• jeszcze raz Egipt Autor: opener [81.190.3.*]
    Szanowna Pani Marto, mam jeszcze dodatkowe pytanie. Jaki jest poziom stóp procentowych banku centralnego w Egipcie. Pani Redaktor, bardzo liczę na szybką odpowiedź.
    Chciałbym się z Panią podzielić również pewną refleksją. Otóż to bardzo fajny pomysł, że jest forum bankowość za granicą. Brakuje tego typu forów w polskim internecie.

• Re: jeszcze raz Egipt Autor: m_penczar [153.19.95.*]
    Witam serdecznie
    Egipt, jako kraj typowo turystyczny, stał sie ostatnio bardzo atrakcyjny z puktu widzenia inwestycji w nieruchomości. Prognozy ruchu turystycznego w Egipcie są bardzo obiecujące, co skłania nowych inwestorów do podjęcia decyzji o kupnie nieruchomości na wynajm, co sprzyja dywersyfikacji ich portfela.
    Jeśli zaś chodzi o zakup nieruchomości w Egipcie na kredyt, nalezy rozważyć kilka kwestii. Po pierwsze, polskie banki nie udzielają kredytów hipotecznych na sfinansowanie nieruchomości położonych poza Polską. Wyjściem z tej sytuacji jest zaciągnięcie pożyczki hipotecznej zabepzieczonej hipoteką na nieruchomości w Polsce. Pożyczkę można wykorzystać na dowolny cel, a więc np. sfinansować zakup apartamentu w Egipcie.
    Po drugie, jeśli chciałby Pan poznać ofertę banków egipskich, to zapraszam na stronę: http://www.cbe.org.eg/public/26-2008reg.pdf gdzie znajduje się lista banków działających w Egipcie.
    Atrakcyjność egipskiego rynku nieruchomości przyciąga nowych inwestorów, w tym Polaków. Średnia cena apratmentu w Egipcie wynosi ok. 1900-2300 zł za 1 m kw. W obsłudze transakcji zakupu nieruchomości w Egipcie specjalizuje się dużo firm. Warto skorzystać z ich pomocy, gdyż dysponują doświadczeniem i znają lokalny rynek pod kątem cen oraz wymogów formalnych. Z danych Banku Centralnego w Egipcie wynika, że średnia ważona stopa oprocentowania kredytów w Egipcie wynosi ok. 12%. Dokładne dane na stronie: http://www.cbe.org.eg/monthly%20average%20interbank%20rate.htm
    Życzę powodzenia w zakupie
    Pozdrawiam
    Marta Penczar
  • Re: jeszcze raz Egipt Autor: opener [81.190.3.*]
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jest tam wiele przydatnych informacji. Oglądam właśnie strony internetowe, które Pani Ekspert przesłała. Wystąpił w Pani odpowiedzi błąd ort. Proszę wybaczyć, ale jestem purystą w tym zakresie. Jestem polonistą. Interesuję się bardzo związkami polskich poetów i pisarzy z Egiptem. Stąd też bierze się moje zainteresowanie tym krajem. Serdecznie pozdrawiam