o Twoim wyimaginowanym umorzeniu już dostałeś kilka wytycznych przy swoim poprz. wątku z 29.12, więc jak możesz nie produkuj się wbijając "inne" nazwy autora :)
Dziwne te wasze teorie. To, że kupują działa w pozytywny sposób na cenę akcji. Jak przestaną, to biorąc pod uwagę, że teraz cena jest stała, na koniec skupu powinna spadać. Uważacie, że oni "trzymają kurs żeby skupić"? Myślę, że to nie takie proste.
My tu piszemy o tym co może się stać po zakończonym skupie, czy tym jak spółka widzi wartość swoich akcji. Rozmowa z tobą wygląda tak:
- ładny dzisiaj dzień
Nie dokończyłeś jak rozmowa wyglada ze mną to może ja dokończę.
Tak rozmawiamy o tym co może się stać po zakończonym skupie.
Jeden w rozmowie stwierdził ze nigdzie nie jest napisane ze skupują celem umorzenia - dlatego podesłałem info i zapytałem dlaczego jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto - nie widze odpowiedzi.
Ty twierdzisz ze kurs akcji zacznie spadać - to pewnie już sprzedales akcje albo właśnie sprzedajesz bo jeszcze trochę kasy zostało na skup ale ta kasa się skończy - wiec sprzedawaj bo zgodnie twoja teoria zaraz będzie takiej.
Ja uważam ze kurs pójdzie w górę bo firma o czym wie i dlatego kupuje. Wystarczy ze zacząć wypalać dywidendę po 2 zl na akcje i 7 lat odzyskają zainwestowana kasę.
Masz co mądrego do napisania to napisał kilka mądrych zdań na temat „dlaczego kurs akcji spadnie gdy skończy się skup?” Skup może już się skończył - nie musza wydać wszystkiego w tym roku zgodnie z uchwała
To że w ogólnym komunikacie jest zawarta możliwego umożenia skupionych akcji to uważam że nie skorzystają Z takiej opcji ,
Skupione akcje własnej wpływają na dodatni bilans spółki , mogą zostać opcjami menadżerskimi , mogą być odsprzedane w przyszłości po wyżej cenie z zyskiem , w przypadku wzrostu kursu wpływają jeszcze pozytywniej na bilans.
Umożenie po prostu niewiele da , poprawi trochę wskaźniki i tyle .
Widać że kurs jest prowadzony w trendzie bocznym ,
Skup nie ma wpływu na obecny poziom dodam również że osobiście wolałbym aby pieniądze przeznaczone na skup poszły by na dywidendę ,
Oczywiście mam kilka spiskowych teorii - Act ma dość spore rozwodnienie akcjonariatu , Pan Piotr ma największy pakiet ale jest on stosunkowo mały.
Spółka jest ciekawym kąskiem do przejęcia albo po dogadaniu z Piotrusiem albo wrogiego ,
Wezwania nie należy wykluczyć - realizowany skup idąc spiskową teorią by się wpisywał , oznaczało by to że pewnie rozmowy już trwają ,
Akcje skupione nie podlegają wezwaniu ,
Piotruś również powiedział ile w jego mniemaniu warte są akcje ,
Reasumując - obserwując zachowanie kursu , skup , ilość akcji ,przychody , kapitalizację ,
Spolka jest idealna pod wezwanie / przejęcie ,
Cierpliwi zarobià i już zarobili ,
Kupiłem w średniej 4 zł wyszedłem po 12 , wypisz wymaluj podobna rozgrywka byka na konputroniku.
Ponownie wszedłem w tym roku średniej po 13 ,
Spółka jest tania ,
Dodam że nie wierze aby w najbliższym czasie wyjaśniła się sprawa z Hsbc ale uważam ze jest to dodatkowy atut i powiedzmy być może wisienka dla Wzywającego/ Przejmującego
Jest niemal pewne że skupione akcje zostaną rozdane w ramach opcji menadżerskich. Skupują bo wiedzą że jest tanio w stosunku do możliwości spółki w przyszłości. Jeżeli ich przewidywania się sprawdzą to będą mieli akcje które będą drożały i się dorobią. Oni patrzą na własny interes a nie małego akcjonariatu. Myślenie życzeniowe w inwestowaniu nigdy nie pomaga a wręcz szkodzi. Wasz interes dla nich nic nie znaczy. Jednocześnie nabywając akcje i przydzielając je sobie osiągną próg który uniemożliwi wrogie przejęcie. Sytuacja win win oczywiście dla zarządzających i właścicieli.
Nie zauważyłem odpowiedzi. Tamtego nie dokończyłem bo 2x ucięło w tym samym miejscu. I przeczytaj uważniej co napisałem. Napisałem, co wynika z prawa popytu i podaży, ze skoro przy skupie cena jest stała to po zakończonym skupie powinna spadac- chyba, że wyjdzie info o odpowiednim potencjałem zwiększającym popyt. Pisałem też, być może akurat to jest częścią, która została ucięta, że patrząc na wykres spodziewalbym się takiej informacji. Nawiasem mówiąc: akcji nie sprzedałem, bo po 1 aktualna cena jest wg mnie śmieszna, po 2. Wolę dywidendę , o której zresztą wspomniałeś. Dla mnie aktualna cena akcji, to rzecz wtórna więc piszę co myślę nie próbując naginać rzeczywistości w którąkolwiek stronę.
Naprodukowalem się i mam nadzieję, że tym razem wiadomość dotrze w całości.
Czemu podajesz info że do umorzenia? Wydaje mi się, że nie było to dokładnie określone co zrobią z tymi akcjami. Mogą np przeznaczyć na menadżerskie benefity.
No no poziom forum zachwyca. Powiedz mi tylko:
- skąd te wszystkie fundusze wezmą pozostałe, przeszło 40%, akcji? (W spisie spółka wraz z funduszami oto mają łącznie 60%)
- jak by miało wyglądać takie "dogadanie"? Cos na zasadzie "panie sprzedaj mi moje akcje w nurcie po taniości, bo zaraz będą dużo warte"? A fundusz oczywiście by na to przystał, bo kupował akcje dla dobra spółki a nie zysku.
- ale gdyby nawet znaleźli tyłu jeleni że mogliby odkupić przeszło 40% akcji to powiedz mi, skąd do cholery wezmą tyle pieniędzy?! I to nie byłoby 600 mln potrzebne do skupu, tylko dużo więcej. Przy takim skupie zanim mogliby ogłosić przymusowy skup cena uroslaby niebotycznie, a za pozostałe 5% akcji skupu przymusowego zaplacliby najwyższą cenę okresu go poprzedzającego. Cała taka operacja to najoptymistyczniej dla spółki licząc min. 1,5mld zł. Powiedz mi jak to możliwe, że zarząd byłby na tyle głupi żeby o tym chociaż pomyśleć. Tam w odróżnieniu od bankietowych ekspertów siedzą ludzie, którzy potrafią liczyć.