Mam ciech od wielu lat kupiony za około 60zł,co mogę/powinienem zrobić żeby mnie nie wydymali przy wrzwaniu,mam jakieś ruchy czy muszę ładnie im oddać papier na ich warunkach?
Podbijam pytanie, wprawdzie nie jestem kupiony przy 60, ale wlasnie, czy musimy to oddac? Czy spolka moze zejsc z GPW a akcjonariusze zostana z niczym? Prosimy o wyjaśnienie.
Myślę ŻW w 1 wezwanieu nie uda im się zabrać 95 procet akcji i będzie drugie ,może nawet 3 wezwanie, ja bym czekał na twoim miejscu nie oddawał we wezwanie, sam czekam na 2 wezwanie chociaż ma akcje za serdnia 34 zł, ale 49 z akcje ciechu to mało za mało
Trzymać, i najwyżej później pójść na walne protestować przed zdjęciem z giełdy. Możliwe że nie zbiorą do wyciśnięcia za pierwszym razem, nie ma sensu oddawać po takiej cenie. 60 to trochę wysoko wisisz, ale możliwe że pójdzie nawet wyżej.
Jeśli Kulczyk zbierze co najmniej 95% akcji to może przeprowadzić przymusowy wykup pozostałych akcji. tylko nie wiem o jakiej cenie. Pewnie po cenie z wezwania.
Przerobiłem już kilka takich wezwań. Jak napisał Ob jak nie skupią powyżej 95% to się nie uda. A jak skupią to pozostaje ustalona cena czasem wyższa. Nawiasem mówiąc nie wszystkie wezwania udały się skupującym. Jak widać była niezła zagrywka z zaliczkową wypłata zaliczkowa dywidendy za 2023 r. Podobnie było z Syntosem. Zbieranie kapitłału na wykup. Wniosek nie trzeba się śpieszyć.
Na Fasingu, chcieli z GPW zejść i nie zdołali zebrać na walnym wymaganych głosów obecnych na zebraniu - i Fasing pozostał na GPW i wiele innych przykładów. jedziemy Up.