1) Pod dywidendę? A wiemy, ile wyniesie dywidenda? Policzcie sobie 15% od 3 i 4 zł 2) Ze względu na wynik za IVQ22? Bez komentarza 3) Technicznie? Do ATH brakuje nam 1,88 zł. Chyba nikt nie wierzy że kurs przebije ten poziom przed wynikami za IQ23 4) Pod wynik za IQ23? A jakie są szansę, że w tym kwartale przebijemy NAJLEPSZY wynik w historii XTB? Kto o zdrowych zmysłach zakłada, że wynik kwartał do kwartału wzrośnie z 50 mln na 300 mln? 5) Pod zakupy funduszy? Poważnie sądzicie, że przy takiej loterii fundusze zwiększą swoje zaangażowanie i wykupią akcje po 3X.XX zł? 6) Siłą rozpędu? W ciągu roku urosło z 16 na 32. ATH to 33,80.
Pomyślcie o tym wciskając "kupuj" w cenie 3X.XX zł
tazzz zacząłem czytać i doszedłem o informacji o dywidendzie, której nawet nie potrafisz policzyć...
dywidendę się liczy od zysku rocznego, który był rewelacyjny. policz więc sobie 75% od zysku, to może sobie uświadomisz, że to nie żadne 3 zł jak piszesz, a prawie 5 zł...
dalej twego tekstu nie czytałem, bo jak. na początku taki bełkot, to szkoda czasu na resztę...
tazzz, firma jak podaje wysokość, podaje wysokość dywidendy brutto, podatek się płaci od każdego zysku... i to jest logiczne...
a ty udajesz niby mądrego, bo niby podajesz na rękę. skoro podajesz kwoty, to napisz że to jest netto czyli po podatku, inaczej jest to manipulacja geniuszu
Jak się poczyta założenia analityków co do wyceny spółki I założenia do nich to można wyczytać mniej więcej: wycena spółki ok. 35zl przy założeniu zysków kwartalnych między 100mln-150mln (zyski roczne ok. 550mln i dywidendzie ok 8zl w ciagu 2 lat).
Skoro nie masz akcji po co sie wypowiadasz?Nie pisz więc ,,mamy,,.Idz tam gdzie zainwestowales.O ile wogole masz jakies akcje.Coś mi się wydaje że to jest twój sposób na życie.
Do tego potocznie mówiąc rynek wycenia przyszłość. Ty patrzysz tylko na tu i teraz (rozumiem jeden kwartał do przodu). Twoja decyzja / strategia masz do tego prawo, ale dlaczego tak zażarcie walczysz z innymi strategiami / decyzjami. Może ktoś patrzy na spółkę w kontekcie 1, 2 a może 3 lat.?
Odnośnie jeszcze dywidendy są inwestorzy, którzy inwestując swoje środki w spółki dywidendowe (np. wchodzące w skład indeksu spółek dywidendowych - czyli takich które wypłacają dywidendę nie przerwanie od co najmniej 5 lat). Czy XTB nie będzie taką spółką?
A to nie tak, że po wynikach za q4 ta dywidenda na pewno będzie mniejsza niż oczekiwano, a jej wielkość jest większą niewiadomą niż to się zdawało w środę przed wynikami? Czyli informacje o wynikach to klasyk psujący sentyment do spółki
Ja się nauczyłem że jak chcesz zainwestować w spółkę, która wypłaca regularnie dywidendę to lepiej akcje takiej spółki kupić przed wynikami za 3q danego roku a nie przed czy po wynikach za 4q czy całościowy wynik roczny. I muszę przyznać że na zdrowych spółkach dobrze na tym wychodziłem (miałem czy mam kilka spółek które dzielą się dywidendą) i po dość dobrych wynikach już za 3/4 roku wycena akcji rosła tych spółek (mniej czy bardziej stabilnie) pomimo tego że wynik za 4q odbiegał od oczekiwań. Po nich faktycznie mogą następować wachania kursu (nawet powolny spadek do progów wsparcia), ale po ogłoszeniu wysokości dywidendy, która procentowo jest wysoka co do kursu akcji następowały wzrost kursu (bo duża część inwestorów dopiero wtedy zauważa że dana spółkę wypłaci dużą dywidendę i rynek może spekulacyjnie podbić kurs przed jej wypłatą). Więc pomimo małego rozczarowania wynikami netto za 4q2022 wolę nie sprzedawać akcji spółki i trzymać je. Dalej uważam że jest to dobra spółka, która wykręci jak dla mnie dobre wyniki za 2023 (a za 2024 jeszcze lepsze niż za 2022). Bo dla mnie spółka jest dalej rozwojowa, dzieląca się z akcjonariuszami swoimi zyskami.
Tu masz mój punkt widzenia.
Dlatego podam ci przykłady spółek na które możesz spojrzeć w kontakcie dywidendy i wzrostu kursu na potwierdzenie tego co pisałem (asbis, atal czy eurotel). Dodatkowo spójrz sobie na te spółki w kontekcie 1, 2, 3 czy 4 lat i poeiec czy osoby, które posiadają te spółki tyle lat to opłaca im się sprzedać je po jednym słabszym kwartale (rozważ że po sprzedaży z zyskiem akcji musisz odprowadzić podatek w rozliczeniu rocznym, ile mogłeś otrzymać dywidendy od tych spółek przez tyle lat, za jaką cenę je kupiłeś a ile wynosi ich kurs obecnie pomimo okresowych spadków wyceny tych spółek). Chciałeś rozmawiać merytorycznie to staraj się odpowiedzieć merytorycznie na takie plany inwestycyjne długookresowe.
Do tego zauważyłem ze przy dłuższej strategi możesz też eliminować aspekty emocjonalne (czy to do danej spółki czy wyników czy zachowania się rynku w danej chwili).
To chyba pierwsza rozsądną wypowiedź. Widać że nie jesteś wzrostowym trollem. Czyli co do zasady się zgadzamy. Teraz korekta, a wszystko się rozstrzygnie po wynikach za 1q. A jakie będą te wyniki? Obecnie nawet Omar tego nie wie
Co do wyniku za 4q2022 mogę dodać jeden pozytywny aspekt:
mianowicie że spółka nie próbowała podrasować wyniku netto np po przez zmniejszenie (czy zabiegi księgowe) wydatków na marketing aby wyniki były lepsze (lepiej odebrane przez rynek). Świadczy to o tym że spółka ma dlugoglfalowy plan na rozwój spółki, który obecnie obejmuje wzmożone wydatki na marketing (a w przyszłości skala przyrostu klientów może sporo dodać do wyników in plus).