~ketchup wyszło mi 3.95 netto przy maksymalnej wartości czyli 75%. Pozostała w spółce wartość i tak będzie gigantyczna. Przyjąłem wartość 1:1 z ub. roku.
Przy 50% zysku przeznaczonego na dywidende, mamy ok 3,2 zl dywidendy. Obecny kurs ustawil sie wiec niemal idealnie na 10%-wą stope. A jesli przeznacza 75% jak w zeszlym roku, to nadal jest pole do wzrostow.
e tam ciała, ja tu jestem prawie 3 lata, pamiętam pamiętną sesję po stracie kwartalnej i open był chyba wtedy -27% czy jakoś tak jutro oczywiście takiego dramatu nie będzie ale dwucyforwo może przez moment być przeżyłem tamto, przeżyję i jutro ja i tak czekam na dywidndę, martwi tylko to, że wyższej dywidendy niż za zeszy rok może szybko nie być (najbliższe 5 lat)
Dnia 2023-02-01 o godz. 18:03 ~Tj napisał(a): > Więcej optymizmu. W samym tylko styczniu pozyskali już 40 000 klientów , dojdą tez nowe projekty efekt skali zrobi swoje.
to jest chyba jedyny pozytyw z tego raportu (jakaś kosmiczna liczba) plus to, że włozyli w koszty chyba wszystko co mogli co nie zmienia faktu, że o dalszych wzrostach chwilowo możemy zapomnieć mam nadzieję że ci co pchali kurs w ostatich 4 miesiącach nie pozwolą spaść za nisko
Prezes ciagle powtarza, by patrzeć na wynik roczny, a nie kwartalny. Wynik roczny jest piękny, coraz wiekszą baza klientów i nowe projekty - pod to gramy. Ciagly rozwój XTB.
Biorąc pod uwagę fakt ile osób w PL posiada konta maklerskie, to potencjał jest olbrzymi. Pytanie ilu z nich założyło sobie w styczniu darmowe konto w xtb i niebawem zacznie z niego korzystać.
Dnia 2023-02-01 o godz. 18:16 ~oooa napisał(a): > Prezes ciagle powtarza, by patrzeć na wynik roczny, a nie kwartalny. Wynik roczny jest piękny, coraz wiekszą baza klientów i nowe projekty - pod to gramy. Ciagly rozwój XTB.
A co mnie obchodzi Prezes? On na pewno się wzbogaci...nawet jak tak będzie co kwartał. Ty możesz tylko stracić.... Więcej klientów powiadasz? No to sprawdz jeszcze raz ile było aktywnych względem Q3 bo praktycznie nic się nie zmieniło.
3.95zł netto dywidendy to najbardziej prawdopodobny wariant. Również jestem tu prawie trzy lata i będzie to już trzecia moja dywidenda. To łącznie około 7złotych na akcję. Proszę mi znaleźć firmę, która w trzy lata zwraca się w postaci wypłaconych dywidend.
Tez byłem przy zjeździe na 12… nie był to przyjemny dzień muszę przyznać. Generalnie masz racje, były większe tragedie niż rekordowy zysk za cały rok :)
~blackwspak siedzimy juz zatem wystarczająco długo zeby nie przejmować się chwilowym zawahaniem kursu. Niemniej jednak wolałabym jutro atakować 36 niz 28zł:) Cóż, poczekamy sobie jeszcze chwilę i liczę, ze juz jutro fundsze pokażą swoją moc, skupując walor na potęgę od słabych rąk. Spora część akcjonariatu ulegnie zmianie.
Pamiętajmy o jednym. Tu nikt nie wisi na haku, bo nie można tak nazwać osób ze stratą ok 6-7% od wartości maksymalnej, a i takich z tego co pamietam po ówczesnym obrocie, było niewielu.
Dnia 2023-02-01 o godz. 19:02 ~Mały_akcjonariusz napisał(a): > ~blackwspak siedzimy juz zatem wystarczająco długo zeby nie przejmować się chwilowym zawahaniem kursu. Niemniej jednak wolałabym jutro atakować 36 niz 28zł:) Cóż, poczekamy sobie jeszcze chwilę i liczę, ze juz jutro fundsze pokażą swoją moc, skupując walor na potęgę od słabych rąk. Spora część akcjonariatu ulegnie zmianie.
4,89 / 28 = 17,46 % cen po odciecu = 23,1 , gdzie 22 było przy dywidendzie 1,79 przy zysku 280 mln ??
280mln bedzie za q1 !?
ps: Zysk bez dod.ksoztow = 100 mln, troche malo, ale tak jak pisali w +500, ze wpływ Mistrzostw i oczekuja wzrostów w q1
~jasne masz dużo racji, ale zastanawia mnie gdzie jest efekt Connora... Mistrzostwa ale ewidentnie widać, ze wolumeny budowane są na coraz biedniejszych klientach. To trochę mnie martwi. Planow wyslucham, trzecią dywidendę wezmę, ale dopiero po ogloszeniu szeroko pojętych planów zadecyduję, czy będzie to moja spółka na emeryturę. Szeroko pojęte inwestowanie jest u nas cały czas w powijakach. Społeczeństwo mamy coraz bardziej wyedukowane w temacie więc trzymam kciuki za gang swiezaków - nie tych z Biedry
Cognor dopiero od niedawna jest a wynik jest z czwartego kwartału. Jestem długoterminowym akcjonariuszem więc nie pękam.
Biorę dywidendę i jest ok.
Bardziej zależy mi na dywidendzie niż zysku ze sprzedaży akcji bo nie mam pomysłu co z kasa żeby był lepszy szrot niż na xtb dywidenda.
Pojawił się wykres z którego wynika, ze znowu popełnili błąd i ktoś to wykorzystał jak przy krypto w 2021. 100 mln ? Dziwne ale by się zgadzało z pozostałymi danymi. Nie wierze w przypadki. Ktos gruby chce wejść i taki maja patent na obniżkę kursu.
Reszta sie zgadza
Zobaczymy jutro jak to będzie ale matematyka i historia "mówi" = 46-71 Ale ludzie swoje.
~jasne. z dużej burzy mały deszcz. Niespokojne ręce juz nie wrócą na tą spółkę. Nastąpiła piękna wymiana części akcjonariatu. Czekamy teraz na min. 40zł przed odcięciem dywidendy