Pijecie kawę? Jeśli tak to pijcie ją z filiżanki, która w ostatnich miesiącach pięknie nam się na wykresie rysowała. Za niedługo przyjdzie pora na delikatną korektę, bo trzeba będzie dorysować jeszcze "uszko", no ale potem to już... sky is the limit! :)
Srogą dywidendę wyczuwam w tym roku, takie mam przeczucie. Dlatego Nadolski tyle akcji wyzbierał. Wie, że sprawa sądowa to farsa, a gdy tylko ta farsa się skończy to i kurator sądowy "zejdzie" ze spółki i będziemy mieli drogę wolną do wypłaty dywidendy za 2022 rok, ale i do wypłaty zaległej dywidendy za 2021 rok w wysokości 1,00 zł. Czyli; 1,00 zł za 2021 rok + 1,00-2,00 zł za 2022 rok = 2,00-3,00 zł! Ależ to byłaby petarda!
PS. A pomyślcie sobie jeszcze naprzód. Ten rok ma być jeszcze lepszy niż rok 2022, gdyż ma być przeładowane co najmniej 3 mln ton węgla w 2023 roku (vs 2 mln ton w 2022 roku), a i jest szansa, że sprzedana zostanie Luka Rijeka, za co też niemały hajs powinien wpaść do kasy spółki. Za rok wysokość dywidendy to już w ogóle może być nie petarda, a prawdziwa bomba! ;)
Gdyby na obecny trend na kursie nałożyło się jeszcze jakieś pozytywne espi, np. szacunkowe wyniki za Q4, albo w końcu info dot. postępowania upadłościowego, to myślę, że dość szybko byśmy przeskoczyli parę pięterek.
Dnia 2023-01-12 o godz. 10:35 ~tomaslfc14 napisał(a): > Pijecie kawę? Jeśli tak to pijcie ją z filiżanki, która w ostatnich miesiącach pięknie nam się na wykresie rysowała. Za niedługo przyjdzie pora na delikatną korektę, bo trzeba będzie dorysować jeszcze "uszko", no ale potem to już... sky is the limit! :)
No i wczoraj przebiliśmy zeszłoroczny max, więc od dzisiaj rysujemy uszko. Myślę, że niżej niż 17,00 zł nie powinno spaść w najbliższych 10-20 dniach. :) A jeśli faktycznie w okolicach 17,00 zł się zobaczymy to... wiecie co robić! :)
Być może jednak z wyższego pułapu zaczynamy korektę. Ale obserwujcie wykres i pilnujcie kursu, jeśli faktycznie teraz zarysuje się takie małe uszko, to widzimy się za kilka miesięcy na poziomie +30 zł ;)
Ja bym wolał info o sprzedazy akcji Luca Rijeka i zakonczeniu sporu z funduszami Allianz.hr, bo to sygnal ze znika wiele spraw: arbitraż, sad w Szcz, wypada nadzorca, mozliwosc dywidendy, koszt Rubicona, obligatariuszy.
Wiem, to moje chciejstwo, a tak "na nosa" to zysk za 2022 moim zdaniem bedzie gdzieś w ok. 120mln netto