• Kurs Alumetalu Autor: ~axaa [10.42.4.*]
    Jeśli NIE BĘDZIE PRZEJĘCIA przez Hydro Aluminium-JAK ZACHOWA SIĘ KURS AKCJI?
  • Re: Kurs Alumetalu Autor: ketchup1 [188.147.13.*]
    Zależy kiedy będzie ta informacja. Jedni czekają na wezwanie jako coś co da premie od obecnego kursu inni po fiasku chętnie by kupili jako pewne aktywo na dłuższy czas. Przydał by się jakiś nowy wywiad z panią Prezes . Może coś koło wyników i deklaracji dywidendy się wypowiedzą. Jak wygląda sytuacja w branży marże perspektywy i jak wygląda sytuacja tego przejęcia.
  • Re: Kurs Alumetalu Autor: ~axaa [10.42.3.*]
    Dnia 2023-02-28 o godz. 12:01 ketchup1 napisał(a):
    > Zależy kiedy będzie ta informacja. Jedni czekają na wezwanie jako coś co da premie od obecnego kursu inni po fiasku chętnie by kupili jako pewne aktywo na dłuższy czas. Przydał by się jakiś nowy wywiad z panią Prezes . Może coś koło wyników i deklaracji dywidendy się wypowiedzą. Jak wygląda sytuacja w branży marże perspektywy i jak wygląda sytuacja tego przejęcia.

Racja.Przydało by się więcej informacji od żródła.Wg. mnie jeśli by nie doszło do przejęcia, to JA po dywidendzie dokupię jeszcze do tego co posiadam tak w granicach 1K akcji.
    Uważam że spółka może powielić sukces kursowy KETY!
    Tak że JA nie tęsknię do przejęcia i sdjęcia ALUMETAL z GPW.
    Kęty ścięły o połowę prognozy zysku na 2023 rok i nic wielkiego im się na kursie nie stalo a wartość księgowa na akcję dochodzi pod 3 . Cenę na zysk będą mieć więcej niż 10 i jak by to zestawić z nami gdzie my ci najwyżej póki co możemy prognozę zwiększyć na 2023 w stosunku do 2022. Dlatego to porównanie to jest jakby przestrzeń do zmiany wyceny do choćby podobnych wskaźników jak oni mają. Można powiedzieć że jak by porównać to powinniśmy 2 raz tyle kosztować. Ja uważam że tam im pomaga struktura akcjonariatu. Ja uważam że jeśli ktoś ma pełną kontrolę akcje będą oddawać wartość akcji jako takich do dywidendy będą to jakby akcje 2 kategorii . Jeśli nie ma nikt kontroli i nie ma do niej blisko to akcje oddają wartość proporcjonalnie do udziału , kupowanie akcji wiąże się też z ilością władzy w spółce i swoją siła przebicia na walnych , jeśli ktoś już ma kontrolę to i tak zawsze będziesz tym drugim tym bez znaczenia bez możliwości wpływania. Niektórzy twierdzą że to dobrze jak jest jeden właściciel bo dba a spółkę a jak nie ma to tylko się wszyscy kłócą . Ale to zależy często od tych właścicieli. W naszym kraju może 20 procent jest w porządku. Zresztą widać po wycenach spółek które są funduszowe wydaje się że mają lepsza wycenę niż inne z branży. Więc ja bym chciał żeby ten właściciel sprzedał ale do funduszy. Wtedy uważam że doszlibysmy do wyceny Kęt szybko. Z hydro też może być dobrze ale może też być średnio zależy od ich pomysłów. Fundusze zawsze będą chcieć dywidendy hydro niekoniecznie. Itd .
  • Re: Kurs Alumetalu Autor: ~abc [10.42.7.*]
    Tylko Hydro z dewidenta nic nie bedzie mial do gadnia bo nie bedzie miec wiekszosci na walnym jak fundusze nie sprzedadza ,a watpie zeby sprzedaly jak Alumetal powinien juz kosztowaz ze 150zl tylko jest blokowany.
    Hydro nie kupi jeśli nie będzie to dawało kontroli. Czasem wystarczy mniej niż 50 procent żeby mieć realną władzę. Ale pewnie będą chcieć minimum 50 żeby potem nie robić już wezwania jak przekroczą 50. Nie wiemy co fundusze zrobią ale co tu dużo mówić nie znamy też ostatecznej ceny. Tamte 68.4 to już historia. Bilans szans i zagrożeń jest tak korzystny że to głupota nie mieć tych akcji teraz
  • Re: Kurs Alumetalu Autor: ~abc [10.42.3.*]
    Duzo osob bedzie chcialo odkupic po dywidencie akcje ponizej 70zl wiec przed dywidenta powinien urosnac kurs i spasc na 72zl do sredniej 3 miesiecznej. Jeszcze 15 dni i wszystko sie wyjasni jaka bedzie dywidenta.
  • Re: Kurs Alumetalu Autor: ~axaa [10.102.52.*]
    Nic się nie wyjaśni dopóki dopóty Hydro się nie określi.
    A to jaką podejmie dec. KE ?A ta ma czas do maja jak słyszę.
    A więc NIC Z DYWIDENDĄ SIE SZYBKO NIE WYJAŚNI.
    Nie ma co sie wyjasniac z dywidenta bo bedzie wiadomo 15.03.2023 jaka bedzie.
  • Re: Kurs Alumetalu Autor: ~axaa [10.42.7.*]
    Dnia 2023-02-28 o godz. 14:57 ~abc napisał(a):
    > Nie ma co sie wyjasniac z dywidenta bo bedzie wiadomo 15.03.2023 jaka bedzie.

Nie zgadzam się z Tobą-mogę?
    Nic 15.03.br nie będzie wiadomo z dywidendą.
    Dywidente podaja po wynikach rocznych wiec bedzie 15.03. Chyba ze jestes z zarzadu spolki to wiesz lepiej -:)
    OK.Mam inne zdanie bo sytuacja w tym roku jak wiesz jest inna ,ze względu na wezwanie HYDRA Alumetal.
    Zobaczymy!
    Wyjaśni się wyjaśni. Jak śledzisz wiadomości to na pewno nie umknęło Ci że główny akcjonariusz jeszcze późną jesienią mówił że może uda się jeszce wypłacić pełna dywidendę 100 procent dla obecnych akcjonariuszy a więc w domyśle jeszcze przed przejęciem a w tamtym czasie decyzja miała być w lutym potem wezwanie i on chciał przed sprzedażą jeszcze wziąć pełen zysk za 2022. 15 będzie informacja o dywidendzie. To by było działanie na szkodę obecnych akcjonariuszy kombinowanie z dywidenda bo ktoś tam obcy czyli hydro miało by jakieś zdanie czy opinie. To by było śmieszne .
    Zresztą niech każdy sobie sam zinterpretuje co właściciel miał na myśli. Listopad 2022 jak jeszcze nie przedłużono czasu na decyzję a decyzja miła być pod koniec lutego.
    "Zeszliśmy do umowy niewiążącej i wyłączności dla Hydro do stycznia. Także warunki cenowe i szczegóły dotyczące transakcji, trzeba będzie wynegocjować ponownie. Pewnie w jakiś sposób cena poprzedniego wezwania wyznacza wycenę całej firmy. Dodatkowo na cenę wezwania mają wpływ średnie z trzech i sześciu miesięcy. Ostatnią rzeczą jest to, że wypłacamy dywidendę zaliczkową w grudniu. Może się uda jeszcze wypłacić dla obecnych akcjonariuszy pełną dywidendę" - powiedział Stulgis.

Dodał, że jest przestrzeń do przeznaczenia całego zysku za 2022 rok na wypłatę dywidendy. Polityka dywidendowa spółki zakłada przeznaczenia 70 proc. zysku na wypłatę dywidendy.
    Wg. mnie kluczem do ....wszystkiego jest czy wezwanie Hydro się powiedzie.Nie sądzę by się powiodło.Choć STULGIS ma ponad 5,1mln szt akcji i jest chętny by je sprzedać.Ale.To jest dopiero 33%
    Fundusze mają w sumie ~4mln szt ;reszta 30% jest w rękach rynku(mam nadzieję TWARDYCH RĘKACH)
    Reasumując.Hydro za cene 68pln tej spółki nie kupi.A ceny 100pln nie da.
    Więc-spółka zostanie wg.mnie na GPW.
    Tam cały zarząd te się zgodził sprzedać wtedy więc mieli zdeklarowane prawie 40 procent. Cena siłą rzeczy musi być inna bo jest cena minimalna która wyznaczaja średnie. 100 zł może Ci się wydawać dużo w kontekście ostatnich notowan w kontekście 68.4 ale to nie jest dużo. Dlaczego dużo ? Jedynym odniesieniem wrażenia że to dużo jest dla ciebie obecny kurs. Odniesieniem dla hydro jest ogólna ich wewnętrzna wycena , to co uzyskają . 70 80 mln euro dodatkowo jak by mieli informacje że fundusze są w stanie sprzedać to nie będzie dla nich problem.
    Dnia 2023-02-28 o godz. 16:48 ketchup1 napisał(a):
    > Tam cały zarząd te się zgodził sprzedać wtedy więc mieli zdeklarowane prawie 40 procent. Cena siłą rzeczy musi być inna bo jest cena minimalna która wyznaczaja średnie. 100 zł może Ci się wydawać dużo w kontekście ostatnich notowan w kontekście 68.4 ale to nie jest dużo. Dlaczego dużo ? Jedynym odniesieniem wrażenia że to dużo jest dla ciebie obecny kurs. Odniesieniem dla hydro jest ogólna ich wewnętrzna wycena , to co uzyskają . 70 80 mln euro dodatkowo jak by mieli informacje że fundusze są w stanie sprzedać to nie będzie dla nich problem.

Nie.Mnie nie wydaje się że cena 100pln za akcje ALUMETAL to dużo.W tej chwili cena taka była by ADEKWATNA DO OSIĄGANYCH PRZYCHODÓW I ZYSKU.
    Mnie się wydaje że ALUMETAL powinien iść drogą KETY.OBY tak było!
    I niech tak będzie. To że przedłużyli już drugi raz do maja znaczy że decyzja nie jest taka oczywista.
    Chyba malo jestes zorjentowany w Alumetalu bo fundusze maja 51% akcji a na rynku jest ponizej 10% akcji.
    axaa musisz troche poczytac o Alumetalu i nie wprowadzac ludzi w blad to co piszesz.
    Jezeli znajdziesz linka do strony ze fundusze maja 51% akcji to odpokutujesz swoja niewiedze o Alumetalu.
    Jest to banalnie proste.

axaa -pisze

Fundusze mają w sumie ~4mln szt ;reszta 30% jest w rękach rynku(mam nadzieję TWARDYCH RĘKACH)
    Abc musisz zrewidować swoje postrzeganie.
    https://stooq.pl/q/h/?s=aml
    Odwrotnie pomyliłem nick zresztą nie ważne . Fundusze mają ponad 50 . Całe te porozumienie sprzedające 40 a 10 procent to reszta . W tej reszcie pewnie jakieś podmioty posiadające więcej ale nie muszą raportować . Więc tak naprawdę akcji w takim bieżącym handlu jest bardzo mało .
    Fundusze maja 51.75% akcji

Główny udzialowiec i zarzad maja 37,49% akcji

Jezeli po wezwaniu zostanie jeden fundusz ze bedzie mial 10.01% akcji nie wycofaja spolki z gieldy bo nie przejdzie na walnym glosowanie o wycofaniu.
    Nikt nawet nie zgłaszał takiego zamiaru wycofywania na podstawie uchwały walnego zgromadzenia. Do tego trzeba robić specjalne wezwanie a tamto wezwanie takim nie było .
    Napisalem tak jakby mialo byc teraz wezwanie i by chcieli wycofac spolke z gieldy i by odpowiedzialy niektore fundusze oczywiscie po odpowiedniej cenie -:)

Poprzednie wezwanie bylo ze jak osiagna 95% bedzie przymusowy wykup i wycofanie.
    Jezli by kupili 90.01% akcji moga wycofac spolke bez przymusowego wykupu jezeli beda miec 9/10 glosow na walnym tylko beda sie meczyc z tymi 10% ktorych juz nie kupja nigdy. Wiec lepiej jak wycofac spolke to miec ponad 95% akcji i przymusowy wykup zrobic.
    Mogą wycofać po uprzednim ogłoszeniu wezwania z art 91. Tamto wezwanie było z 74 więc nie uprawniało do takiego działania na walnym. A wystarczy tylko dopisać ten 91 żeby mieć taką opcję. Skoro oni nie dopisali oznacza to dla mnie że nie mieli takich planów i domniemam że w następnym wezwaniu też nie będą mieć. Zresztą na to nie ma szans na razie.
    Dnia 2023-02-28 o godz. 19:12 ~abc napisał(a):
    > axaa musisz troche poczytac o Alumetalu i nie wprowadzac ludzi w blad to co piszesz.
    > Jezeli znajdziesz linka do strony ze fundusze maja 51% akcji to odpokutujesz swoja niewiedze o Alumetalu.
    > Jest to banalnie proste.
    >
    > axaa -pisze
    >
    > Fundusze mają w sumie ~4mln szt ;reszta 30% jest w rękach rynku(mam nadzieję TWARDYCH RĘKACH)

Dane z Bankier
    Poszukaj lepiej.Tam sa podane fundusze co maja ponad 5% akcji.
    Dobrze.Bankier Alumetal free float 30,28%=4700mln szt
    Stooq- free float ~9,5%=1485mln szt

Nie wiadomo KTO podaje prawdziwe a kto zafałszowane dane!
    Powyżej 5 procent jest obowiązek informować o zmianach o 1 procent. I tacy są ujęci w bankierze . Reszta jest nazywana free float ale to tylko nazywnictwo. Fundusz posiadający 4.9 już nie jest ujęty a jest funduszem. Takie fundusze raportują 2 razy w roku i masz wyżej linka do całego spisu funduszy posiadających alumetal tam jest ich chyba 20. Do tego zawsze jest możliwe że ktoś prywatny inwestor , bądź fundusz prywatny , podmiot który nie musi raportować , jakiś John z Ameryki czy Janusz z Wałbrzycha może mieć 4.99 procenta i to by się okazało że jest jeszcze mniej akcji w takim obrocie bieżącym.
  • Re: Kurs Alumetalu Autor: ~abc [10.42.8.*]
    https://www.biznesradar.pl/akcjonariat/ALUMETAL
    Jasne.Nie pomyślałem;choć wiem o tym.
    Zresztą.Nie jest to takie ważne-ważnym jest to, że kurs akcji spółki NIE ODZWIERCIEDLA JEJ WARTOŚCI GODZIWEJ.

I to powinno sie zmienić!
    Z kazdym dniem blokujacy ma coraz mniej akcji. Wczorej zabrali mu 2000 tys akcji.
    Tylko na dogrywce ktoś sprzedał 2222akcje.
    Konkludując:
    1.Info o dyw. 15.03.br
    2.Info z KE o możliwości lub nie koncentracji dla Hydro do 23.05.br
    3.Kurs Alumetal śmiesznie niski-ale to niedługo powinno się zmieniać!
    4.Polecam rozmowę z panią rzecznik d/s kontaktów z inwestorami.B.ciekawa rozmówczyni.
  • Re: Kurs Alumetalu Autor: ~abc [10.42.8.*]
    Zawsze ktos sklada duze zlecenie na sprzedaz po 16.50 i o 17.00 i jedna sekuna jest odrazu anulowane jak jest ustalony kurs. Albo mu kupja akcje albo bedzie mial na nastepny dzien. Na poczatku wystawial 9800 tys akcji i coraz mniej juz mu zostalo.
  • Re: Kurs Alumetalu Autor: ketchup1 [188.147.8.*]
    Te zabawy nie mają znaczenia . To może ten sam podmiot kupować i sprzedawać. Cały czas w grze jest średnia z 3 i 6 miesiący. Taka transakcja większą na niższym poziomie obniża ta średnia bo dzienną średnią liczy się ważąc wolumen. Więc transakcja z dużym wolumenem na niższym poziomie daje dużą wagę to dziennej ceny a nie kosztuje nic bo można ją przeprowadzić samym ze sobą nie tracąc akcji. Jak widać że nie ma chętnych na kupno na zamknięcie po tej niższej cenie to można sobie samemu to sprzedać aby transakcja obniżyła średnia dzienną i aby było wrażenie że jest też jakaś podaż. No ale to są takie zabawy naprawdę mało istotne zmieniające bardzo w niewielkim stopniu całą średnia kilkumiesięczną. Ale jednak widać pewna nienaturalność tych manewrów. Jak masz 2 tys akcji do sprzedania to wystawiasz w trakcie sesji i są połykane dosyć szybko i spredajesz a nie na zamknięcie się miotasz żeby sprzedać w cenie niższej niż w trakcie sesji byś otrzymał. Wydaje się że jakaś tam ręką Boga jest ale może nie do obniżania średniej a do tego aby nie było nadmiernego optymizmu i pompowania bo to może faktycznie namieszać w tym całym przejęciu. Bo jak by to było z punktu widzenia hydro jak by kurs wystrzelił na 100 ? Słabo w perspektywie skuteczności przejęcia nawet jeśli mogli by dać 100 to sto w dniu wezwania z nadmuchanym i oczekiwaniami da mniejszy skutek niż 75 i potem dodane 25 zł jako bonus . Tak samo z punktu widzenia właściciela . Jeśli średnia będzie 100 to mi się hydro wycofa to nie sprzedam a chciałem sprzedać . To ma się odbyć standardowo tak jak po sznurku i teraz takie wysokie ceny nie działają nikomu na korzyść .
  • Re: Kurs Alumetalu Autor: ketchup1 [188.147.8.*]
    A to pochwal się co tam ciekawego się dowiedziałeś.
    Nie mogę.Zobowiązany jestem do ...milczenia.-:)))
    Ale. Możesz zadzwonić jak ja do p.rzecznik; popytać ec.
  • Re: Kurs Alumetalu Autor: ~abc [213.77.66.*]
    Ktos ladne ma w ukrytym wystawione zlecenie po 82 zl na sprzedaz.
    Kupili mu 3500 tys i jeszcze ponad 5tys napewno bylo.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [87.249.132.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [87.249.132.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Kurs Alumetalu Autor: ~Marcin [188.147.13.*]
    Chlopie wez ty przestan
[x]
ALUMETAL -0,04% 81,30 2023-08-02 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać