• konwersja Autor: norgru [89.101.92.*]
    Kilka dni temu dokonalem konwersji wiekszej czesci kapitalu z funduszu akcji polskich na fundusze obligacji dolarowych i f. obl. europejskich . Moje pytanie dotyczy sensownosci tego kroku w obecnej chwili. Czy sytuacja na rynku finansowym spowoduje ze wartosc jednostek uczestnictwa w funduszach obl. spadnie , czy sa szanse na wzrosty??

• Re: konwersja Autor: przemekxtrade [80.50.63.*]
    Nie jestem przekonany. Z kilku powodów.

Taka transakcja miałaby sens miesiąc temu. Natomiast obecnie obligacje rządowe są już bardzo drogie, a z kolei akcje, przynajmniej niektóre, wyglądają tanio. Z drugej strony, fundusze nie są najlepsze do takich manipulacji ze względu na strukturę opłat. Tutaj raczej należy się trzymać obranej ścieżki na dłuższy czas. Oczywiście niektóre towarzystwa oferują możliwość zamiany bez opłat, jednak nawet w takim przypadku nigdy nie wiemy co do końca wymieniamy i czy wycena w momencie transakcji będzie akurat dla nas korzystna. Także jak dla mnie fundusze to rozwiązanie dla długoterminowego, pasywnego oszczędzania. Jeśli chcemy być aktywni, jest cała masa innych rozwiązań.

Pozdrawiam