Zarząd Bio Planet S.A. ("Spółka") w celu podniesienia przejrzystości i przewidywalności wyników Spółki, w załączeniu przekazuje comiesięczną informację na temat przychodów ze sprzedaży Spółki. Zarząd Spółki informuje również, że niniejszy raport zawiera dane wstępne, które mogą różnić się od danych ostatecznych. Ostateczna informacja o przychodach ze sprzedaży będzie opublikowana w raporcie okresowym.
Sprzedaż za miesiąc styczeń 2023 r. osiągnęła 21,9 mln złotych i jest wyższa o 31 % w stosunku do sprzedaży w styczniu 2022 r., która wyniosła 16,7 mln zł.
Wysoki wzrost sprzedaży wynikał z jednej strony z korzystnego układu kalendarza (21 dni robocze w styczniu 2023 r. w stosunku do 19 dni roboczych w styczniu 2022 r.). Z drugiej strony w styczniu 2023 r. istotne sprzedaże wygenerowały produkty kupione od NaturaVeny oraz Smak Natury, a także uruchomiono sprzedaż do byłych klientów NaturaVeny oraz Smaku Natury.
Myślę, że naganiacz spadkowy mpost (ekoinwestor) zaraz będzie naganiaczem, jak to miało miejsce w poprzednich latach. Jeśli chodzi zaś o sam komunikat to zgodnie z wcześniejszymi prognozami, wzrost widoczny dzięki przejęciom
Ciekawe czy to jednorazowy fajerwerk, czy trwała reakcja - pokaże to luty - a zwłaszcza marzec. Wtedy mają promocje i programy dla odbiorców - marzec to o dziwo najwyższa historycznie sprzedaż dla grupy.
No i na ile wpłynie wzrost sprzedaży na wyniki. Czy znów przejedzą dodatkowe prowizje z obrotu, czy zobaczymy to w zysku brutto i netto.
Sprzedaż Ok, ale na jakiej marzy się to odbywa jest kluczowe. Czy pokryje rosnące koszty funkcjonowania? Czy zostanie na kontynuowanie inwestycji i rozwój? Czy zostanie dla inwestorów? Tu mam wątpliwości.
Wzrost przychodów imponujący. Myślę, że się Bio Planet wywinie i nie upadnie.
Wykorzystali sytuację na skonsolidowanie. ale Póki się nie wypatroszy za akcji OFZ - nie będzie poważnych wzrostów. Jak sprzeda 200 000 akcji - zobaczymy tu znów 30 zł. Tam dopiero przystanek i ruch na szczyty. Ale to dłuższy horyzont. W końcu się fundusze tym BIP zainteresują. Kiedy jak nie teraz.
Dla funduszy to za mały wolumen. Zresztą ofz skutecznie zepsuł chęci funduszy w inwestowanie w bio. Już Avalon stracił ba ofz, potem włosi. Nie ma szans na zainteresowanie funduszy ta firma. Zawsze zostanie prywatna spółka
Czy przetrwa, czas pokaże, nie wyrokujmy po jednym miesiącu. Nie ma rocznych wyników, jakie tam spustoszenie zrobila inflacja i koszty. A do trwałej poprawy trzeba co najmniej 3 kwartałów tak dobrze rosnącej sprzedaży. I przy dobrych pozostałych parametrach.
Ja myślę, że 5kę, to tu jeszcze jest szansa zobaczyć. I tak przy 5 zł - OFZ 250% marży osiągnie przy sprzedaży. Co do funduszy - niegdy nie mów nigdy. Choć mieli to na tacy i uznali za niestrawne danie eco. W long term- nawet obecne zakupy mogą okazać się korzystne. Ale to na 5 lat inwestycja, jeżeli wiele zmiennych się ziści.
1. Dalsze zwiększanie sprzedaży. 2. Dokończenie inwestycji. 3. Trwała rentowność. 4. Wypłacanie dywidendy.
Faktycznie, może coś być na rzeczy z tym styczniem. W zasadzie grudzień święta okres zakupowy a tu na styczeń przeniesione. Gdzie stycznia to nie jest dobry miesiąc przez ferie, tak jak wakacje. Może przenieśli na styczeń jakieś fakturowanie bo 2022 to juz na stracie stracony rok?