Ich / 'onych' nie będzie obchodzić jakiś tam banan w warszawce i jakieś tam na końcu świata jakieś śmieszne grosze/wolumeny/ilości.
Kurs będzie ustalany w NYC.
To trochę tak jak teraz kursy np. UCG, VOW, MBG, itd. na polskim bananie. Wolumeny też tam będą robione (gdzie gł.właściciel+ GS vel dawne PJW, czyli minimum 70% akcji a może nawet / raczej 90% ) a nie tu.
Nie bój nic.
W razie potrzeby prześlą z NYC tyle ile chcesz ( no powiedzmy nie więcej niż cały wolumen, czyli 100%/niecałe 400tyś., bo z pustego i Salomon nie naleje ).
ADR - American Depository Receipt. Amerykański kwit depozytowy (rodzaj instrumentu finansowego). Opiewa na z góry określoną liczbę akcji spółki niezlokalizowanej w USA. ADRy są zwykle notowane na rynku regulowanym. Ich celem jest umożliwienie inwestorom amerykańskim inwestowania kapitału w akcje spółek zagranicznych.
W przypadku WF SA byłoby to 262 610 akcji
tj. 180 tyś. Fesenki + 82 610 te "niewiadome" po PJW / prawdopodobnie Goldman'a Sachs'a & Co.
Zaletą Wise F. SA notowanej w US byłoby dla Jankesów też np. to, że ewentualna dywidenda wypłacana tam byłaby z polskim podatkiem belki tj. 19%.
Natomiast gdyby W.F. była spółką amerykańską to dywidenda obciążona byłaby tamtejszym podatkiem od dywidend czyli 30%.
Obowiązuje podatek z kraju pochodzenia spółki a nie obowiązujący w kraju wypłaty dywidendy.
Jeśli życzenia o wejściu na Nasdaq okażą się prawdą to WF okaże się perłą nad perły. A jeśli nie to ciągle mamy zysk na akcję wyższy niż wartość akcji i cenę dużo niższą niż emisyjna, a przestrzeń do wzrostów kilkaset procent. A jeśli faktycznie czeka nas Nasdaq to po oficjalnej informacji akcji w arkuszu nie będzie i powisimy kilka ładnych sesji. Tak czy inaczej obecna cena to śmiech na sali. Pięknie :)
W zależności od IV kwart.'22 zysk netto będzie wynosił 20 - 25 USD/ akcję.
Natomiast w 2023 roku należy spodziewać się dodatkowych/ekstra zysków ( oprócz 'normalnych'):
Chodzi o spodziewane orzeczenie unijnego Trybunału Sprawiedliwości w sprawie kredytów frankowych w związku z komunikatem spółki 26/2022.
Tam jest sporo dodatkowej kasy.
Rzecznik TSUE ostatnio już podał wytyczne tego orzeczenia ( b.korzystne dla frankowiczów ).
Będzie orzeczenie, będzie dodatkowa spora kasa w spółce.
Na stoq jest wykres w zakresie 10 -20 lat , aż się przestraszyłem . Wiem firma przeszła kolosalne zmiany i to nie to samo , raczej chodzi mi tylko o zakres jaki jest możliwy przy takim FF i oczywiście wyobraźni kupujących . Dodałbym do tego co piszesz , zmiany w zarządzie i wyczekiwanie na powołanie nowego prezesa . To wszystko się poukłada w momencie ujawnienia kupującego, ale przed tym spodziewałbym się zakupów członków zarządu po parę stów bo oni będą wiedzieć pierwsi że to już Tak czy inaczej - akcje po 6 dych , zysk za 22r powyżej 9 dych , cena emisyjna 200 stówy
Dnia 2023-03-02 o godz. 21:52 ~ktoś-1 napisał(a):
> Na stoq jest wykres w zakresie 10 -20 lat , aż się przestraszyłem . Wiem firma przeszła kolosalne zmiany ...
W ramach ciekawostki :
Poprzedni właściciele ( ci przed Fesenką tzn. IB+SM ) kupili w 2011 roku pakiet 61% akcji wówczas PPG SA za ponad 250 mln zł,
tzn. płacąc 1060,40 zł za 1 akcję.
Obecna wartość rynkowa ( całej spółki ) to zaledwie 23,59 mln zł
:D
czyli ponad 10-krotnie mniej niż ówczesne tylko częściowe dokapitalizowanie.