Każda próba podniesienia kursu natychmiast zawalana paczuszką 5000 sztuk i powrót.
Trochę to dziwne, biorąc pod uwagę zachowanie cognora, budowlanki...
Zaskakuje totalny brak popytu, obroty mizerne, zatem szansa na wzrost jak na razie malutka lub żadna.
Szkoda dobry czas na giełdzie u nas ciężko.
Cognor to nie jest i nie będzie. Sam handel to za mało. Chyba że rozwiną mocniej działalność Passat Stal. Powinna być już dawno strategia którą zarząd zapowiada od roku. Myßlę, że zmieniłoby postrzeganie spółki. Na razie zwykła spekulacja.
I po wzrostach :)
Chociaż w porównaniu z takim stalprofilem to tu przynajmniej trochę wzrosło zanim spadło.
Na bananie kupuje się takie okazję jak newag, zysków brak ale chociaż fund kupuje...
Jeszcze trochę zbiorą i zaczną kręcić kurs w górę. Robią z tym kursem co chcą. Dzisiaj to raczej nie liczę, że zaliczymy sesję wzrostową, ale w piątek to myślę, że przebijemy się powyżej 11,36 zł. Z resztą wszystko w rękach grubego.
W silnym trendzie wzrostowym pojawiają się trzy białe korpusy, gdzie zamknięcie każdej następnej świecy jest powyżej ceny zamknięcia świecy poprzedniej. Powstaje w ten sposób formacja trzech białych żołnierzy, która niespodziewanie zostaje skorygowana przez silny impuls spadkowy. Presja strony podażowej jest tak silna, że doprowadza do utworzenia długiej czarnej świecy, której cena zamknięcia (dolna krawędź świecy) znajduje się poniżej otwarcia pierwszej białej świecy. Mimo silnej presji strony podażowej, na ogół taki układ świec wskazuje na dalszy wzrost.
Drugi "żołnierz" troche nie jak w opisie ale dlugi gorny cien to nadrabia, biorac pod uwage niska plynosc i latwosc manipulacji kursem przy tych obrotach. Milego dnia
Szacun.
A do rzeczywistości ma to się....
Ktoś będzie chciał zrobić pompkę to zrobi będzie chciał zjechać na 9 to kreski tyle dadza że wytłumaczą ci czemu spadło:)
Tym czasem -5%
Tu masz rację. Analiza techniczna na takich spółkach jak Bowim służy tylko po to by czyścić arkusz. To tak jak byś grał znaczonymi kartami. Plus na Bowim jest taki, że grubas od dłużej czasu odcina drobnych od akcji. Zobaczcie spuszcza do poziomu w którym pojawia się popyt i wtedy następuje odbicie. Sam myślę by dobrać w okolicy 10,8 - 10,9 zł, ale widzę, że popyt się pojawił i być może nie załapię się. Co do kursu jestem spokojny. Myślę, że niedługo będziemy mieli ładne wzrosty na Bowim i Cognorze.
Weżcie pod uwage że bowim na solidne fundamenty żeby rosnąć, at nie pokaze Ci przyszlosci tylko przeszlosc i ewenualnie terazniejszosc. Kazdy sobie moze wywnioskowac co uważa, mój wniosek jest taki ze mamy ksiazkowe uderzenie trojki hossy, nie w trakcie tworzenia tylko juz utworzone. Dobralem dzisiaj ponad 2 kilo ponizej 11 pakietami po 200-300 z lewej, zobaczymy czy dobrze wyjde na sugerowaniu sie AT. Pozdrawiam
Zgoda Andrzej89. Myślę, że ten element gry grubas bierze pod uwagę. Nie bez powodu ustawili kurs na 11,36 zł (opór). Więcej zebranych akcji, łatwiej będzie kręcić :) Dla mnie najważniejsze fundamenty, a Bowim takie ma. W dłuższej perspektywie grubas nam pomoże wyciągnąć kurs i z płynnością nie będzie problemu. No i mamy tą poduszkę na Bowim w postaci wysokich dywidend i zaliczek !!!
Kto miał jaja to dziś dobierał cognor, tam rajdu ciąg dalszy...
Tu tylko czekać na szacunki i kolejne -5%.
Niestety wszystko co donte to już w tej spółce było.
Szacunki za cały rok 2022 r. będą, ale w marcu. Raport skonsolidowany za 2022 r. 20 kwietnia. Do Stalprofil Bowima bym nie porównywał. Bowim zrobił większe odpisy w III kwartale 2022 r. niż Stalprofil. Dla tego Stalprofil miał większy % zysk netto w III kwartale rok do roku. No i oczywiście podział zysku - dywidenda, zaliczki. Z innej strony jak by nie patrzeć to słabe na GPW jest to, że taka firma jak Stalprofil ma spory zysk netto w całym roku obrotowym, a stratę w jednym kwartale, a wycena znacznie odbiega od wartości księgowej. Takie Allegro w 2022 r. miało odpisy na ponad 2 mld zł netto, a mBank z tego co pamiętam około 1,5 mld zł. Kurs mBanku poszedł pod koniec roku o prawie 100%, a Allegro ponad 60%. Wystarczyło, że fundusze amerykańskie zapakowały kapitał. Takie uroki naszej giełdy...