Ja to już kiedyś pisałem ! A może komuś specjalnie o to chodzi żeby robić tak żeby wizualnie jak najdłużej wyglądała na jedną z tańszych spółek w swoim sektorze ?! Tak jak teraz zagrywka zbicia kursu z 40 zł na 20 zł o 50 % !? Jakiś cel w tym jest , do samego końca rozszyfrować tego nie umiem ! Każda spółka ma swoją strategie rozwoju.
Według moich obliczeń rzeczywista C/Z dla WAT z uwzględnieniem ilości gotówki w kasie wynosi mniej niż 0,5.
Spółka ma 12,5 miliona zł w gotówce, posiada 20% czyli 200 tys. z 1 miliona akcji własnych bez prawa do dywidendy, więc na jedną akcję z prawem do dywidendy przypada 15,60 zł gotówki. Obecna cena akcji to 19,00 zł więc płacąc tę kwotę za 1 akcję nabywamy przede wszystkim 15,60 zł gotówki przypadających na tę akcję. Czyli cena jednaj akcji netto wynosi 3,40 zł co przy zysku netto za 3 kwartały 2022 r. w wysokości 8,5 miliona zł daje C/Z poniżej 0,5 :)
A wy myślicie, że dlaczego tak wyciskają akcje od kilku dni ? Zobaczcie jakie wolumeny wykręcono w styczniu! Serio ktoś myśli, że to robota "ulicy". Zobaczcie jakie były obroty w poprzednich miesiącach...
Dnia 2023-01-17 o godz. 18:48 ~Zrozum napisał(a): > Poszło 80k. Pójdzie jeszcze drugie tyle. Na bank będzie taniej. Oj nie byłbym tego taki pewien. Robi się tutaj bardzo tanio, nadejdzie moment, że będzie bardzo szybkie odcięcie od akcji. tyle w temacie. To jest moja prywatna opinie i nikt nie musi się z nią zgadzać :)
A jak kupiłeś za 9 zł jaki zadowolony niejeden był na 40-48 zł !!!!! Można poczekać bo to się opłaca !!!! A jak doszło do odcięcia to z 18-20 zł poszło na 48 zł w. 2 -3 dni !
I dróga sprawa 2 lata temu ta spólka nie była w tak dobrej kondycji finansowej i rozwojowej jak teraz !!! To trzeba wsiąść pod uwagę ! I dalej się rozwija !
Z dywidenda jest taki problem ze nie została ogłoszona. To tylko domysły wasze forumowiczów ponieważ była ostatnio w 2018r.a czy w tym roku będzie? Oby była!
Jak by było ogłoszone teraz to by się zabijali o akcję !a jak oni wiedzą to !? Więc najpierw się obkupią i przewala akcję na niższym poziomie .Przy okazji wystraszą tym zaniżeniem kursu niektórych odbiorą akcję ! Zapakują się ! I wtedy ??? Ogłoszą Dewidenda a wtedy już bedze cieszko akcję kupić tanio i ogólnie mało kto bedze chciał sprzedać ! A jak bedze sprzedawał to jak bedze ogłoszony Dewidenda to i kurs bedze z powrotem na 50 % przynajmniej wyższy czyli powiedzmy powróci w okolice 40 zł.Takie moje skromne zdanie ! A kto bez akcji Dewidenda nie dostanie na pewno ! Więc kiedy się opłaca kupić teraz na 18-20 zł czy jak wróci na 40zl he ???!