• Spyrosoft vs Ailleron Autor: ~Maciej [94.207.75.*]
    Przekonajcie mnie czemu miałbym wejść teraz w SPY, a nie w ALL. Spółki bardzo podobne, obydwie przyśpieszyły mocno na zysku netto w ostatnim czasie i nadal mają perspektywy na dalsze wzrosty. 

Zysk netto FY22 Q3:
    SPY: 9,018 tyś PLN
    ALL: 5,623 tyś PLN

Kapitalizacja (stan na 27/01/2023):
    SPY: 660 mln PLN (kurs 606 zł)
    ALL: 229 mln PLN (kurs 18.55 zł)

SPY zarabia kwartalnie 60% więcej, a wyceniany jest przez rynek na +288% w porównaniu do ALL. Wydaje się drogo. Spodziewacie się wzrostu wyników x2-x3 w najbliższym czasie? Pod co gracie?
  • Re: Spyrosoft vs Ailleron Autor: ~sadas [87.206.31.*]
    według mnie nie powinieneś wchodzić teraz w SPR, bo tu po drodze do IPO w USA mogą być duże korekty i na którejś kolejnej korekcie i tak możesz zostać wyleszczony, jeśli sam nie będziesz czuł się pewnie ze spółką
    natomiast łatwiej Ci pewnie będzie wytrzymać z Ailleronem, bo tam raczej nie będzie dużego bujania

• Re: Spyrosoft vs Ailleron Autor: ~Maciej [94.207.75.*]
    IPO w USA? Kiedy?
  • Re: Spyrosoft vs Ailleron Autor: ~gdsgdf [87.206.31.*]
    chyba nie ma konkretnej daty podanej przez zarząd, ja szacuję, że będzie to w 2026-2027, ale pamiętaj proszę, że kupując teraz akcje SPR możesz w negatywnym scenariuszu stracić większość pieniędzy
  • Re: Spyrosoft vs Ailleron Autor: ~Przemysław [195.66.98.*]
    Dlaczego tak sądzisz?
  • Re: Spyrosoft vs Ailleron Autor: ~dadas [87.206.31.*]
    Sądzę tak, ponieważ:
    - zarząd powiedział, że jest to w planach
    - myślę, że to mogą mieć obiecane wspólnicy w spółkach córkach. Zakładam, że to mogło być w wizji, którą założyciele SPR roztaczali przed przedsiębiorcami, którzy dołączali do grupy na zasadzie: dołącz do nas, rozwiń jeszcze z nami biznes te małe kilka lat i wtedy się skeszujesz przez giełdę w USA. Na giełdę w Polsce może wejść prawie każdy, a na giełdę w USA już BetterSoftwareGroup nie wejdzie. A lepiej się sprzedać po C/Z 20 niż 8
    - wzmocniłoby to wiarygodność pomocną do dalszego wzrostu. Żeby dalej się rozwijać to trzeba brać większe projekty, większe projekty są u większych klientów, więksi klienci bywają notowani na giełdach.
  • Re: Spyrosoft vs Ailleron Autor: ~Przemysław [87.248.85.*]
    Nie analizowałem fundamentalnie, spółek, znam spyrosoft, bo znajomi tam pracują, bardzo podobają mi się kwestie dotyczące "politykierstwa" w tej firmie, a raczej jego brak. Zobacz sobie na yt na kanale Konrada Książaka filmik o spyrosoft, mówi w jakich dziedzinach pracują, mam wrażenie że jest naprawde bardziej inżynierska firma, projekty kumpla ktorego najbradziej znam ze spyro, były bardzo ciekawe, automotive, elektronika, troche niskopoziomowe, nie mówie że to wow, ale ktoś to robi i są to inżynierowie, a nie klepanie kodu apek webowych. Jak wejde na strone Ailleron w ofertach pracy widać zbiór technologi i wszystkie są tak naprawde poporstu techonologiami w ktorych tworzy sie apki, nie wiem dokladnie co oni robią, ale spyro sie wydaje bardzo inzynierskie, i to mnie osobiście kupuje.
  • Re: Spyrosoft vs Ailleron Autor: ~Przemysław [87.248.85.*]
    W sumie widze ze Ailleron offeruje rozwiązania dla sektora finansowego, no znam podobne firmy, jest to stabilny dobry biznes, ale ten fakt nie powoduje że widze tutaj wiekszy potencjał. Systemy dla banków to raczej molochy, fakt są złożone kompleksowe, zaawasowane czesto, ale nadal nie uważam żeby było to innowacyjne.
  • Re: Spyrosoft vs Ailleron Autor: ~Maciej [94.207.75.*]
    Myślę, że należy patrzeć bardziej na to, która spółka pozwoli więcej zarobić, a nie która jest ładniejsza z której strony. Skoro Ailleron nawiązuje współprace z unicornami z doliny krzemowej lub robi cały development dla światowego lidera digital bankingu to zakładam, że też coś potrafią.

Obydwie spółki wydają się fajne jakościowo, natomiast Spyrosoft w moim odczuciu jest drogi. Niedawno weszli na parkiet główny GPW, więc zakładam, że jeżeli planują jakiś dual listing w stanach to prędko to nie nastąpi. Ailleron też zapowiedział IPO swojej części software services. Dwa lata temu mówili, że planują zrobić to za cztery lata, więc okolice 2025. Nie wspominali natomiast o tym gdzie chcą to zrobić i na jakich zasadach.
  • Re: Spyrosoft vs Ailleron Autor: ~spek [87.249.132.*]

Zapraszam wszystkich chętnych do aktywnej grupy inwestycyjnej.Analizujemy spółki zarówno z rynku NewConnect jak i Wig-u.Jeżeli cenisz sobie merytoryke,chcesz się dowiedzieć czegoś ciekawego, lubisz dzielić się wiedzą, to to będzie idealne miejsce dla ciebie:) Uprzedzam,że osoby, które trollują, obrażają innych forumowiczów, nachalnie naganiają na spółki bez przedstawienia argumentów, są banowane lub permamentnie usuwane ze społeczności:)Cenimy sobie harmonie.Rekrutacja potrwa kilka dni, link z zaproszeniem umieszczam poniżej: https://discord.com/invite/gpw
  • Re: Spyrosoft vs Ailleron Autor: ~Tolpa [195.191.184.*]
    Bardzo zbliżone wykresy - obie idą pod sznurek na nowe ATH
  • Re: Spyrosoft vs Ailleron Autor: ~Mróz [37.248.222.*]
    Ailleron coś dostał zadyszki
  • Re: Spyrosoft vs Ailleron Autor: ~Alf [104.28.131.*]
    A spyro płynie kajakiem w dół rzeki, o przed nimi wodospad, może fundy pod pompują kajak?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [68.235.38.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Spyrosoft vs Ailleron Autor: ~Lew [68.235.38.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Spyrosoft vs Ailleron Autor: ~Ace [31.0.57.*]
    Z perspektywy pół roku Ailleron rzeczywiście jest lepszym wyborem.
  • Re: Spyrosoft vs Ailleron Autor: ~Tina [195.191.184.*]
    Porównajcie dzisiejsze raporty. Znów Ailleron górą
[x]
SPYROSOFT 1,19% 512,00 2025-09-29 16:26:36
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.