• Darowizna samochofu Polska -> Anglia Autor: niewod [131.111.113.*]
    Mój tato chce mi darować samochód. Ja jestem rezydentem UK, on Polskim. Samochód jest zarejestrowany (i oczywiście ubezpieczony) w Polsce, choć obecnie przebywa w Anglii.

Jaka powinna być kolejność zdarzeń. Czy jest możliwość tymczasowej rejestracji (i ubezpieczenia) samochodu w Polsce na mnie abym mógł załatwić wszelakie angielskie formalności? Jeżeli tak to w jakim urzędzie (w sensie geograficznym - nie jestem przecież zameldowany w Polsce).
  • Re: Darowizna samochofu Polska -> Anglia Autor: jolanta_szczepanska [10.10.58.*]
    Z punktu widzenia ubezpieczeń ważne jest tylko tyle, że ubezpieczyć samochód musi jego posiadacz, ponadto ubezpieczony musi być samochód przed jego wprowadzeniem do ruchu na terytorium RP. Na wniosek właściciela możliwe jest czasowe zarejestrowanie samochodu w celu wywozu zagranicę, natomiast w przypadku czasowej rejestracji możliwe jest również krótkoterminowe ubezpieczenie.
    Co do dokładnej kolejności zdarzeń to nie jestem w stanie udzielić precyzyjnej odpowiedzi ponieważ w pewnym stopniu zależy ona od procedur angielskich, których nie znam.