• Spór z Alianz i upadłość - czy ktoś mi wytłumaczy? Autor: ~ja [109.173.153.*]
    Siema,
    Kupiłem OTLOG, jak się dowiedziałem, że Alianz wszedł (założenie, że skoro fund wchodzi, to będzie rosło). Dzisiaj słyszę od kolegi, że Alianz chciał / chce upadłości OTLOG.
    Ktoś może mi wytłumaczyć sytuację?
  • Re: Spór z Alianz i upadłość - czy ktoś mi wytłumaczy? Autor: ~sie_gra_sie_ma_bis [87.139.215.*]
    ciekawa hronologia zdarzen i dzialan.
  • Re: Spór z Alianz i upadłość - czy ktoś mi wytłumaczy? Autor: ~Grzechu [94.254.229.*]
    Upadłość to mogła być przed restrukturyzacją, teraz jak zarabiają i spłacają zadłużenie to nie ma się czym martwić. Za kilka dni szacunki wyników rocznych także zobaczymy
  • Re: Spór z Alianz i upadłość - czy ktoś mi wytłumaczy? Autor: ~qwerty [145.237.4.*]
    Spór ciągnie się od kilku lat, co skutkowało mocnym załamaniem kursu, który teraz się odbudowuje.

Możesz poczytać o tym m.in. tu:
    https://obligacje.pl/pl/a/ot-logistics-zerwalo-umowe-wspolnikow-z-allianzem-ws-luka-rijeka

A tu stanowisko członka zarządu Daniela Góreckiego:

„Pod koniec lutego został wyznaczony tymczasowy nadzorca sądowy w ramach postępowania upadłościowego, toczącego się z wniosku chorwackiego Allianz, naszego wspólnika w Luka Rijeka. W tej chwili sąd rozpatruje wniosek złożony przez Allianz. W naszym przekonaniu ten wniosek jest próbą siłowego rozstrzygnięcia sporu, natomiast przesłanek upadłościowych w spółce nie ma” – powiedział Górecki podczas konferencji prasowej.
    To nasze stanowisko zostało potwierdzone przez raport tymczasowego nadzorcy sądowego, który został złożony w sądzie ok. miesiąc temu. Wniosek Allianz opierał się na starym sporze dotyczącym opcji put i tu istnieje niezgodność stanowisk stron” – dodał.
    https://inwestycje.pl/gielda/ot-logistics-spodziewa-sie-wkrotce-oddalenia-wniosku-o-upadlosc-spolki/

Po zachowaniu akcji można wnioskować, że rynek dyskontuje pozytywne dla OTLOG zakończenie sporu.
  • Re: Spór z Alianz i upadłość - czy ktoś mi wytłumaczy? Autor: ~on [46.170.93.*]
    To różne Allianze...
    akcjonariuszem jest polski, spór z chorwackim....;)
  • Re: Spór z Alianz i upadłość - czy ktoś mi wytłumaczy? Autor: ~Edi [37.247.233.*]
    Panowie, póki węgiel będzie płynął spółka zarobi kwartalnie ca pln50mln. 9
    Także kwota roszczeń ACh to pln76mln=1 1/2 kwartału.
    Jak ktoś naiwnie myśli, że niemiecki właściciel pozwoli, żeby oddzialy robiły co chcą nie zna niemcow.
    Wg mnie już jest wstępne porozumienie, a jednym z warunków było wejście przedstawiciela A do zarządu.

Załóżmy, że OT sprzedaje spółki przeladunkowe w Gdyni i Ś-ciu.
    Standardowo wartosc liczy się jako EBITDAx5. Tak licząc mamy ponad pln1mld.
    Należy się dyskonto, bo węgiel nie będzie płynął wiecznie.
    Ale w każdym wypadku mówimy o kwocie rzędu minimum x2 aktualnej kapitalizacji firmy.

Także pln50 na OT jest realne

[x]
OTLOG 2,98% 14,52 2025-09-30 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.