata jest przed komercjalizacją projektu, posiada środki na jej finalizację a poprzedni projekt osiągnął sukces finansowy to jedyna słuszna strategia to nie mieć strategii szybkiego zysku. Rynek historycznie na bazie doświadczeń z ubiegłych lat na finale kolejnej komercjalizacji reaguje euforycznie Fakt tam nie było dywidendy. Tylko gdybym posłuchał Pana X to w 2020 byłbym niezależny finansowo.
  • Re: Strategia Autor: ~ZAz [37.47.88.*]
    Dzięki,Orzel ja jestem typowym long termem, krótkie piłki to nie moja psychika. Miałem trochę inna strategie do tej spółki a tu taki numer że kupowałem pierwszy raz akcje jadąc wyciągiem na nartach.
  • Re: Strategia Autor: ~doswiadczony [10.42.4.*]
    Własnie Orzeł bardzo dobrze Wam uzmysłowił.

Tu też po sukcesie pierwszym spółka została zauwazona. A spodziewana dywidenda z drugiego projektu bardzo nadmucha balon.
    Spółka X o ktorej pisze Orzeł na założeniach że zarobi 2mld urosła do CAP 40 mld
    Tu tez bedzie oczekiwany zysk 2 mld(bacter za 400 mln) a spólka po odcieciu bedzie miala cap 700 mln. smiesznie mało...
    Podsumowując spólka X przy oczekiwanych 2 mld zysku urosła do CAP 40 mld
    A ciekawe jak Scope przy oczekiwanych 2 mld zysku do jakiej dojdzie CAP (4 mld to minimum) czyli 1500 za akcje co pewnie i tak bedzie małą ceną jak nastepna dywidenda bedzie 500.....
    No i tak może być że ta kapitalizacja będzie 4 mld a do tego Chiny ....kto wie może szybciej będzie taka kapitalizacja?
  • Re: Strategia Autor: ~ggggg [10.42.3.*]
    > A ciekawe jak Scope przy oczekiwanych 2 mld zysku do jakiej dojdzie CAP (4 mld to minimum) czyli 1500 za akcje co pewnie i tak bedzie małą ceną  jak nastepna dywidenda bedzie 500.....

Bądźmy realistami, czyli ani nadmiernymi optymistami ani pesymistami.
    Suma dywidend za PCR One (obecna i pozostałe płatności) i Bacteromic wyniesie 400 zł na akcję. Suma!
    Z czego większość przypadnie na Bacteromic - 300 zł.
    To się przekłada na 1 mld w postaci dywidendy, a i w spółce zostanie sporo gotówki.

Trzeba założyć, że kwota 300 zł będzie wypłacana co 2-3 lata, bo co tyle powinien jakiś projekt schodzić do komercjalizacji za kolejne 100-200-400 mln dolarów.

Pytanie, na ile swoje ryzyko wycenią inwestorzy? Jeśli zadowolą się jakimiś 20% od kapitału, to 300 zł / 40% = 750 zł. Biorę 40% do obliczeń, bo to raz na dwa lata, a nie raz na rok, gdzie bym zastosował 20%.

Ale to dopiero po wejściu w cykl dwuletni. Teraz jest jeszcze inna sprawa, bo kolejny projekt do komercjalizacji wejdzie już za rok. Więc to powinno być w jakimś stopniu zdyskontowane delikatnie. Czyli tak na czuja 850 zł za akcję po ogłoszeniu umowy o komercjalizacji i po ogłoszeniu harmonogramu prac nad kolejnymi projektami - wtedy będzie już wiadomo, na czym spółka stoi i że będzie wypłacać raczej w miarę regularnie.

Wniosek z tego, że nadal jest... tanio.
    Ale pod warunkiem spełnienia się tych warunków.
    Bacteromic może być więcej wart i wtedy i zyski mogą trafić większe na dywidende...
  • Re: Strategia Autor: ~Otco [109.233.92.*]
    Pokaż mi taką spółkę technologiczną która ma 2 mld zysku i tylko 4 mld kapitalizacji? Bo jak patrzę na zyski allegro , CDR , Inpostu i wyceny tych spółek to można się zapytać dlaczego w kontexcie SCP ludzie tak skrajnie niedowartościowują SCP . I chyba znam odpowiedź , Bo nadal jest skrajnie niedowartościowana , jakby miała np 5 mld kapitaluzacji to też byłaby nadal świetna i bardzo perspektywiczna z C/z poniżej 20 i tym że na horyzoncie może mieć zyski np 2 mld pln. Wystarczy zobaczyć na synektik z ich P/E 15 obecnie.
  • Re: Strategia Autor: ~Tomi [10.42.3.*]
    czyli strategia ze trzymac do dywidendy sie powoli sprawdza ....
  • Re: Strategia Autor: ~ZAz [37.47.126.*]
    Ja juz, dokupiłem , mam 20% na dokupienie plus dyw po odcięciu
[x]
SCPFL -1,11% 178,80 2025-10-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.