Miałem funduszowe, przeniosłem na maklerskie. No i tego typu spółki to trzeba mieć na tego typu rachunkach - IKE lub przynajmniej IKZE. Jak ktoś ma już kilka lat to możę i ma trochę kasy na tym - jak nie ma ... to jednak przy takim czymś jak SCP należy ratować choć trochę kasy.od podatku. Im bardziej dywidendowa spółka - tym bardziej IKE/IKZE. A banków z biurem maklerskim typu IKE lub IKZE jest kilka. Jedne lepsze, inne gorsze....
Z tego co wiem to Cormay nie sprzedał jeszcze swojego pakietu.
Ja nadal mam jakieś dziwne przeczucie że Totaj "upcha/powiaze" tę spółkę z komercjalizacja Bactercomica.
W końcu Total musi jakoś wyjść z tego wieloletniego śpiacego smiecia
1. sprzeadane za 461,600,000 PLN2. na dywidendę (lub inną formę) mają przeznaczyć min. 50% wartości sprzedaży (nie zysku, ale sprzedaży)3. Akcji jest 2,686,205 sztuk4. Wypada 171.84 PLN na akcję, czyli 50% to 85.92PLN brutto5. Netto 69.60 PLN/akcja
Jeśli chodzi o maximum to ciężko wyczuć, bo to zależy ile prezesi będą chcieli zachować kasy w spółce. Na koniec 3 qw mieli 370 mln w kasie jeśli zechcą zostawić sobie 50 mln (co moim zdaniem by spokojnie dało im komfort działalności spółki) to wydaliby ok 320 ml pln na dywidendę czyli coś ok 120 pln na akcje.
Dnia 2023-02-02 o godz. 08:39 ~Car napisał(a): > Wątpię bardziej liczę na okrągło 100 zł
to się zobaczy , moim zdaniem w TEJ fazie rozwoju SCP i przy tak Niskich generowanych kosztach 50 MLN PLN KASY w spółce w spokojnosci wystarczy na spory czas dzialnosci . NIe zapominajmy że za rogiem jest potencjalna monetyzacją BacerOmic oraz , to że z dalszych badań rozwojowych może wpaśc w w latach powiedzmy 2023-2025 40 MLn $ , a w kolejnych 2026-2027 30 mln $ jesli PCR/ONE wypełni kryteria przychodowe---Oczywiscie te terminy moga być inne bo nie sądze ze PCR/ONE BIO-RAD bedzie rozwijał kolejne 3 lata bez wprowadzenia go na rynek, wiec te 40 MLn $ zwiazanych z badaniami i rozwojem PCR/ONE moze ewentualnie wpaść w krótszym terminie.
Więc nie sądze że spółka bedzie potrzebowała az np. 100 mln PLN , bo BacterOmic jest już na ukończeniu , a inne projekty dopiero w fazie koncepcyjnej co znaczy że koszty spółka nie bedzie ponosiła na tyle DUZYCH --żeby w sumie KISIĆ przy takiej inflacji 100 BAniek na Kontach spółki. --- to jest mało produktywne szczegołnie biorąc pod uwage spojrzenie Akcjonariuszy w tym i prezesów