• Dla techników. Autor: ~namor [83.31.2.*]
    Sytuacja techniczna waloru jest bardzo klarowna. Cztery sesje wstecz nastąpiło silne wybicie z trójkąta zwyżkującego, poparte bardzo mocnym wzrostem obrotów. Opór na poziomie 23 zł został widowiskowo przebity i ten fakt jest poza wszelką dyskusją.
    Dzisiaj, wręcz modelowo kurs powrócił do przebitego oporu, który stał się wsparciem. To sytuacja, mająca bardzo często miejsce po wybijanych oporach z różnych formacji, szczególnie w trendzie wzrostowym. Nie obawiam się, że wybicie o którym wyżej może być fałszywym, bowiem było ono zbyt spektakularne.
    Sądzę, że jeśli nie wystąpi jakaś katastrofa, kurs na pewno będzie mocno piął się w górę.

,

• Re: Dla techników. Autor: ~Tylkotyle_i_aż [31.11.183.*]
    super formacja świecowa na D1 a dywergencje negatywne jak szyte na miarę,czyli z rencami w nocniku a moozg na ścianie .... bo zabrakło papieru ( toaletowego).

• Re: Dla techników. Autor: ~Zenon [89.72.29.*]
    kluczowe wybronienie 23zł?
    rottneros dzisaj ladnie do góry
  • Re: Dla techników. Autor: ~borsuk [159.205.90.*]
    Co teraz, skoro wsparcie na 23 zł padło?
  • Re: Dla techników. Autor: ~namor [79.184.1.*]
    Dnia 2023-02-08 o godz. 12:30 ~borsuk napisał(a):
    > Co teraz, skoro wsparcie na 23 zł padło?

Przełamanie wsparcia zaskoczyło mnie dość mocno. Zgodnie z AT, po tak silnym wybiciu oporu i ruchu powrotnym, powinna na następnych sesjach nastąpić w najgorszym przypadku- konsolidacja. No cóż, można by powiedzieć- AT nie zawsze się sprawdza, ale to byłoby zbyt proste.
    Odpowiem tak: spółka o świetnym standingu finansowym, bardzo atrakcyjna wskaźnikowo jest moim zdaniem łakomym kąskiem.
    Być może kapitał spekulacyjny dokonał tej wywrotki i tak jak kurs zaskakująco przebił wsparcie, tak w sposób zaskakujący ponad wsparcie powróci.

Pozdrawiam
  • Re: Dla techników. Autor: ~borsuk [159.205.90.*]
    Mnie również zaskoczyło. Istnieje pewne prawdopodobieństwo, że ktoś coś wie wcześniej niż inni. Ale o przyczynie tego ostatniego spodku kursu - jeśli taka informacja się pojawi - dowiemy się dopiero za jakiś czas.

Pozdrawiam
  • Re: Dla techników. Autor: ~Baca [193.106.246.*]
    Rynek oczekiwał porównywalnych lub tylko nieco niższych zysków w IVQ. Jak będzie, nie wiem, czekam na szacunki?
    Ale nie zdziwi mnie zysk w okolicach 50-60 mln. Oczywiście będzie on i tak większy niż 40 mln w 2021, ale...wiadomo. Prezes powiedział kilka ważnych kwestii
    • wzrost przychodów będzie raczej spowodowany inflacją, czyli produkcja spada
    • 2023 będzie trudny, nie do powtórzenia z 2022
    • będą mieli problem w pogodzeniu oczekiwań akcjonariuszy co do wysokości dywidendy, czyli idziemy w stronę 20%
    • wzrost cen energii
    • inflacja
    • spadek ceny NBSK (czyli niższa marża)
    • wzrost cen chemikaliów do produkcji pulpy

Przyszłość? Bankrut to na pewno nie jest, ale złote czasy Arctic ma juz za sobą. I nikt tego już nie zmieni. Kurs wzrósł w przeciągu roku z 10 zł na 21zł, więc rynek reaguje bezpośrednio na fakty.
    A jak będzie się miał przewidywany wzrost kosztów inwestycji w 2023, wszak ma być on większy od 120 mln? Skąd?
    To ile zostanie na dywidendę w przyszłych latach?
    Czy możliwy jest powrót do zysków sprzed hossy? I jaki on będzie miał wpływ na kurs? Czy kurs wróci wtedy do 10-15 zł?
    Nie wiem, przyszłość pokaże.

• Re: Dla techników. Autor: ~Xs [78.10.207.*]
    Symptomatyczna była ta dwudniowa "zachęta" na stooq, w hurraoptymistycznym tonie pisanie dwa dni pod rząd o otwartej drodze na 35 zł mogło przyciągnąć wielu skuszonych szybkim zyskiem....
    Ja od dawna traktuję te "analizy" jako antywskaźniki.
    Na bananie jest jedna zasada: żadnych zasad.
  • Re: Dla techników. Autor: ~ubrany [5.184.124.*]
    Do Bacy
    Rynek oczekiwał porównywalnych lub tylko nieco niższych zysków w IVQ. Jak będzie, nie wiem, czekam na szacunki?
    Ale nie zdziwi mnie zysk w okolicach 50-60 mln. Oczywiście będzie on i tak większy niż 40 mln w 2021, ale...wiadomo. Prezes powiedział kilka ważnych kwestii
    • wzrost przychodów będzie raczej spowodowany inflacją, czyli produkcja spada
    • 2023 będzie trudny, nie do powtórzenia z 2022
    • będą mieli problem w pogodzeniu oczekiwań akcjonariuszy co do wysokości dywidendy, czyli idziemy w stronę 20%
    • wzrost cen energii
    • inflacja
    • spadek ceny NBSK (czyli niższa marża)
    • wzrost cen chemikaliów do produkcji pulpy

Przyszłość? Bankrut to na pewno nie jest, ale złote czasy Arctic ma juz za sobą. I nikt tego już nie zmieni. Kurs wzrósł w przeciągu roku z 10 zł na 21zł, więc rynek reaguje bezpośrednio na fakty.
    A jak będzie się miał przewidywany wzrost kosztów inwestycji w 2023, wszak ma być on większy od 120 mln? Skąd?
    To ile zostanie na dywidendę w przyszłych latach?
    Czy możliwy jest powrót do zysków sprzed hossy? I jaki on będzie miał wpływ na kurs? Czy kurs wróci wtedy do 10-15 zł?
    Nie wiem, przyszłość pokaże.

Czy czasy mamy za sobą to nie wiemy, taka niepewnośc sie tu przewija, ale nawet jeśli to spółka i tak jest dość tania jak na te dobre czasy..
    co do kilku ważnych kwestii
    1. wzrost przychodów to wzrost przychodów - teraz będziemy wydziwiać czy to inflacja czy produkcja
    2.2023 wiadomo że może być gorszy
    3.z dywidendą może byc owszem 20 % , zależy od Szweda
    4 wzost cen energii, tu akurat idziemy w samowystarczallność jest własny gaz, fotowoltaika i elektrownai wodna
    4. inflacja no i co ?
    5 i 6 zawsze są jakieś problemy w otoczeniu

ogólnie dzielimy włos na czworo , mało papierów ma takie fundamenty jak tu i są wyceniane w kosmos..
    a co do techniki to wszyscy się napalili na wybicie trójkąta ale póki co jesteśmy na dolnym ograniczeniu kanału w trendzie

hej !
  • Re: Dla techników. Autor: ~Baca [193.106.246.*]
    Już odpowiedziałem na podobny post Marynie. Mnie mocno zdziwiły wyniki Rottneros za IV kwartał, wyraziłem to w poście zaraz z rana tego samego dnia, co podali raport. Ogólnie żeby być ostrożnym z tym hurraoptymizmem, który szalał na forum wtedy. Jeżeli prezes mówi, że w styczniu realizują zapasy i traktują ten czas na naprawy i konserwacje sprzętu. Jeżeli pierwsze zamówienia na papier mają dopiero na połowę lutego i marzec. Jeżeli otwarcie mówi, że w analogicznym okresie fabryki hulały na 100% możliwości to jakich wyników można spodziewać się w IQ 2023?
    IV kwartał na pewno pobiją z analogicznym IV 2021, ale czy zdołają pobić I 2023?
    Komentarz DM banku PBS z dnia 25.01: Kurs wynosi obecnie 21,6 zł i znajduje się blisko historycznego maksimum z sierpnia 2022 (23,4 zł).W naszej ocenie, w dłuższym horyzoncie czasowym możliwe jest przebicie tego poziomu pod warunkiem poprawy (już) bardzo dobrych wyników. Kluczowym czynnikiem będzie zachowanie się strony popytowej w odpowiedzi na spowolnienie gospodarcze w Polsce i krajach Europy Zachodniej, w których znajdują się główni klienci Spółki.
    O popycie i recesji też prezes wspominał już.
    Mam nadzieję na jakiś komentarz po szacunkach. Oficjalny raport za cały 2022 i za IQ 2023 też już nie długo, więc dużo się wyjaśni.
    Więcej postów nie będę juz pisał. Dozo za dwa miechy.

• Re: Dla techników. Autor: ~ubrany [5.184.124.*]
    powiedz tylko czy masz papier ?
  • Re: Dla techników. Autor: ~marek [5.173.153.*]
    Do techników i innych wszystko wiedzących nawiedzonych proroków czarusiów...zdrowa spółka nie spada w ciągu dwóch sesji prawie 20%. Jutro, czyli dziś 20,60...piątek 19,30...
  • Re: Dla techników. Autor: ifcia [89.64.46.*]
    Oh marek marek co ty jesteś taki niedowiarek?
    Nawet jeśli spadnie to wzrośnie.
    Nie raz pokazano tutaj że zdrowa spółka kosztuje grosze i może spadać.
    A cierpliwość jest cnotą królów.
  • Re: Dla techników. Autor: ~marek [5.173.158.*]
    Tak, moglem sprzedac po 24.85,...szkoda...
[x]
ARCTIC 0,60% 8,44 2025-10-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.