• Zysk za 4Q Autor: ~WTK [89.64.113.*]
    jakie panują tu przewidywania na zysk za czwarty kwartał?
  • Re: Zysk za 4Q Autor: ~Adam [89.73.13.*]
    Całościową EBIDTA za 2022 r to ok 1000 mln zł. Tyle powinno być, może więcej.
  • Re: Zysk za 4Q Autor: ~WTK [89.64.113.*]
    Czyli zakładasz ok. 166 mln ebitda w 4q? W jaki sposób robiłeś wyliczenie jeśli można wiedzieć?
  • Re: Zysk za 4Q Autor: ~ad57 [83.20.139.*]
    w raporcie z 2.02 podano zysk netto podzieliłem przez ilość akcji powinno się zgadzać
  • Re: Zysk za 4Q Autor: ~ad57 [83.20.139.*]
    ebitda jest podana 305 za 4Q
  • Re: Zysk za 4Q Autor: ~WTK [89.64.113.*]
    Tamten raport dotyczy całego 2022 ale Rottneros - spółki zależnej. Jakieś 2 mln zysku mieli w 4Q i jestem ciekaw jak inne segmenty sobie poradziły.
  • Re: Zysk za 4Q Autor: ~Baca [193.106.246.*]
    Wyniki Rottneros mają ogromny wpływ na skonsolidowane wyniki Arctic. Jeżeli w III Rottneros miał 270 mln SEK zysku netto czyli 110 mln złotych (skonsolidowane 227MLN) to ile może być zysku w IV Arctic jeżeli Rottneros wykazał tylko 9 mln SEK!!!! To jest ok. 3.7 mln zł?
    Dokładnie przeczytałem raport Rottneros, wszystko opisane co, jak, dlaczego. Radzę uważać ze zbytnim optymizmem.
    Jak dla mnie przegrzany kotlet.
    Nie ukrywam, że po raporcie Rottneros mocno zmieniłem zdanie, ale cóż raport był po prostu słaby.
    PS. Jeżeli pojawią się posty, że przecież dywidenda będzie wysoka, to przypomnę tylko, że i tak będzie odcięcie. Pytanie co dalej?
    Na Cognor zapowiedzieli dywidendę 1,2 zł, a kurs jest na 6,7, ale oni już zapowiedzieli, że nie powtórzą sukcesu 2022, zresztą akurat na Arcticu mówią podobnie. A co będzie, jak pokażą np hipotetycznie 60 mln zysku za IVQ, a za IQ 2023 stratę? Bierze ktoś to pod uwagę?
  • Re: Zysk za 4Q Autor: ~WTK [89.64.114.*]
    Mam podobne odczucia po tym raporcie Rottneros za 4Q, co prawda Arctic ostatnio zmienia trochę strukturę przychodów ale w dalszym ciągu spory zysk pochodzi stamtąd. Do czasu uchwalenia dywidendy w czerwcu mamy po drodze jeszcze skonsolidowany raport za 2022 i 1Q 2023 więc to za szybko żeby już pod nią grać, bo część spekulacyjnego kapitału prawdopodobnie odpłynie widząc spadek zysku względem trzech poprzednich kwartałów.
  • Re: Zysk za 4Q Autor: ifcia [89.64.46.*]
    Odsyłam do historii wyników spółki zależnej.
    Co rok był kwartał ze stratami związanymi z postojem remontowy.
    Oj chyba jesteście od niedawna na Arcticu?
  • Re: Zysk za 4Q Autor: ~Konstanty [213.134.191.*]
    Droga Ifciu, ja jestem krótko, akcjonariuszem spółki AP, bo niespełna rok i dziękuje za zwrócenie uwagi na ten fakt.
    Zagłębiając się jednak w informacje dołączone do raportu, nie wynika z nich jakoby te postoje były co roku w 4 kwartale a jedynie tym razem postój był w całości w 4Q a nie rozłożony na cały rok. Jednakże mówi się że ten przestój miał wpływ tylko „nieco”, ale nie był główną przyczyną tak słabego wyniku za czwarty kwartał.

„Na porównanie z ubiegłym rokiem nieco negatywnie wpłynął również termin postoju remontowego, który w całości miał miejsce w IV kwartale„

Więc nadal coś tu nie sztymuje.
    Zastanawiam się czy to przypadkiem nie zaprzestanie produkcji celulozy mechanicznej tak znacząco ograniczyło zyski Rottneros.
  • Re: Zysk za 4Q Autor: ~Fubik [77.254.167.*]
    A czytaliście cały raport z pliku PDF ? Tam jest więcej informacji. Generalnie pierwszy problem rzutujący na wynik to awaria turbiny do produkcji energii elektrycznej z wiatru - w raporcie podkreślane są znaczne wzrosty cen energii w Szwecji w rejonach gdzie działa spółka. Spółka przez ta awarie nie miała jak skompensować drogiej energii, której zużywa masę. Druga sprawa co do przestoju remontowego to on według estymatow kosztował więcej niż przestoj rok temu. Do tego dochodzą koszty zamknięcia lini produkcyjnej celulozę mechaniczna. Ta celuloza nadal jest sprzedawana i ostatnie jej zapasy produkcyjne maja być sprzedane w 1 kwartale 2023 roku. Przychody spółki są niższe ale nie wynikają z braku sprzedaży celulozy mechanicznej, a raczej obniżonego popytu. Efekt zamknięcia linii celulozy mechanicznej zobaczymy dopiero w pełni q2 2023 gdy spadnie wolumen sprzedaży i spadną koszty produkcji związane z tym gatunkiem celulozy.
  • Re: Zysk za 4Q Autor: ~WTK [89.64.114.*]
    Mam tego świadomość że w każdym roku był jeden gorszy kwartał, ale teraz zauważalny jest hiperoptymizm i oczekiwanie niesamowitych zysków przynajmniej na tym forum. Do tego dorzućmy +176 % kursu w rok i można się spodziewać częściowej realizacji zysków po słabszym kwartale k/k, który dla niektórych jest tutaj wyznacznikiem.
    Pytanie czy realizacja zysków nie nastąpiła już po wynikach za trzeci kwartał kiedy to zysk był bardzo duży a kurs akcji zaliczył zjazd.
    Może tym razem rynek zachowa się kontrarjańsko…
  • Re: Zysk za 4Q Autor: ~WTK [89.64.112.*]
    Jak widać chyba wywróżyłem.
  • Re: Zysk za 4Q Autor: ~Marek [5.173.170.*]
    Spokojnie do góry.
[x]
ARCTIC 1,75% 8,70 2026-01-05 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.