• PROSTE JAK DRUT Autor: ~Marina [10.42.8.*]
    Przy założeniach i doświadczeniach z lat ubiegłych, gdzie płacona dywidenda będzie wynosiła 75% wypracowanego rocznego zysku.

Uwzględniając powyższe, po przeliczeniu daje to dywidendę w wysokości 4,89 zł.

Proste, jak drut - Kto taniej kupi akcje, będzie miał wyższą dywidendę na jedną akcję...
  • Re: PROSTE JAK DRUT Autor: ~puma [46.205.140.*]
    No właśnie o to toczy się teraz walka dlatego taki troling jest
  • Re: PROSTE JAK DRUT Autor: ~puma [46.205.140.*]
    Jw
  • Re: PROSTE JAK DRUT Autor: ~sebastian [5.173.131.*]
    ihahaaaa

Marinka jak zawsze - prosto w przekazie, zwięźle i na temat

polecam koleżankę

pif paf
  • Re: PROSTE JAK DRUT Autor: bambi22 [10.42.4.*]
    zacytuje tutaj kawałek listu Baffeta do akcjonariuszy który właśnie się ukazał:

The Secret Sauce
    In August 1994 – yes, 1994 – Berkshire completed its seven-year purchase of the 400
    million shares of Coca-Cola we now own. The total cost was $1.3 billion – then a very meaningful
    sum at Berkshire.
    The cash dividend we received from Coke in 1994 was $75 million. By 2022, the dividend
    had increased to $704 million. Growth occurred every year, just as certain as birthdays. All Charlie
    and I were required to do was cash Coke’s quarterly dividend check. We expect that those check
    are highly likely to grow
    ..
    ..
    dla mnie to oczywiste

teraz dostaniesz 15% dywidendy od XTB

a za dwa lata może to będzie już30-50% itp

do póki się rozwijają mają plany i płacą dywidendę to po co wychodzić

trzeba siedzieć jak buffet

a najważniejsze że z MM mają tylko 25% zysku czyli nie jest tak że zarabiają tylko jak klienci tracą. gdzieś zarobili te pozostałe 0,5mld Sam korzystam z XTB i cieszę się, że tyle zarabiają bo płacą też podatki w POLSCE
    gdzie mieszkamy a to ważne bo mamy za to drogi, ścieżki rowerowe, policje, straż pożarną i karetkę która po nas przyjedzie dzięki temu.

dlatego ważne jest aby wybierać nasze firmy bo co mi po podatkach płaconych w holandii???
    nic bo tam nie mieszkam
  • Re: PROSTE JAK DRUT Autor: ~Krokiet [31.135.199.*]
    bambi ja bym zacytował z kolei inny fragment listu Buffeta:
    "wybieramy z Charlim (wspólnik Buffeta) nie akcje, my wybieramy interesy"
    Matematyka i logika, to dla niektórych największy wróg i dużo ludzi z tym nie po drodze ma, co skrzętnie wykorzystują to zaznajomieni w jej podstawach i niuansach.

Tak było, jest i będzie.
  • Re: PROSTE JAK DRUT Autor: ~Fifi [31.61.178.*]
    A za rok.... czemu tylko 2zł dywidenda... kupiłem na górce.... teraz 10 lay bedzie mi sie ten smiec zwracał....
  • Re: PROSTE JAK DRUT Autor: ~Klaudia [176.111.123.*]
    To załuz lokatę w banku i nie marudź.
    Fifi napisze w drugą stronę - a za rok jak dywidenda będzie 20 zł, dlaczego nie kupowałem jak było tak tanio...
  • Re: PROSTE JAK DRUT Autor: ~oko_proroka [10.102.52.*]
    po raz n-ty napiszę, większość nie prowadziła, żadnej firmy - to najemnicy, do których nic nie mam, ale do durnych już tak - swoją filozofią niechęci do np dywidendy dają mi zarobić.
    Ciekawe czy rozumieją, dlaczego np. Jaś Kowalski właściciel/akcjonariusz Kwiaciarni "Bławatek" sp. z o.o./akcyjna ciszy się z dywidendy, przelanej na własne, prywatne konto - pomniejszając przecież jednocześnie kasę w kasie :) a tym samym wycenę firmy

Dla nich to insza inszość?
[x]
XTB 0,04% 107,30 2026-05-21 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.