Witam zapraszam do dyskusji w tym tygodniu ukażą się winniki inflacyjne pewnie wysokie więc istnieje realne wybicie dołem atak Putina nie przybrał na turbo mocy a biden nadciąga zobaczymy reakcje banana.
Wilku, dzięki za open , ale proszę o otwieranie dla zalogowanych:) Imo druga połowa tygodnia będzie bardziej ciekawa, będzie walka o close W1. Na dzisiaj oba kierunki możliwe, skłaniałbym się bardziej za korektą....może nie dużą, ale jednak. U mnie bez zmian ciągle S:) Powodzenia wszystkim:)
Powitać w nowy tygodniu. Przykróciło się 3 podejścia pod moje w sumie nieduże zlecenie i 5 minut to trwało ale wzięli TP na 1856. W sumie nie wiem czy dobrze czy źle bo spodziewam się dużo niżej ale ostrożna i kombinowana gra. Rano trochę dobrałem potem oddałem + teraz część z piątku i jestem gotowy na każdy ruch. Zejdą niżej to jeszcze sporo mam i będzie fajnie wrócą do 1870 to przynajmniej jeszcze dzień będzie na plusie dzięki temu co rano miałem. W sumie to nie wiem co zrobią :-) Banan dalej słaby. Przetestowane od dołu 1870 i szybko zgaszona ta próba. Jankes spadać nie chciał ale odbicie znikome a na Nasdaq spadek. DAX znów próbuje wykorzystać 15300 do obrony ale to tylko obrona. Mam wrażenie że jeśli bazowe nieznacznie opadną to banan może piątkowy dołek testować ale znów już w piątek każde zejście w okolice 1857 było pilnowane więc może będziemy sterczeć w miejscu w okolicy 1860 i czekać na impuls.
Spoko bo ja z telefonu głównie a z tym 1000 to mnie przerażasz :) bez przesady w moich wizjach min 16xx takie turbo dno a może się odbija niebawem pod Bidena że zyskujemy na arenie geo politycznej.
Wilku, te 1000 to min kilka, kilkanaście miesięcy liczę, może kilkadziesiąt, ale zakładam ,że będzie, czas pokaże... a krótkoterminowo, powrót do 1950 mozliwy...
Prawdę pisząc , ja osobiście nie wierzę, że kpo w ogóle dostaniemy, a jeśłi to w bólach i okrojone i za 2 lata....Gdyby nie wybory to już pewnie wsio byłoby załatwione, a tak ... Nie wiem dlaczego, ale w tej chili podział społeczeństwa na 2 obozy jest tak wielki ,że tylko jeszcze brakuje ...nie napiszę czego, ale jest blisko...dla mnie to jest niepojęte, dlaczego tak to wszystko się rozgrywa.... Wiadomo,że chodzi o władzę, wpływy , kasę itd, ale ja tego nie kupuję, że można tak dzielić ludzi....
Zgoda ale niestety zarówno partia rządząca jak i opozycja dla władzy wszystko zrobią jedni by utrzymać inni by zdobyć. Wszystkich skłócą, Ojczyznę przehandlują nawet może co gorsze i do wojny by doprowadzili byle władze wygrać.
"Pokaźne odbicie " Kto ma go zrobić ? Byczek słabiutki i obecnie to tylko stara się by zbyt mocno się nie osunęło. Jak DAX mocniej ruszy w dół to nasze byczki mogą się stratować.
No widzisz giełda to jedne wielkie miejsce do spekulacji. O inwestycjach to można porozmawiać w nieruchomościach. Przecież tu goście z 200-300 mln mogą wszystko zrobić co chcą. I żadne KPO, ani wiele innych rzeczy nie ma wpływu na to. Chcą minus 50 pkt zrobią, a chcą plus 50 pkt-żaden problem. Taka stuacja
Można się tylko bardzo dziwić, że tak lecimy u progu megahossy AI. Chyba, że ta megahossa przewidziana tylko na Stany, a cały świat spuszcza wodą ze swoimi stopami, bo tu Powell naprawdę nie będzie miał hamulców. Może chodzić też o to by cały świat się ogarną i uklęknął przed Stanami. No ale z drugiej strony zawsze tak było, że jak Stany się wyciągały to i reszta świata szła w górę.
Niestety też w to uwierzyłem że będzie hossa u nas a od zeszłego roku przerzucili półkę wyżej i nic więcej szkoda mogłem przyjąć pesymistyczny scenariusz to miałbym sporo zarobku a tak szkoda słów od x lat czekam aż w końcu nadejdzie a mój optymizm jest zawsze karcony.
Może pod koniec sesji wyrwą w górę. Ale na razie to skupują sobie akcyjki po taniości. Choć co niektórzy już chcieliby widzieć 1800-to troszkę trzeba poczekać :-). Pan S na przykład. Ale jak piszemy, że wzrośnie to dostaje gorączki-no i liczył że przez to KPO poleci, a to jednak mają w nosie. To nie zapeszajmy ;-)
Ravcio odpowiadam na poniższe pytanie- Mnie uczyli, że niewidzialna ręka rynku istnieje. Może to ta ręka da radę wzmocnić nasz rynek?
"Pokaźne odbicie " Kto ma go zrobić ? Byczek słabiutki i obecnie to tylko stara się by zbyt mocno się nie osunęło. Jak DAX mocniej ruszy w dół to nasze byczki mogą się stratować.
Właśnie Wilku dobrze to podsumowałeś... tylko fakt że na banana nie wiadomo kiedy mogą poskoczyć powoduje niepewność dla S bo patrząc wprost wyglądamy słabo. Ale banan to banan nagle może mu się zebrać na start w górę tak jak rano.
Poszli w górę to ja Ski dokładam i jak dobrze pójdzie to może Jankes cofnie się jeszcze przed naszym zamknięciem choć raczej wątpię ale 5 pkt. zysku by mnie zadowoliło i bym oddał.
Wstyd trochę tak po kilka punktów rzeźbić ale każda złotówka drogą nie chodzi :-) W ostatnich chwili ale wzięli zlecenie na 1861 :-) To teraz FIX w górę i znów coś tam blisko 1870 bym otwierał. Mordęga taka gra.
No co ty jakie prawie połowę ? Z 1 pkt. zysku mi jeszcze prawie na piwo zostaje ;-) 20 zł zysku - 3,8 zł podatek + 2 razy 5,9 zł prowizji. A licząc dokładnie to przecież koszty prowizji odliczają od dochodu na PIT. 5 Pkt. to dla mnie czasem zależnie od aktualnej wielkości pozycji tysiące a Ty mówisz że zabronić.
Ale banan poszedł powinien z 1.5 % podskoczyć ale banan nie będzie rusl on czeka aż spadnie bo bazowe kiedyś spadną więc banan je przechytrzył i spadł pierwszy a teraz dalej czeka żeby spaść. Standardowy banan wrucił
Taką "kaluklację" mam w arkuszu kalk. żeby mi przypominała przy 5 pkt jest 68.86% reszta to koszt od 7-8 to ok 72 i rośnie do 78 (ze wzrostem punktów) założenia prowizji to za obie strony 15ziko. Ja mam dziwne podejście i patrzę też na to co wyprowadzam z rynku. Przy 5 pkt połowa Twojego zysku wychodzi z rynku, zakładając że obracasz ileś tam razy i czasami masz do pokrycia straty to wg mnie średnio to wygląda na ogół ruchy to minimum 10 pkt nawet przy takim kiszeniu jak teraz. Jak u mnie wchodzi system na h1 to minimum 26-7 pkt, od maks do min więc nawet jak nie wyrwę wszystkiego i tak jestem po bezpiecznej stronie.
Na kontraktach też za wielu z długą nie zostało gruby ma okazję świetną na szybkie przerzucenie ponad 2000. Ale czy będzie chcial. Takie psychologiczne przemyślenie nie związane z sytuacją
Wilku ja nie jestem takim optymistą :-( Ustawiony jestem na 1907 z zamknięciem L. Mam nadzieję, że dziś tam dojdą :-) Ale od tego poziomu to niestety S. Powiem szczerze, że jak tego KPO nie będzie to fajnie bo idzie w górę-tak w stronę Samarytanina puszczam oczko ;-)