Myślę, że mamy dużo podobieństw do analogicznego okresu z przed roku. W zeszłym roku w lutym rosły spółki zbrojeniowe (np. Lubawa) oraz stalówki. Mamy słabnącą złotówkę. Myślę, że możemy spodziewać się korekty na szerokim rynku (w zeszłym roku wraz z wybuchem wojny WIG20 zleciał około 10%). Od ponad tygodnia widać coraz to mniejsze obroty na GPW co może świadczyć o odpływie kapitału amerykańskich funduszy inwestycyjnych. Surowce w szczególności stal oraz miedź powinny rosnąć (Chiny). Ja stawiam na zbrojeniówkę i stalówki w najbliższym czasie. Życzę trafnych inwestycji.
W zeszłym roku na Bowim fajniej się grało bo była wyższa amplituda cen. Można było dobrać w grudniu za 7-8 zł sprzedać w lutym za 12zł, potem znowu odkupić w granicach 8-9 zł a potem sprzedać w czerwcu w granicach 14-16 zł.
Teraz to zerkam od czasu do czasu, ale jednak wieje troszkę nudą na tle rynku. Może info o dywidendzie rozrusza trochę kurs jak na Cognorze.
Od 2 tyg. słabe obroty na szerokim rynku. Stalówki z wyjątkiem Cognora słabiutko. Kilka razy już o tym pisałem, że na Bowim gram średnioterminowo. W najgorszym wypadku pod dywidendę. Sporo akcji Bowim zostało zaparkowane :) Myślę, że płynność pojawi się jak kurs dobije do 12 zł. Liczę na jakiś mocniejszy ruch na Bowim pod koniec lutego. Na razie nic tego nie zapowiada, ale zobaczymy. Czas pokaże…
ta firma to gniot nad gnioty jechałem tym pociągiem ale udało sie wysiąść zgarnąłem zaliczkę kurs na lekkim plusie dziękuje co i tak zajęło kilka dni bo obroty jak w osiedlowym warzywniaku spółka nadaje sie na NC nie ma żadnej przyszłości sam leszcz w akcjonariacie jedyny fundusz uciekł bo tu nie ma przyszłości ani planów na przyszłość 3 głównych akcjonariuszy obsadziła zarząd swoimi rodzinami i maja resztę w poważaniu puszcza espi ze podpisali aneks z bankiem i żyjcie nadzieja ze cos robimy nad rozwojem firmy taka bezpośrednia konkurencja cognor tylko w 2023 wyda 250 mln na zwiększenie produkcji i rozbudowę a ci wypłaca sobie zysk z dwóch tłustych lat dywidendzie i wrócą do groszowych wypłat bujajac sie w przedziale 8-10 zl bo konkurencja stalowa odjedzie im w kosmos a Bowim będzie znaczył coraz mniej na stalowej mapie Polski inwestorskie dno i wodorosty mimo wszystko życzę zielonych pozycji
spoko to ja dziękuje ze odkupiliście ode mnie na zielono ja mam juz kasę na koncie będę zaglądał obserwował jak wam idzie i czy szybko jedziecie w górę ale kto wie z takim zarządem czy nie pojedziecie w dół gdyby by wyniki za IV były złe sprzedaż spadla a poziom dywidendy rozczarowywał będzie sprzedawać na wyścigi bo nie ma kto kupować