Mysle ze sie z koniem na łby zamieniłes patrząc po takim toku myślenia.
Wartosc kontraktu taka sam jak przy zakupie usd-jpy z tym ze na uds.pln masz np jak ja 30 pipsów speardu a na uds-jpy mam 2 pipsy speardu a ponadto za 1 pipsa na usd-jpy mam około 21 zł zarobku a na tym scierwie ze złotówką 10 zł wiec pomysł jest całkowicie poroniony
Obsunięcie 10 groszy przy 1 locie to 10tys zł.....
Przy poziomie 2,00 jestesmy wiec juz na 3 locie i.....40 tys w plecy.....ale odbicie do 3 zł przy 3 lotach to zarobek ....300tys zł......niezłe,co? :)
Wez ty se lepiej młotek kup bedzie wiecej pociechy z tego. Ciekawe co bys zrobił jak by ci na marginal zamkniło z 100 kawałkami na minusie. Jak ty zaczynasz od liczenia zysków to wiadc ze myslisz o hapaniu zysków całym wiadrem a nie łyżeczką
mysle ze dobrze by było zeby na ten system wpakowac całą kase jaką sie ma w domu i w banku a dodatkowo pożyczyc kase od znajomych i rodziny i jak jeszcze była by okazja to wziąsc kredyt np hipoteczny . SUPER PEWNIACKI SYSTEM :)))))))))) A i miejsce gdzies w wariatkowie sobie odrazu zaklep bo jest malutka szansa ze mozesz troszke w takim układzie stracic ale to jest naprawde malutka szansa :P
Wszystkie odpowiedzi negatywne...i dobrze......bo tylko 5 % inwestorów zarabia......śmieje sie z Was daytradarzy od 7 boleści, którzy ustawiacie stopa na 20 pkt, bo jak byłaby obsówka 30 pkt to juz sraczka gotowa......:) ale jak sie ma na depo 1000 zł to każdy system bedzie do niczego :)
Do źrebaka: jak mi moze zamknąc margin przy depo 300k....:)chyba, że nie umiesz liczyc:)
kolege fidelio5 pomysl ciekawy ale kapitalu musialbys miec ze 150 tys $ hahahaa a na
+ dodatek na poczatku (wtedy co wymyslies ten pomysl) musial bys byc pogodzony ze strata tych 150 tys... :))
ja calkowicie popieram takiej rozumowanie ! bo prawda jest taka. IM Wiecej pieniedzy bedziecie zostawaic u brokerow tym wiecej brokerzy bede zarabiac a tym samym bede rzadziej mi cofac zlecenia po +50% ... +100% kapitalu.... z jakis durnych przyczyn
cokolejny raz mialo miejsce
jak juz chcesz "bawic"(takimi sumami ciezko mowic o zabawie) w tz. dokupywanie, czy powiekszanie pozycji...
to proponuje znajdzi BARDZO mozny trend!
nie laduj pod prad...
sygnal trendu 1
wchodzisz.... zlecenie wychodzi na + pojawiaja sie pierwsze oznaki korekta trend znowi korekte pokazujac kolejny sygnal
obliczasz ile kapitalu jest Ci potrzebne do dokupienia stawiasz SL pierwszej pozycji w miejscu gdzie twoj kapital bedzie bezpieczny
i wchodzisz nastepna pozycja....
przy trendach takich jak obserwowalismy ostatnio
np. owy spadek na E/U
SHORT rozpoczal sie 07.22 o 20 :00 czasu gmt+2
to byl pierwszy pewny sygnal do sprzedazy
oczywiscie ja wtedy nie przypuszczalem ze ze taki trend poleci...
jak policzylem ile moglem zarobic nie inwestujac wiecej niz 5% na koniec byla to suma rzedu 300% nie wykraczjac poza normy bezpieczenstwa
i nie narazajac sie na pewne straty rzedy kilkanascie tysiecy
problemow z takim sposobem inwestowania jest oczywisty
trzeba wiedziec kiedy jest mozliwosc dokupienia... to nie jest w moim przypadku wielkim problemem
ale tez trzeba wiedziec kiedy zamknac pozycje... a tutaj juz jest roznie...
narazie testuje mechaniczne strategie dokupywania naprawde np dokupujac na trentach cci mozna robic ogromne sumy... ale ciezko obejsc sie bez AT w takich systemach
wiec znowu masa pracy przed ochotnikami ;) takimi jak ja
ja stosuje zasade nie wchodzenia na rynek jesli nie mam danych ze sredniej wypadkowej skutecznosci metody ktora chce zainwestowac
wiec nawet AT sprowadzam do machniki
spokojnie po miesiacu pracy i liczenia skoncze system mechniczny
ktory bedzie owa fortune robil nie w miesiac a np w kilka miesiecy czy rok...
bo wynik to przykladowe 300% jest... wszyscy wiedza malo rzeczywisty ;) w miesiac
+ jak wszystko dobrze przygotuje jeden szczegol bedzie roznil brak opcji "załadować się za wszystko"
bo probujac ladowac za wszystko po miesiacu na koncie bedzie 0.00$ :)
raczej kazdy kto poprobowal tak robic w dluzszym czasie wie o tym ;)
Grałem z trendem pół roku na USD/PLN według średniokroczącej i MACD na interwałach godzinowych i wynik to + 10 % kapitału........pół na pół zyskownych i stratnych pozycji......czy więc gra z trendem taka znakomita???.....a może masz lepszy system to chętnie pogadam z Tobą o tym.
Pozdrawiam.
usd/pln trend kilku letni korekty po kila tygodni ! czasami i miesiecy
i z tego powodu ciezko jest inwestowac na 1h
podstawa jest znac mozliwosci rynku - trendu
i najlepiej wchodzic gdy jest odwrocenie korektu co na U/pl i "tygodniowym" trendzie zdaza sie nie czesto..... napewno nie kilka razy w miesiacu
przyznam ze inwestowanie z trendem na u/pl jest chyba najprostsza rzecza na swiecie! a juz napewno na rynku walutowym
pieknie nakladaja sie poziomy fibo ! wrecz intuicyjnie nie wymaga myslenia
prosze podac e maila podesle kilka screnow z krotkim opisem
tego co sie nazywac trend i opis jak na nim inwestowac
tak na boku probowalem wyslac na jakis up load zdjecia ale caly czas mi zrywalo polaczenia i nie moglem wyslac screnow tak zeby pokazac na forum
narazie nie mam czasu, wiec tak chaotcznie.... napisalem po lebkach prosze o cierpliwosc
dzisiaj udalo sie mi wyslac screny na upload... wiec postanowilem napisac
tutaj na owym :) forum
bedzie to ciekawsze i jak smiem przypuszczac napewno trafi sie ktos ktos mnie zmiesza z blotem
a wiec do rzeczy
-dlaczego inwestowanie z "trendem" na parze u/pl ? nie przynosilo zyskow?
po pierwsze to trzeba wiedziec czym jest trend ! i jakie sa trendy
osobiscie musze przyznac ze inwestowanie na trendach AT jest trudniejsze
ale na parze u/pl mamy doczynienia z trendem "swiecowym" polecam poczytac ksiazke o japonskich swiecach... jest na internecie nie trzeba nawet za nia nic placic wystarczy uzyc google + rapid...
trendy "swiecowe"(jak ja je nazywam) sa bardzo proste do rozpoznania...
w krotkim opsie ...poprostu swiece ukladaja idealnie po lini trendu
lub korekty sa idealne do lini trendu (co mialo i ma miejsce na u/pl )
widac to idealnie na wykresie tygodniowym
ktory zamieszczam ponizej
http://img263.imageshack.us/img263/4632/plngc2.png
trzeba wiedziec ze jezeli taki trend widoczny jest na swiecach 1 tygodniowych
nie mozna tutaj mowic o inwestowaniu Na Trendzie!! na interwale 1 godzinnym
(osobicie wiem ze mozna ale po co sie meczyc? stresowac? jak mozna zrobic to zlecenie pol tygodnia pozniej ? ustawic sl wyzej i spac spokojnie :) chyba ze sie nie posiada odpowiedniego kapitalu ale to jest juz inna sprawa...)
jak inwestowac na trendzie? na trendzie takim jaki wiedzimy na zalaczonym powyzej wykresie najlepiej wiekszac pozycje w poblizy lini trendu wtawiajac SL powyzej...
na zalaczonym poniej wykresie (4 godzinny) widac jak ladnie zblizone byly do siebie poziomy fibo 161,8% ostatniego (szalonego skoku dolara) z linia trendu (na wykresie podpisalem ja juz z tamtym roku jako "opor 1 ! najwazniejszy" )
inwestowanie zgodnie z trendem to ustawienie zlecenia oczekujacego Sell w okolicy tamtego poziomu
lub (co ja osobiscie preferuje) poczekanie na pierwszy ruch odbicia korekty... co bedzie sygnalem do sprzedazy sygnalem takim moze byc odpowiednia ...swieca(ktore zaznaczylem zoltymi strzalkami na pierwszym wykresie...)
sygnal EMA/macd :
http://img155.imageshack.us/img155/2004/plmaekh8.png
lub tysiace innych sygnalow generowanych przez najrozniejsze systemy publikowane na internecie
prosze rowniez ogladnac sobie wykres e/u dla tego samego okresu.... ale zrobilem screna z wykresu 1D
http://img255.imageshack.us/img255/4046/1deuox3.png
trend oraz poziomy fibo daly wsparcie w tych samych okresach czawowcyh...
byl taki czas probowalem robic analizy na u/pl.... a inwesotwac na e/u przeciwnym zleceniem!
przy dostosowaniu ryzyka i SL do warunkow ponujacych na e/u byl to system tak samo sprawny jak cala masa systemow mechnicznych.
Trend? trend swiecowy.... swiece? to sa emocje inwestorow na rynku
moim zdaniem i zdaniem ogormnej ilosci inwestorow nie tylko wszystkich tych ze skosnymi oczami... swiece to najwazniejszy element inwestowania...
niby proste ale dlaczego ? malo kto to potrafi zastosowac w praktyce?
ogladnijcie wykres 4h z ostatniego "spadku" aud/usd i poszukajcie miejsc odpowiednich do wejsc "na trendzie" ?
idealnie ukladajace sie swiece... nic tylko pomnazac pozycje !
wykres to mapa na ktorej swiece sa drogowskazami
tym optymistycznym zdaniem chcialbym zakonczyc
pozdrawiam zycze udanych inwestycji
Jest to tzw. grid system. Jest to system mechaniczny, nie oparty na wskaźnikach.
Właściwie to nie jest on do końca taki beznadziejny, pod warunkiem, że ma się b. duży kapitał, a wielkości lotów nie są aż takie duże.
Spread lepiej żeby był niski, np. 1 lub 2 pisy, a nie 30 pipsów.
Lepiej używać np. 0.2 lub 0.1 lota i stawiać zlecenia buy limit np. co 15, 25, itp. pipsów, gdy cena idzie w dół, to będą otwierane automatycznie.
Ale jeszcze lepiej otwierać buy stop np. 25 pipsów, jak cena pójdzie np. 35 w dół, to zlecenie nie otworzy nam się automatycznie, gdy cena idzie w dół, ale otworzy się, gdy cena wraca w górę. W ten sposób nie mamy za dużo otwartych zleceń, bo mając np. otworzonych 10 lub 15 lotów, a cena dalej idzie w dół, to i 1 mln dolców może zabraknąć przy takiej taktyce, jak spadek będzie za duży.
Najlepiej kupować parę, która ma dodatni swap. sprzedawać, gdy ujemny, żeby w dłuższej perspektywie nie tracić na swapie. Albo mieć brokera z zerowym swapem, jak FX Clearing. Bo gdy ma się otwartych np. 5 lotów i swap jest ujemny, to codziennie trzeba płacić np. $80 swapa. A jak swap jest dodatni, to codziennie zarabiamy na swapie i w dłuższej perpektywie też da dobre zyski.
Wg. moich obserwacji majlepiej jest kupić EURJPY co 25 pipsów, lub USDJPY co 15 pipsów. Pamiętać trzeba o spreadzie, czyli pozycje są od siebie 25 pipsów + spread (np. 2 pipsy), czyli co 27 pipsów. Jak cena idzie w górę, to można dalej kupować co 27 pipsów. Gdy idzie w dół, to stawiać buy stop lub buy limit zależnie od upodobania.
Zwłaszcza teraz, gdy EURJPY i USDJPY bardzo spadły i wygląda na to, że pójdą w górę, opłaca się kupować te pary i grać tym systemem, jak się ktoś uprze.
Natomiast branie zysku może być np. na tym samym poziomie dla wszystkich zleceń, albo np. jak otworzyliśmy zlecenie 25 pipsów poniżej, to dajemy 25 pipsów zysku, czyli zamknięcie jednego zlecenia niższego otwiera nam to wyższe. Do wyboru.
Można też, jak się nie ma aż tyle kasy, hedżować. Np. mamy kupionych 5 lotów, i jak cena spada za bardzo, to sprzedajemy 5 lotów. Ale w dalszym ciągu możemy handlować niżej. Jak cena pójdzie w górę, możemy odhedżować zamykając hedżujące zlecenia.
Ten system to fajna zabawa i nie trzeba dużo myśleć, to tzw. system mechaniczny, nie tak jak inne oparte na wskaźnikach. Przy dużej gotówce jest nawet ok.
Ja kiedyś to stosowałem, zwłaszcza na złocie. Mam nawet do tego robota. Ale jak cena złota spadła gwałtownie, to mnie kompletnie wyczyściło z kasy na tym koncie. Poza tym swap dla złota jest ujemny, a że pozycje otwarte są czasem tygodniami, więc miałem dodatkową stratę. I spread dla złota był 50 pipsów, ale to tak jak 5 pipsów dla walut. 1, 2 pipsy to maksimum. Powyżej to system staje się nieopłacalny.
Teraz mam inny system, 100%, dużo lepszy, więc nie bawię się w inne.
Być może kiedyś znów zaczne stosować go, bo lubię jak się coś dzieje i zlecenia są otwarte, a mój system, ponieważ jest 100% może być otwierany bardzo rzadko w specyficznych warunkach, więc normalnie nie handluję i mi się nudzi.
Reasumując: Bardzo odradzam stosowanie tego systemu, bo jak ceny pójdą za bardzo w dół, to nas kompletnie wyczyści. Chyba że się umiejętnie hedżuje, to co innego.
Podobnie jak inny system mechaniczny, Martingale, jest on zabójczy dla graczy. Jednak wiele ludzi je stosuje mimo wszystko.
Dodam jeszcze, że lepiej nie zwiększać ilości zleceń, np. najpierw 1 lot, potem 2, 3 itp. bo to zabójstwo. Lepiej mieć taki sam size.
1 lot to za dużo. Lepiej 0,1, a dla graczy niemajętnych, 0.01.
FX Clearing i inni brokerzy mają mikro loty 0.01. Przy tym FX Clearing ma 0.1 pipa na 4 parach, zwłaszcza dla USDJPY i GBPUSD i EURUSD, które dobrze nadają się do tego systemu.
Najlepiej jest mieć robota, bo ręczne stawianie zleceń jest żmudne i czasochłonne i nie zawsze możemy je stawiać, gdy śpimy, jesteśmy w pracy, itp.
Jak ktoś umie programować, to jest to bardzo łatwy robot. Można poprosić kolegę programistę albo Thombau'a i zalicytować.
Pamiętaj, system jest niebezpieczny dla ludzi z małym kapitałem, bo cię zaraz wyczyści, jak ceny pójdą w dół. Chyba że stosujesz 0.01 lota.
dzisiaj udalo sie mi wyslac screny na upload... wiec postanowilem napisac
tutaj na owym :) forum
bedzie to ciekawsze i jak smiem przypuszczac napewno trafi sie ktos ktos mnie zmiesza z blotem
a wiec do rzeczy
-dlaczego inwestowanie z "trendem" na parze u/pl ? nie przynosilo zyskow?
po pierwsze to trzeba wiedziec czym jest trend ! i jakie sa trendy
osobiscie musze przyznac ze inwestowanie na trendach AT jest trudniejsze
ale na parze u/pl mamy doczynienia z trendem "swiecowym" polecam poczytac ksiazke o japonskich swiecach... jest na internecie nie trzeba nawet za nia nic placic wystarczy uzyc google + rapid...
trendy "swiecowe"(jak ja je nazywam) sa bardzo proste do rozpoznania...
w krotkim opsie ...poprostu swiece ukladaja idealnie po lini trendu
lub korekty sa idealne do lini trendu (co mialo i ma miejsce na u/pl )
widac to idealnie na wykresie tygodniowym
ktory zamieszczam ponizej
http://img263.imageshack.us/img263/4632/plngc2.png
trzeba wiedziec ze jezeli taki trend widoczny jest na swiecach 1 tygodniowych
nie mozna tutaj mowic o inwestowaniu Na Trendzie!! na interwale 1 godzinnym
(osobicie wiem ze mozna ale po co sie meczyc? stresowac? jak mozna zrobic to zlecenie pol tygodnia pozniej ? ustawic sl wyzej i spac spokojnie :) chyba ze sie nie posiada odpowiedniego kapitalu ale to jest juz inna sprawa...)
jak inwestowac na trendzie? na trendzie takim jaki wiedzimy na zalaczonym powyzej wykresie najlepiej wiekszac pozycje w poblizy lini trendu wtawiajac SL powyzej...
na zalaczonym poniej wykresie (4 godzinny) widac jak ladnie zblizone byly do siebie poziomy fibo 161,8% ostatniego (szalonego skoku dolara) z linia trendu (na wykresie podpisalem ja juz z tamtym roku jako "opor 1 ! najwazniejszy" )
inwestowanie zgodnie z trendem to ustawienie zlecenia oczekujacego Sell w okolicy tamtego poziomu
lub (co ja osobiscie preferuje) poczekanie na pierwszy ruch odbicia korekty... co bedzie sygnalem do sprzedazy sygnalem takim moze byc odpowiednia ...swieca(ktore zaznaczylem zoltymi strzalkami na pierwszym wykresie...)
sygnal EMA/macd :
http://img155.imageshack.us/img155/2004/plmaekh8.png
lub tysiace innych sygnalow generowanych przez najrozniejsze systemy publikowane na internecie
prosze rowniez ogladnac sobie wykres e/u dla tego samego okresu.... ale zrobilem screna z wykresu 1D
http://img255.imageshack.us/img255/4046/1deuox3.png
trend oraz poziomy fibo daly wsparcie w tych samych okresach czawowcyh...
byl taki czas probowalem robic analizy na u/pl.... a inwesotwac na e/u przeciwnym zleceniem!
przy dostosowaniu ryzyka i SL do warunkow ponujacych na e/u byl to system tak samo sprawny jak cala masa systemow mechnicznych.
Trend? trend swiecowy.... swiece? to sa emocje inwestorow na rynku
moim zdaniem i zdaniem ogormnej ilosci inwestorow nie tylko wszystkich tych ze skosnymi oczami... swiece to najwazniejszy element inwestowania...
niby proste ale dlaczego ? malo kto to potrafi zastosowac w praktyce?
ogladnijcie wykres 4h z ostatniego "spadku" aud/usd i poszukajcie miejsc odpowiednich do wejsc "na trendzie" ?
idealnie ukladajace sie swiece... nic tylko pomnazac pozycje !
wykres to mapa na ktorej swiece sa drogowskazami
tym optymistycznym zdaniem chcialbym zakonczyc
pozdrawiam zycze udanych inwestycji
Jeśli zapodasz 0,1 lota na 2,25 na wzrost i spadnie ci do 2,15 tracisz tylko 1000 zł....na 2,15 zapodajesz nastepne 0,1 lota......a masz depo np 50K.....to do ilu musi spasc USD,zebys wtopił wszystko?????
Chyba nie przypuszczasz ,ze USD spadnie ponizej 1 zł, hehehe ....:)
Szczerze mówiąc, to nie sądzę, żeby USD spadł poniżj PLN. Ale jak spadnie, to co wtedy? Przecież niechący może się tak zdarzyć. Wtedy stracisz 1 mln zł.
Właśnie system Martingale to podwajanie stawki. I właśnie zazwyczaj w ruletce. Popularny w XVIII w. doprowadził kupę milionerów do totalnego bankructwa. No bo jak to, przecież nie może wypaść czerwone 10 razy z rzędu? A może. Wypada nawet 20 i więcej razy z rzędu, i to nie jest nic specjalnego. Wtedy żaden kapitał tego nie wytrzyma, nawet cały majątek USA.
Te spadające noże to też bardzo niebezpieczne, bo można sobie nieźle ręce pociachać.
Bo nawet przy ewidentym kursie w górę, może pójść na tyle w dół, że nawet najwięksi wróże średniowieczni nie byliby w stanie przewidzieć, że np. 1 USD = 1 PLN lub 100 JPY = 1 GBP. Któż to wie.
Dlatego depozyt musi byc na tyle duzy, aby wytrzymac najmniej prawdopodobne sytuacje......jesli np masz obliczone, ze jak WIG20 zejdzie do 100 pkt, a Ty bedziesz miał nadal wystarczajacy depozyt, to wiesz, że jedynie wojna nuklearna może zabrac reszte kasy.....ale wtedy to juz nawet nie bedziemy o tym wiedziec, wiec nie bedzie bolało...:) i wszystko w temacie......
Powiem dosadnie, tak abyś zrozumiał.
Systemy martyngałowe-powiększanie przegrywających pozycji (jak pisał Thombau) są gówno warte ale widać, że Ty masz bardzo dużo do powiedzenia, coś wręcz przeciwnego.
Widac też, że żyjesz w sferze marzeń i przypuszczalnie nie widziałeś większej gotówki na oczy.
Sam musisz odkryć koło, bo nie wierzysz innym ,że już ktoś je odkrył.
Wrzuc na depo parę złotych i siądź z nami do stolika. Zagraj na początku stosując swój system minilotami, w proporcjach, które opisałeś na początku. Graj tak przez kilka tygodni/miesięcy/kwartałów (do wyzerowania depozytu) aby stwierdzić wreszczie jaki byłeś głupi,że nie przewidziałeś jeszcze jednego bardzo ważnego czynnika (w/g mnie kluczowego), a mianowicie "czynnika psychologicznego, który zgniata, wyżyma i dobija ostatecznie, takich "pacjentów" ja Ty.
PS.
Jak interesują Cie duże kwoty, to zainteresuj się "procentem składanym" i policz sobie jaki majatek "uciułasz" np. ze 100tys.zł powiększając go np. 5/10/20% miesięcznie(to przeciez takie proste-szczególnie o te 5%...!!!!) w perspektywie 10 lat, angażując oczywiście zarobione pieniązki do dalszej pracy (powiększając sukcesywnie swoje pozycje)
Podpowiem Ci dla "rozkołysania Twoich zmysłów", że tylko przy 5%/m-c po 10 latach Twój rachunek "dźwigał" będzie około 35 mln zł a więc nie trać czasu i zabieraj sie szybko do pracy, wszak przecież to takie proste....