Witam Wszystkich) Zapraszam do komentarza rynku parkietu w Polsce i na rynkach zagranicznych. Jak pisałem w poprzednim wątku, niczego nowego oprocz wydania Naszej kasy sie nie spodziewałem, wizyta bidoka pozwoliła nam zrobić kolejne zakupy za kilka miliardów USD... W elektrownie warto zainwestować, ale czy oferta z USA jest dla nas najkorzystniejsza? Co do rynku też widać na dzień dzisiejszy, że jest szansa na rozruszanie rynku. Osobiście jestem za opcją z poprzedniego tygodnia jak to się rozwinie zobaczymy... Zapraszam do rozmowy. Powodzenia Wszystkim;))
Powitać w nowym tygodniu. Uznałbym że banan mimo spadku w piątek był mocniejszy niż bazowe. Dziś według mnie mamy odwrotną sytuację. Nie wiem czy by siła nie wróciła w okolicy 1810 ale na ten moment słabo zareagowaliśmy na wzrostowe otoczenie i zauważamy każde cofnięcie DAXa.
Jak dla mnie że Janki zeszły poniżej 4000 to cud i by nie stawiał chwilowo na ich spadek a banan widać że galaretka co do wzrostów a może na szybko wrucic w okolice 1900 więc z S też bym się nie wychylał
W długim terminie akcje rynków wschodzących mogą dać spore stopy wzrostów bo 1 waluty bazowych wysoko 2 sorowce nie bardzo bo stagnacja 3 krypto ryzykowne bo dolar będzie słabł a poza tym są wysoko 4 obligacje czas już mija chyba że macie inne spojrzenie.
Benitor jakby się dzień nie skończył to już uważam że w sumie pozycję przetrzymałem :-) Trzeba było rano lub piątek jak nie reagowaliśmy na pogłębianie spadku bazowych oddawać w okolicy 1815 bo niżej mocno bronią i wracać dziś powyżej 1830. Może nawet dziś L próbować bardzo ostrożnie. Ale jakoś mnie ostatnio L uwiera i nie potrafię ich za długo utrzymać a cyborgiem nie jestem i mój mózg nie ogarnia czasami takiego skakania szybkiego z jednej strony na drugą. Szybkie wejście jakoś ujdzie ale coś dłużej to musze widzieć głębszy cel i szansę. Więc uważam że dziś źle to rozegrałem bo możemy się znów kilka dni bujać w wąskiej konsoli choć patrząc średnioterminowo myślę że do rozliczenia moje S będą wygrane nawet jak tylko będę je trzymał.
Wygląda na to, że perspektywy znowu coraz lepsze. Przecież ruski drugi raz wojny o Ukrainę nie wywoła, ta wojna już jest. Poza tym Biden przylatuje do nas, a nie do Niemiec więc sytuacja Polski poprawia się systematycznie - najpierw politycznie, potem perspektywy na gospodarkę. Niemiecki hub gazowy przecięty i to Polskę chyba chcą lansować na taki hub gazowy. Polska brała rentę pokojową teraz pewnie będzie wojenna - tu będzie centrum produkcyjne i serwisowe wszelkiej broni made in USA na Europę Wschodnią. Na dworze extra pogoda ceny gazu w dół. Aby banki trochę wybronić i hossa pokoleniowa w grze !
To fakt tylko mogą ten zjazd pogłębić dla picu bo mogą. Ale po tej fali spadkowej powinna być dzida w górę ale czy koniec tego zjazdu wydaje się że nie. Ale trzymam kciuki żeby się odbili od 1800 i jazda na 2100
A tak na poważnie. Na korzyść byczka działa koniec miesiąca. Banan tak ma że wtedy zdarza mu się dzień siły w ostatni dzień lub w 1-2 nowego miesiąca. Na minus obrót marny drugi dzień.
Miał bym na uwadze że może być atak na 18setek o 17.66 nie ma co wspominać bo to raczej daleko jednak poranny rzut to może nie być wszystko - właśnie z racji końca miesiąca.
Jeszcze jedno.... Najgłupsze w tym że jak cel zrealizują to dziś, jutro za kilka dni tymi samymi bankami rynek spuszczą. Czy nie jest tak że banan schodzi półkami i teraz tak około 1800-50 kolejna półka na konsolę i dopiero potem dół lub może jednak zmiana kierunku i góra.
Kierownik nie po to kombinuje i szarpie kilka dni aby mu tuż przed rozliczeniem info na PKN miało szyki popsuć. Chyba że miał zamiar wyciągać pod rozliczenie. Jeśli nie to wzrost na tak małym obrocie innymi spółkami skontruje. Choć sam PKN raczej przesadził.
Od słowa chce do przegłosowania przez akcjonariuszy i zgody SP który tym kręci droga daleka. W roku wyborczy SP tak łatwo odda tyle kasy innym akcjonariuszom ? Nie wierzę szybciej jakoś inaczej to wyprowadzą bez dzielenia się.
No właśnie stracili ileś pewnie w sondażach na tym jak oskubali nas na drogiej benzynie i teraz mieli by tym zyskiem podzielić się z ludem ? Zarobili na oszustwie społeczeństwa i teraz oddać złym bogaczom akcjonariuszom ? Jak takie info sprzedać w TVPPIS ? Rozumiem gdyby poświecili Obajtka na niego zrzucili a potem wyciągali jako nadmiarowe zyski w postaci podatku :-) Uwierzę we wzrost FW nawet w to że kierownik grał pod strategię i to wykorzysta ale nie wierzę że ostatecznie taka dywidenda będzie.