Jak usiądzie spekuła to poziom wzrostów nie ma granic...
Votum cognor mirbud
Nie przeczę że to dobre spółki ale wyceny dziś juz wyprzedziły zyski z następnych kilku lat
Dziś cognor = arctic (taka sama kapitalizacja na giełdzie)
cognor podał szacunki za 2022 600mln! Arctic po 3q 700!
Jeszcze raz powtórzę, cognor to super spółka post miał na celu pokazanie że bez silnego kapitału jeszcze lepsza spółka - Arctic (oczywiście w mojej ocenie nie rynku) może się męczyć i stać w miejscu mimo lepszych wyników i fundamentów.
Inny przykład Lubawa - rozpoczęty rajd do końca tygodnia kapitalizacja zrówna się z Arctikiem ? Bo zyskami nie zrównają się za 100 lat :)
trzeba mieć niestety szczęście - nie super spółkę ale szczęście!
Dla mnie szczęście to kupno rozwijającej się spółki wypłacającej co roku 15% dywidendy. Kurs niespecjalnie mnie interesuje, bo w idealnym scenariuszu nie sprzedam akcji nigdy.
Teoretycznie masz racje a praktycznie?
Stalprofil rozwijajca się spółka, płacącą dywidendę od lat i zysk z inwestycji na przestrzeni 10lat?
Rozwój firmy z punktu widzenia akcjonariusza ma sens gdy idzie za nim kurs a co ci z tego że za 10 lat arctic bedzie kosztował 13 zł i wypłaci ci w tym czasie 10zł dywidendy?
To może zbyt skrajne ale czy nie możliwe?
Zakładamy 3 zł dywidendy teraz stale rosnącej do poziomu 10 zł za 10 lat. Przyjmijmy dla uproszczenia średnio 6 zł rocznie, czyli 60 zł dywidend w ciągu 10 lat. Cenę zakupu ustalmy na 23 zł, a cenę sprzedaży na 13.