mam zamiar przyjechac na urlop do polski samochodem z anglii. mam pelne ubezpieczenie wiec o siebie sie nie martwie ale jak to moze wygladac jezeli ktos z polskim OC spowoduje szkode. mam na mysli wycene samochodu, koszty mojego powrotu do domu i wszystkie papierkowe sprawy.
Osoba zamieszkała i ubezpieczona z tytułu OC w Anglii, w sytuacji gdy przyjedzie do Polski i zostanie tutaj poszkodowana przez kierowcę ubezpieczonego w polskim zakładzie ubezpieczeń ma możliwość zgłoszenia szkody po powrocie do Anglii u reprezentanta zakładu ubezpieczeń sprawcy. Każdy polski zakład ubezpieczeń ma obowiązek ustanowienia w każdym kraju UE reprezentanta do spraw roszczeń. Poszkodowany mieszkaniec Anglii może również zwrócić się bezpośredni do polskiego zakładu ubezpieczeń. Szkoda będzie jednak likwidowana na podstawie polskiego prawa i przy uwzględnieniu sum gwarancyjnych przewidzianych przez polskie prawo. Zgodnie z tym, poszkodowanemu przysługuje prawo do zrekompensowania wszystkich szkód pośrednich i bezpośrednich mających związek ze szkodą.
Dnia 2008-12-18 o godz. 16:38 jolanta_szczepanska napisał(a):
> Osoba zamieszkała i ubezpieczona z tytułu OC w Anglii, w
> sytuacji gdy przyjedzie do Polski i zostanie tutaj
> poszkodowana przez kierowcę ubezpieczonego w polskim
> zakładzie ubezpieczeń ma możliwość zgłoszenia szkody po
> powrocie do Anglii u reprezentanta zakładu ubezpieczeń
> sprawcy. Każdy polski zakład ubezpieczeń ma obowiązek
> ustanowienia w każdym kraju UE reprezentanta do spraw
> roszczeń. Poszkodowany mieszkaniec Anglii może również
> zwrócić się bezpośredni do polskiego zakładu ubezpieczeń.
> Szkoda będzie jednak likwidowana na podstawie polskiego
> prawa i przy uwzględnieniu sum gwarancyjnych przewidzianych
> przez polskie prawo. Zgodnie z tym, poszkodowanemu
> przysługuje prawo do zrekompensowania wszystkich szkód
> pośrednich i bezpośrednich mających związek ze szkodą.
A jak wygląda w takiej sytuacji wycena szkody? Czy takie auto jest traktowane jako tańsze ze względu na stronę kierownicy? Czy kwota wypłacona przy szkodzie (również całkowitej) będzie niższa w porównaniu do takiego samego auta zarejestrowanego w Polsce?