Siema, Kupiłem OTLOG, jak się dowiedziałem, że Alianz wszedł (założenie, że skoro fund wchodzi, to będzie rosło). Dzisiaj słyszę od kolegi, że Alianz chciał / chce upadłości OTLOG. Ktoś może mi wytłumaczyć sytuację?
Upadłość to mogła być przed restrukturyzacją, teraz jak zarabiają i spłacają zadłużenie to nie ma się czym martwić. Za kilka dni szacunki wyników rocznych także zobaczymy
Spór ciągnie się od kilku lat, co skutkowało mocnym załamaniem kursu, który teraz się odbudowuje.
Możesz poczytać o tym m.in. tu: https://obligacje.pl/pl/a/ot-logistics-zerwalo-umowe-wspolnikow-z-allianzem-ws-luka-rijeka
A tu stanowisko członka zarządu Daniela Góreckiego:
„Pod koniec lutego został wyznaczony tymczasowy nadzorca sądowy w ramach postępowania upadłościowego, toczącego się z wniosku chorwackiego Allianz, naszego wspólnika w Luka Rijeka. W tej chwili sąd rozpatruje wniosek złożony przez Allianz. W naszym przekonaniu ten wniosek jest próbą siłowego rozstrzygnięcia sporu, natomiast przesłanek upadłościowych w spółce nie ma” – powiedział Górecki podczas konferencji prasowej. „To nasze stanowisko zostało potwierdzone przez raport tymczasowego nadzorcy sądowego, który został złożony w sądzie ok. miesiąc temu. Wniosek Allianz opierał się na starym sporze dotyczącym opcji put i tu istnieje niezgodność stanowisk stron” – dodał. https://inwestycje.pl/gielda/ot-logistics-spodziewa-sie-wkrotce-oddalenia-wniosku-o-upadlosc-spolki/
Po zachowaniu akcji można wnioskować, że rynek dyskontuje pozytywne dla OTLOG zakończenie sporu.
Panowie, póki węgiel będzie płynął spółka zarobi kwartalnie ca pln50mln. 9 Także kwota roszczeń ACh to pln76mln=1 1/2 kwartału. Jak ktoś naiwnie myśli, że niemiecki właściciel pozwoli, żeby oddzialy robiły co chcą nie zna niemcow. Wg mnie już jest wstępne porozumienie, a jednym z warunków było wejście przedstawiciela A do zarządu.
Załóżmy, że OT sprzedaje spółki przeladunkowe w Gdyni i Ś-ciu. Standardowo wartosc liczy się jako EBITDAx5. Tak licząc mamy ponad pln1mld. Należy się dyskonto, bo węgiel nie będzie płynął wiecznie. Ale w każdym wypadku mówimy o kwocie rzędu minimum x2 aktualnej kapitalizacji firmy.