• SCP alternatywą dla biedniejącej klasy średniej Autor: ~otco [109.233.92.*]
    Ostatnio często oglądam na Utube o tym jak dobija sie społeczeństwa rosnacymi kosztami zycia . I nie chodzi tylko o ludzi biednych którym praktycznie nic nie zostaje ale nawet o klasę średnią . Inflacja powoduje ze nabywanie aktywów dochodowo finansowych albo sie coraz mniej opłaca ( patrz inwestowanie w lokaty/ obligacje) albo sa coraz mniej dostępnę ( patrz np nieruchomości ich ceny koszty utrzymania remontów itp.). Jeśli ktoś ma np 1 mln PLN na inwestycje nie powinien moim zdaniem myslec o mieszkaniu np 70 metrowym w wawie tylko , powinien skupowac SCP z tego prostego powodu że uwazam iz wyciagnąc może Kilka mln z samej dywidendy w ciagu kilku lat a wartosc jego inwestycji z racji potencjalnego wzrostu kursu moze sie zwiekszyć np 10 krotnie. Tego nie uzyska kupując mieszkanie , tym bardziej ci co mają mniejsze możliwosci inwestowania np kilkaset K PLN lub nawet mniej ---to juz w ogole mają ograniczenia inwestycyjne i taki SCP moze ich portfele wywidowac na znacznei wieksze poziomy dochodowe ---bez kombinowania i utraty wartosci nabywczej wynikajacej z leżenia kapuchy gdzieś co nawet nie pokrywa stop inflacji ( i nie mowie tu bynajmniej o inflacji tej Oficjalnej) ale o inflacji wynikającej ze wzrostu cen zywnosci energii usług itp itd. ktora jest znacznie znacznie wieksza niz niby owe 18%.

SCP na lata może być kurą znoszącą złote jajaka kto tu zaiunwestuje powienine zbierac poteżne procentowe kumulujace sie Dodatkowe dochody finansowe wynikajace tylko z tego ze ZOSTALI AKCJONARIUSZAMI TEJ SPÓŁKI. To jest własnie przyczyna dlaczego Tak niewielki PROCENT ludzi na swiecie powieksza swoje majatki a reszta KLEPIE coraz WIEKSZA BIEDĘ--chodzi o dochody finasowe nie wynikajace z traqdycyjnej cieżkiej pracy "robotniczej" , ale z KNOW HOW , TEchnologii , Wartosci Intelektualnej itp itd. TEn proces Bedzie sie pogłabiał bo " sztuczna inteligencja" Ktora JUŻ teraz potrafi zdać EGZAMINY MBA --bedzie rugowała z pracy roznej maści analityków , doradców, menagerów , copywriterów , a nawet informatyków itp itd---TO JUŻ sie dzieje TU i TERAZ co widać po DU>ZYCH zwolnianiach dokonywanych przez Olbrzymie korporacje w USA --- wielu powinno corsaz powazniej myslec jak zabezpieczyc swoje przycjody na przyszłosć i taką Świetna opcja jest moim zdniem SCP , ktory działa w branzy tej która bedzie niezbędna dla starzejacego sie społeczeństwa---w BIOTECHu.
  • Re: SCP alternatywą dla biedniejącej klasy średniej Autor: ~Adison [188.127.30.*]
    Witaj Otco!
    Rozumiem Twoje intencje, które w dużej mierze są słuszne. Niestety praktycznie nie wykonalne jeśli chodzi o kupno akcji SCP przez polską klase śrenią jako lokata kapitału z prostej przyczyny. Zbyt mało akcji w obiegu i braku odpowiedniej wiedzy o inwestowaniu.
    Załóżmy, że BacterOmic sprzedają z dużym sukcesem i o spółce robi się głośno w całej Polsce.
    Zapowiadają nowe projekty z potencjałem równym ostatniemu lub nawet większym. Kurs akcji w szybkim tempie pod koniec 2023 szybuje ponad poziomy wynikające z wyceny fundamentalnej czyli dajmy na to 5 tyś zł.
    Mam teraz do Ciebie pytanie. Czy namawiałbyś kogoś kto właśnie sprzedał mieszkanie do zainwestowania po cenie 5 tyś zl w akcje SCP?
    Co jeśli by kupił akcje na górce, a cena by się urealniła do 2 tyś na skutek opóźnień w realizacji następnych projektów, lub z innej przyczyny których może być wiele?
    Czy sądzisz, że ktoś kto nie jest obyty z giełdą i zainwestowałby swój majątek w akcje spółki która
    straciłaby w następnym roku na wartości 60% przetrzymałby ten zjazd ceny?
    Niestety nasze społeczeństwo ma bardzo niski poziom wiedzy ekonomicznej nie wspominając o wiedzy i umiejętności dotyczącej inwestowania w akcje.
    Bardziej bym powiedział, że wśród młodych ludzi z moich obserwacji wynika, nastawieni są na hazart w STS-ach sportowych lub spekulacje w krypto.
    Cóż minie jeszcze trochę czasu zanim nowe pokolenie w Polsce będzie świadome pewnych procesów na rynkach finansowych i zacznie wykorzystywać okazje takie np jak SCP lub podobne spółki.
  • Re: SCP alternatywą dla biedniejącej klasy średniej Autor: ~otco [109.233.92.*]
    tak płynnosc to problem nie tylko SCP , ale wielu innych ciekawych spółek , ale dla chcącego nic trudnego trzeba tylko systematycznosci i postawienia sobie do jakiego poziomu chcę zbierac zeby srednia cena była taka a taka---ale moim zdaniem 2xx PLN to bardzo dobra cena. Ja na giełdzie jestem raczej ostrożny wole brac niedowartościowane spółki i czekac niz kupowac na wyścigi spółki które poteżnie puchną Kapitalizacyjnie pod " coś" . Co nie znaczy że nie kupuje na wzrostach , wręcz przeciwnie w przypadku SCP kupowałem po infie o sprzedaży SCP był to przedział 190 PLN - 170 PLN właśnie w tej kolejności . Kupowałem kiedyś scp w okolicach 50-60 PLN potem sprzedawałem po 1XX PLn ( dlatego SCP miałem na uwadze ), a nie kupowałem go na zjeździe na 90 PLN bo nie byłem pewien czy dowiozą PCR one do końca. GDY dowieźli to sytuacja spółki w mojej ocenie radykalnie sie zmieniła bo to 1 wszy przypadek na naszym bananie gdzie społka z medtechu zrobiła taki deal ( pomijam HTL strefa z przed 15 lat ktoras została całkowicie wykupiona przez amerykanów i zdjeta z GPW) , własnie dlatego wolałem kupowac po 170 - 190 PLN po dealu równiez dlatego że mozna było spora iloscia akcji sie obłowić i nie było z tym wiekszych problemów.

Przed monetyzacją PCR/One scpo był kolejnna spółką która ma ambicje ale w której było spore ryzyko sporo takich społek było na naszym bananie gdzie chcieli dobrze a wyszło jak zawsze ---Tu pokazali że chcieć to MÓC i dlatego własnie nawqet przy 2xx PLN i Takiej a nie innej kapitalizacji scp jest bardzo atrakcyjny . Przy 5 K PLn za akcje kapitalziacja SCP bedzie wynosiła ok 14 mld PLN nie wykluczam że kiedys taka kapitalziacje i tu zobaczymy jednak ja bardziej celuje w okolice 7-10 MLD pln co nie jest takie oderwane od realów biorać pod wuge ile potrafił byc warty MErcator czy nawet taki smieciuch BML na dfali pompowania roznych kwitów pod pandemie. Jestem przekonany że SCP moze dac akcjonariuszom wiele set PLN czystego zysku z akcji w postaci dywidendy i Parę K PLn w postaci wyceny kursu na rynku i dlatego uważam zeci co maja HAJS pownni kupowac SCP niż ładowac go np w wieloletnie obligi czy długoterminowe lokaty , a nawet kilkumiesieczne miesieczne lokaty wydają sie MAŁO atrakcyjne biorąc pod uwage że za kilka miesiecy to SCP wypłaci potężna dywidendę procentową VS oprocetnowanie lokat .

Kacdy jest kowalem swego losu , na rynku najważniejsze w ocenie tego czy warto jest cos kupic to liczenie kapitalizacji spółki VS to ile może zaoferowac swoim akcjonariuszom np w postaci dywidendy , oraz jak może rozwinąc swój biznes rownież jesli chodzi o generowane wyniki w przyszłosci . W SCP ludzie zapominają o tym ze kasa z samej sprzedaży to może być tylko ułamek dochodzów , bo tak jak w przypadku PCR/ONE scp moze z tego projektu wygenerować 70 MLN $ extra mamony w ciagu kolejnych kilku lat tak i w przypadku Bacteromic mozę móc w dłuzszym terminie też pociągnać duzy hajs dla spółki co bedzie podstawą do wypłat dywidend w tych latach w których beda opracowywali kolejne projekty do późniejszej monetyzacji .

Dlatego rozpatrując SCP powinno brac sie pod uwage kwestie tego typu że w sumie co roku Akcje tej firmy moga przynosić dochody keszowe BO to nie tylko kwestia wyplacanioa UPFRONTÓW za projekty ale też kwestia wyplacania Kamieni milowych w przyszłosci a być może i w niektórych przypadkach kuponu od sprzedaży do szpitali przychodni itp np Bateroomica w Long term. SCP zaczynając od tego roku może byc DYWIDENDOWĄ KURĄ ZNOSZĄCA ZŁOTE JAJA , w kolejnych latach a w miare rozwoju, a nie wykluczam że dla Prezesów to ta spółka ma sie rozwijac i być moze całe dekady z korzyscia dla kolejnych pokoleń właścicielskich ---szcegolnie rodzin prezesów ktorzy maja duze udziały a akcjonariacie i które będą najwiecej zyskiwali z rozwoju Firmy.

Jeszcze raz 5 K za akcje wydaje sie duzo ale to by dawało trochę mniej niż 15 MLD PLN kapitalizacji , wyobrażam sobie taką mozliwosc jesli spółka bedzie miła stabile przycjhody nie tylko z UPFRONTÓW ale tez kamieni milowych co roku jak też i np dodatkowych profitów od spzredazy ich niektórych produktów , oraz gdy ich kolejne porfolio i pipeline bedzie bardzo atrakcyjne gdzie beda mogli kosic kolejne poteżne pieniadze za sprzedaż IP do tych urządzeń . Ale póki co cena wynosi 2xx PLN i kapitalizacja SCP wynosi tylko 600 MLn PLN a nie miliardy o których piszesz co dla mnie jest SMieszna wycena biorac pod uwage np to jak potrafił yc wyceniany BIOTECH łacznie z BML czy CLN czy MAB itp itd albo ekawiczkami czyli MRC vs..to jaki potencjal zysków MA juz teraz i moze miec in future SCP.

• Re: SCP alternatywą dla biedniejącej klasy średniej Autor: ~Rec [188.147.100.*]
    Ale słowotok. Te treści można byłoby spokojnie zmieścić w 3-4 zdaniach, ale kolega lubuje się widać w wielokrotnym powtarzaniu tego samego.
  • Re: SCP alternatywą dla biedniejącej klasy średniej Autor: ~Adison [188.127.30.*]
    Dobrze, że można pisać o dużych pieniądzach, a nie o tym jak odzyskać pieniądze od zarządu nieuczciwej spółki giełdowej :))))
  • Re: SCP alternatywą dla biedniejącej klasy średniej Autor: ~kab [79.184.29.*]
    Kolega się spełnia, analizuje i doradza póki jeszcze może, bo jak sam pisze "sztuczna inteligencja" Ktora JUŻ teraz potrafi zdać EGZAMINY MBA --bedzie rugowała z pracy roznej maści analityków , doradców, menagerów , copywriterów , a nawet informatyków itp itd---TO JUŻ sie dzieje TU i TERAZ"
    No chyba, że to już się stało. Tu i teraz.
    Oczywiście zgadzam się, że potencjał w SCP jest bardzo duży, a obecna cena tego nie uwzględnia. Jednak Ci nie zorientowani , którzy są poza giełdą, a nawet osoby grające na giełdzie muszą trafić na tą spółkę i się nią zainteresować. Żeby tak się stało musi być o SCP głośno. Gdy już tak będzie cena z pewnością będzie dużo wyższa. Wtedy nie jest łatwo kupić akcje po rozsądnej cenie dajmy na to za 100 tyś zł bez doświadczenia w czasie, gdy akcje kupowane są na wyścigi, tak jak to było w przypadku CDR.
    Moja konkluzja: Kupujmy akcje po cichu póki jeszcze cena jest atrakcyjna.
    Jak ma urosnąć to i tak urośnie a my będziemy wtedy się zastanawiać czy trzymać dalej dla dywidendy czy sprzedawać z dużym zyskiem.
[x]
SCPFL -2,83% 165,00 2025-09-22 16:18:08
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.