zacytuje tutaj kawałek listu Baffeta do akcjonariuszy który właśnie się ukazał:
The Secret Sauce In August 1994 – yes, 1994 – Berkshire completed its seven-year purchase of the 400 million shares of Coca-Cola we now own. The total cost was $1.3 billion – then a very meaningful sum at Berkshire. The cash dividend we received from Coke in 1994 was $75 million. By 2022, the dividend had increased to $704 million. Growth occurred every year, just as certain as birthdays. All Charlie and I were required to do was cash Coke’s quarterly dividend check. We expect that those check are highly likely to grow .. .. dla mnie to oczywiste
teraz dostaniesz 15% dywidendy od XTB
a za dwa lata może to będzie już30-50% itp
do póki się rozwijają mają plany i płacą dywidendę to po co wychodzić
trzeba siedzieć jak buffet
a najważniejsze że z MM mają tylko 25% zysku czyli nie jest tak że zarabiają tylko jak klienci tracą. gdzieś zarobili te pozostałe 0,5mld Sam korzystam z XTB i cieszę się, że tyle zarabiają bo płacą też podatki w POLSCE gdzie mieszkamy a to ważne bo mamy za to drogi, ścieżki rowerowe, policje, straż pożarną i karetkę która po nas przyjedzie dzięki temu.
dlatego ważne jest aby wybierać nasze firmy bo co mi po podatkach płaconych w holandii??? nic bo tam nie mieszkam
Matematyka i logika, to dla niektórych największy wróg i dużo ludzi z tym nie po drodze ma, co skrzętnie wykorzystują to zaznajomieni w jej podstawach i niuansach.
po raz n-ty napiszę, większość nie prowadziła, żadnej firmy - to najemnicy, do których nic nie mam, ale do durnych już tak - swoją filozofią niechęci do np dywidendy dają mi zarobić. Ciekawe czy rozumieją, dlaczego np. Jaś Kowalski właściciel/akcjonariusz Kwiaciarni "Bławatek" sp. z o.o./akcyjna ciszy się z dywidendy, przelanej na własne, prywatne konto - pomniejszając przecież jednocześnie kasę w kasie :) a tym samym wycenę firmy