Im boleśniejsza akumulacja, tym większa nagroda. Obecnie 19,20 za akcję, w tym 12,50/akcje gotówki, czyli akcja kosztuje de facto 6,70 netto, gdzie spółka generuje kilka do 10 milionów zysku netto rocznie. Nie wiem jak wy, ale ja wchodzę bez wahania.
Dnia 2023-01-13 o godz. 18:20 ~Arthurius napisał(a): > Im boleśniejsza akumulacja, tym większa nagroda. Obecnie 19,20 za akcję, w tym 12,50/akcje gotówki, czyli akcja kosztuje de facto 6,70 netto, gdzie spółka generuje kilka do 10 milionów zysku netto rocznie. Nie wiem jak wy, ale ja wchodzę bez wahania.
Arthurius a czy nie zastanawie Ci z jakiego powodu osoba posiadająca kilkadziesiąt tysiecy akcji moze nawet ponad 100tys. pakuje to w rynek? Przed ogłoszeniem mitycznej dywidendy?
Może jednak nie pakuje wszystkiego tylko przewala większość z wora do wora i tak z zarobkiem bo brali po 15 zł ?! Celowa zmyłka ? Też tak może być ? Zobaczymy
Dnia 2023-01-13 o godz. 19:28 ~Pl napisał(a): > Może jednak nie pakuje wszystkiego tylko przewala większość z wora do wora i tak z zarobkiem bo brali po 15 zł ?! Celowa zmyłka ? Też tak może być ? Zobaczymy
Raczej nie bo duzo drobnych zbiera akcje.. Dlatego pisąłem w inny watku ze ja nie dobiera. Zostaje z tym co mam. Najwyzej zostane z tymi akcjami na zawsze.
Nie wiem czy dobrze rozumiem cię co piszesz jeśli tak to chodzi o to że : 19,20 zł akcja teraz !!!W tym jak bedze wypracowany zysk 12,5 mil zł roczny !!!? A teraz jest chyba 8,5 mil zł razem 1,2,3 kwartał z 4 kwartałem by było jak dobrze poszło 4 mil zysku !? To wychodzi 12,50 zł dewidendów na akcję róznica teraz to 6,70 zł no tak wychodzi ! Oby bo też jestem za dewidendam!
Spółka obecnie ma 12,5 milionów w gotowce. Wystarczy przeczytać bilans. A co do kursu, dlaczego ktoś wywalał rok temu Bowim po 7,80 jak spółka miała zarobione na tamten moment ponad 8 zł/akcje?
Jeśli ktoś jest przestraszony, to rzeczywiście najlepszym wyjściem dla niego jest trzymanie akcji. Ja jednak dobieram, bo nie raz widziałem takie ,,akcje'' jak teraz na WAT i prawie zawsze robiłem na nich najlepsze stopy zwrotu, w okolicy a nawet powyżej 100% w kilka miesięcy.
Czym się kieruję?
1) mega silnym bilansem spółki 2) 12,5 miliona odłożone w gotówce, czyli 12,50 zł/akcję 3) 8,5 miliona zysku netto za 3 kwartały 2022 r. 4) fajna i perspektywiczna rynkowa nisza 5) brak oficjalnych negatywnych informacji ze spółki, bo jeśi daliby teraz coś takiego z ponad tygodniowym poślizgiem, to mieliby problem 6) tak jak pisałem, takich akcji na GPW a w szczególności na NC widziałem już wiele, a zawsze wychodziło na to, że ludzie po prostu mają w takich sytuacjach tendencję do szukania dziury w całym lub mitycznego ,,trupa w szafie'' i dają się ogolić z akcji.
Spółka ma obecnie 200 tys. czyli 20% akcji własnych, które nie mają prawa do dywidendy, więc jest jeszcze lepiej niż pisałem. Otóż 12,5 miliona gotówki w kasie spółki daje 15,60 zł/akcje.
Czyli idąc tym tropem, obecnie za 19,20 zł można kupić akcję na którą przypada 15,60 zł gotówki w kasie spółki. Daje to cenę netto za jedną akcję wynoszącą 3,60 zł.
I teraz biorąc pod uwagę, że zysk za 3 kwartały 2022 r. wynosi 8,5 miliona zł, mamy C/Z na poziomie poniżej 0,5. Takie kwiatki, to tylko na NC :), chociaż w grudniu zeszłego roku Bowim (będąc spółką z głównego parkietu) według moich wyliczeń miał chwilowo C/Z na poziomie 0,8).
Wszystko jest cacy, więc pytam; Dlaczego sprzedają akcje po kilka tysięcy sztuk ci co kupili je w przedziale 12-17 zł? Dlaczego nie sprzedawali wtedy gdy akcje były w przedziale 30-48 zł?
Wat miał podać jak zakończyły się negocjacje na dostawy do DIY - i cisza. Ciekawe ile zainwestowali w producentów, czy podwykonawców i ile wydali na materiały potrzebne do produkcji. Itd .Itp. Pytań jest wiele na które my nie znamy odpowiedzi. Więc sam fakt że po tak dobrych wynikach za III kw i tak pozytywnych informacjach o nowych zamówieniach nastąpiła raptowna wyprzedaż akcji powodująca takie spadki, - jest niepokojący i dający do myślenia. A przedstawianie w tej chwili wyliczeń co do wyceny akcji nic nie zmienia bo nikt nie będzie "łapał spadającego noża".
Dnia 2023-01-14 o godz. 09:26 ~Hmmm napisał(a): > Zgadzam się z tobą że w tym wszystkim coś nie gra tylko wyzywają mnie na forum mimo że o tym pisze od 2 miesięcy
Samo życie. Jak mówi przysłowie "giełda to gra jednemu weźmie drugiemu da".