• Przymusowy wykup Autor: ~Denis [5.173.11.*]
    ustawa o ofercie publicznej
    Art.  82.  [Przymusowy wykup]
    1. 
    Akcjonariuszowi spółki publicznej, który samodzielnie lub wspólnie z podmiotami od niego zależnymi lub wobec niego dominującymi oraz podmiotami będącymi stronami porozumienia, o którym mowa w art. 87 ust. 1 pkt 5, osiągnął lub przekroczył 95% ogólnej liczby głosów w tej spółce, przysługuje, w terminie trzech miesięcy od osiągnięcia lub przekroczenia tego progu, prawo żądania od pozostałych akcjonariuszy sprzedaży wszystkich posiadanych przez nich akcji (przymusowy wykup).
  • Re: Przymusowy wykup Autor: ~Denis [5.173.11.*]
    Wezwania do sprzedaży akcji na GPW. Zobacz ważne zmiany.
    https://www.timsa.pl/wezwania-do-sprzedazy-akcji-na-gpw-zobacz-wazne-zmiany/

Wezwanie do sprzedaży akcji często poprzedza zdjęcie spółki z GPW.
    Celem inwestorów, którzy ogłaszają wezwanie do sprzedaży akcji, często jest skupienie ich wszystkich, by później wycofać spółkę z giełdy. Jeżeli w wyniku pierwszego wezwania nie udaje się kupić 100% akcji, wówczas muszą oni liczyć na przekroczenie progu 95% (kiedyś 90%), by ogłosić przymusowy wykup akcji od akcjonariuszy mniejszościowych, tzw. squeeze out.
  • Re: Przymusowy wykup Autor: ~KINGPOLO [37.30.44.*]
    coraz bliżej tego progu.
    A jeśli w którymś momencie główni nie odpowiedzieliby na skup to nawet szybciej niż nam się wydaje.
  • Re: Przymusowy wykup Autor: ~re [95.40.184.*]
    co wy bedzicie przeciez moski i inni zmniejszaja swoj udzial proporcjionalnie i wybijcie sobie ze lba jakich przymusowy wykup
  • Re: Przymusowy wykup Autor: ~bogdan [178.235.177.*]
    Ja widzę tylko plus że jest skup akcji - wartość spółki rośnie. A przymusowo to kompres na czoło załóż.
  • Re: Przymusowy wykup Autor: ~cep [194.36.19.*]
    re, cieniutko myślisz. Oczywiście, wielcy wystawiają akcje do sprzedaży, proporcje nie zmieniają się ale ilość akcji spada. Policz sobie na przykład taki skup po 6% wykonany 20 razy albo i więcej razy. Umarzane akcje po winne podnosić cenę akcji ale na lenteksie tak nie dzieje się bo mam wrażenie, że ktoś tą cenę pilnuje. No pomyśl re. Mam rację?
  • Re: Przymusowy wykup Autor: ~re [95.40.184.*]
    ilosc akcji nie spada bo nie sa umarzane. Spada ilosc tylko w notowanych. Nie bedzie zadnego przymusowego wykupu dlatego pewnie kase przeznaczona na skup przeniesiono na wykup bo na skupie mogliby nie zapanowac nad proporcjami. Ale i taka dywidenda jest fajna
    Jak nie spada ilość akcji. Było ponad 48 milionów, jest już 43. Umarzają w odpowiednim czasie aby ceny nie windować
  • Re: Przymusowy wykup Autor: ~Re [37.30.108.*]
    A co dalej?
    Pytasz co dalej? Nie wiem a gdybym wiedział, to bym albo sprzedał wszystko co mam, albo nabrałbym kredytów i dokupił. W tej sytuacji dokupuję ale tylko za wolne środki.
  • Re: Przymusowy wykup Autor: ~bogdan [178.235.177.*]
    Wystarczy mi jak powtórzą taki skup 10 razy nie 20 jak napisałeś , dolicz jeszcze dywidendy i nie będę wiedział co z kasą robić.
    Kupuję po 7,x sprzedaję po 12,5 - oczywiście redukcja regularnie maleje , co tu jest niezrozumiałe.

[x]
LENTEX -1,07% 7,38 2025-10-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.