• Belgian, Dutch Officials Seek `Solution' for Fortis Autor: ~OłSTINPAłERS [93.96.98.*]
    ...no to jutro chyba mamy wodospad na Fortisie !?!

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601085&sid=anWQUSqKXlI0&refer=news
  • Wodospad to juz byl w zeszlym tygodniu Autor: ~XXXX [86.82.191.*]
    Kurs najnizszy od 15 lat. W weekend wymiana CEO:
    http://www.fortis.com/app/innw/fortis_news_detail_com_en.asp?IdNmb=2412

Jesli faktycznie centralny bank Belgii dopompuje kasy (art. z bloomberga sugeruje nacjonalizacje) to raczej wiele juz nie spadnie.
  • Re: Wodospad to juz byl w zeszlym tygodniu Autor: ~OłSTINPAłERS [93.96.98.*]
    ...kolego, nacjonalizacja oznacza przejecie przez panstwo i wycofanie akcji z gield, tak jak to mialo miejsce w przypadku brytyjskiego NORTHERN ROCK, jesli sie nie myle w lutym, i jutro bedzie mialo miejsce odnosnie BRADFORD & BINGLEY, takze kto nie sprzedal akcji zostanie z papierem toaletowym.
  • Re: Wodospad to juz byl w zeszlym tygodniu Autor: ~XXXX [86.82.191.*]
    No nie wiem czy Cie troche nie ponioslo ... Fortis potrzebuje sporo hajsu glownie b dokonczyc deal z AAB. Rownie dobrze moze byc emisja ratunkowa do objecia brzez bank Begii (i byc moze Holandii) na te brakujace 10 baniek. TO by oznaczalo de facto nacjonalizacje pomimo pozostania na gieldzie. DOmyslam sie ze pare innych scenariuszy jest jeszcze branych pod uwage.
  • Re: Wodospad to juz byl w zeszlym tygodniu Autor: ~OłSTINPAłERS [93.96.98.*]
    ...na pewno rzad zadnego kraju nie bedzie dokladal kasy podatnikow by dokonczyc przejecie przez bank komercyjny innego banku komercyjnego jesli te pierwszy wlasnie utracil plynnosc finansowa. Jesli klopoty mialby ABN i bylby lakomym kaskiem, to wtedy na pewno Fortis mogl by sie starac o dofinansowanie z kasy podatnikow zeby zfinalizowac takowy deal, bo to by im sie rowniez oplacalo.
  • Mowimy o tym samym ... Autor: ~XXXX [86.82.191.*]
    Oczywiscie Fortis ostro przeplacil za AAB (bardzo ostro), tym niemniej ... obecnie kapitalizacja gieldowa jest na poziomie mniej wiecej 14 mld EUR. Pamietaj ze za AAB ktora przejal zaplacil 24 mld EUR. Z raportow wynika ze ma dwa glowne problemy:
    - dokonczenie integracji AAB
    - zapadalne obligacje
    Odpisow na kredyty nie bylo az tak duzo jak w przypadku innych bankow (w sumie mniej niz 600 mln EUR).

Dlatego mowie ze deal w stylu emisji ratunkowej dla skarbu panstwa moze byc nawet bardzo intratny. Pytanie tylko czy jakikolwiek rzad powinien sie w to mieszac? No ale skoro US i GB pokazaly ze mozna, to dlaczego innym nie wolno?
  • Re: Mowimy o tym samym ... Autor: ~OłSTINPAłERS [93.96.98.*]
    ...moim skromnym zdaniem nie powinien, bo wszystko i tak sprowadza sie do tego, ze na koncu grubasy i tak napchaja sobie kabze kosztem podatnikow i drobnych inwestrow, ktorzy po takich "zabiegach kosmetycznych" zostaja oszukani na lodzie - banda zlodziei, nic dodac, nic ujac !!!
  • A jednak nacjonalizacja ... :) Autor: ~XXXX [86.82.191.*]
    no to wykrakalem .... :)

http://www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID=f9eb50e9-87e8-4685-a47a-2b08a703c1a0
  • Re: A jednak nacjonalizacja ... :) Autor: ~forti [85.219.208.*]
    juz dawno psałem o bankructwie to mnie jakis jeleń straszył knf
    ale miałem ubaw.
    ale co sie dziwic ze bank upadł jak takcy frajerzy maja jego akcje
  • Re: A jednak nacjonalizacja ... :) Autor: ~waldinio [91.189.21.*]
    ty DEBILU... ja mówiłem o FBP a nie o całej grupie...
  • Re: A jednak nacjonalizacja ... :) Autor: ~OłSTINPAłERS [93.96.98.*]
    ...czyli wychodzi na to, ze jednak dobrze interpretowalem wydarzenia rozgrywajace sie w okol Fortis w ciagu tygodnia, no a przede wszystkim ich final ;-)
  • Wpompowanie kapitalu od bankow centralnych i sprzedaz czesci AAB Autor: ~XXXX [86.82.191.*]

A jednak interwencja:

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aJyELqkfcGVQ&refer=home
[x]
BNPPPL 0,45% 110,50 2025-10-28 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.