(i) oczekiwane mocne wyniki finansowe za IV kw. 2022 roku, (ii) wprowadzenie podwyżek cen papieru graficznego, (iii) solidna dywidenda na horyzoncie (oczekiwana co najmniej 9% stopa dywidendy
To jest opinia BOŚ o Arcticu miesiąc temu
DZiŚ opublikowali taki tekst :
Arctic Paper (rather disappointing 4Q22E financial results).
CO gorsza upublicznili 3 dni temu jakimś swojakom.
Czy KNF nie powinna się zainteresować takimi sprawami?
daj sobie spokój z tym KNF, w tym kraju służy ta insytucja do czegoś innego, vide casus getinu... A u nas od 3 dni ktoś duży wychodził i pewnie jeszcze ma trochę papieru do upłynnienia. Z lewej batony, pozorujące duży popyt, z prawej popychacz i skarmianie ze zleceniem z niską wartością ujawnianą.... Pisałem pare dni temu o tym, ze to bardzo dobra spółka ale one-offz 2022 wcale nie musi się powtórzyć. A było już parę spółek, gdzie po braku powtórzenia historycznych wyników akcjonariusze długo leczyli rany, ja dziś wyszedłęm z całości, może to błąd, ale wolę ratować wróbla w garści. Powodzenia
Ja jeśli mam pytania, to w sumnie jedno: skąd wziął się ten potężny obrót w dwóch dniach przed jednak dość rozczarowującymi wynikami. Tak, jakby ktoś robił bazę pod dystrybucję z wyższego pułapu. Jak to mówi młodzież... "przypadek..?"
Piszesz ze 2022 był one offem . Z pewnością wyniki na poziomie nie są do powtórzenia. Ale gdyby rynek zakładał że są mielibyśmy wycenę spółki na poziomie 10 mld złotych a nie 1,5 mld.
Przy założeniu 20% zysku na dywidendę mamy 2 zł brutto na akcje Przy 30% mamy 3 zł
Jak w tym roku zarobią 50% z tego co zarobili w 2022 roku to i tak te akcje są bardzo bardzo tanie. DO tego spółka mocno inwestuje zwiększa potencjał , ma swoją energię. Trzeba patrzeć w dłuszym horyzoncie, niż tylko z miesiąca na miesiąc.
A uważam, że BOS postępuje nieetycznie i tyle. W USA zapłaciliby milionowe kary i by im się odechciało takich numerów.
" rather " disappointing, może tyle wiedzą co zobaczyli w Rotthnerosie, Co to w ogóle znaczy dissapoiting ?? Co kogo rozczarowywuje , , a co nie to rzecz wzgędna
Wyniki będą około 200 mln. Nie trudno wyliczyć. Spadek wykorzystania mocy produkcyjnych o kilka procent a wzrost cen papieru o 4%. O obniżkach nie było mowy. Jedno wchodzi w drugie.
Nie byłbym tego taki pewien. Z racji, że Rotteneros wyszedł praktycznie na 0 w ostatnim kwartale obstawiam wynik netto za Q4 na poziomie 100-150 m PLN - miłym będzie wynik w okolicy 150 m PLN bo to będzie zbliżony wynik do tego za Q3 w segmencie papieru.