• Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Endy [83.20.227.*]
    z danych Głównego Urzędu Statystycznego dotyczących wynagrodzeń w Polsce, w listopadzie 2022 r. absolutnym wygranym, jeśli chodzi o średnią płacę, był sektor górniczy. Średnia płaca w górnictwie i wydobywaniu wyniosła 14 178 zł brutto. To wzrost o 35,8 proc. rok do roku.
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~adam56 [176.102.191.*]
    Nie są to małe kwoty ale jak firma ma zyski niech się dzieli z pracownikami, ale :
    - tylko te co przynoszą zyski a nie sektory.
    - niech zysk dzielą sprawiedliwie i z przemyśleniem .
    I jeszcze jedno, ja NIGDY nie chciałbym pracować w kopalni na dole i być rolnikiem, tym ludziom nie zazdroszczę.
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Lob [46.204.40.*]
    Tylko, że rolnik sieje i zbiera plony na swoimi sam inwestuje. A górnik wydobywa nie swój węgiel tylko nas wszystkich Polaków, a zysk z tego chciałby tylko dla siebie. Górnik to jest tylko pracownik, jak najęty pracownik w rolnictwie.
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Biesiu [185.146.55.*]
    A co zaglądasz komuś do kieszeni, zazdrościsz? To złóż podanie do kopalni.
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Dżej_Zupe [83.23.239.*]
    dlatego przez tych czarnuchów musimy sprowadzać węgiel!
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Xc [31.0.75.*]
    Czy się stoi czy się leży podwyżka i premia w spółce skarbu państwa się należy. Pis na ponownom kadencję. Oni przynajmniej dajo.
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Zagórowski [89.64.49.*]
    Dla prostych ludzi na tym forum :
    1.10 Prezesów zarabia 100.000 zł co miesiąc plus nagrody roczne po 1.000.000 zł
    2 . Na każdej kopalni jest trzech (3) dyrektorów co miesiąc po 35.000. zł
    3. Kierownicy Robot pięciu (5) na każdej kopalni po 25.000 zł
    4 Szefowie działów KDM KSRG Szybowy Zakład Przerobczy itd po 20.000.zł
    5.Nadsztgarzy po 50 ( pięćdziesiąt ) etatów na każdej kopalni jest nawet Nadsztugar d/s wozów pustych po 15.000. zł
    6. Poganiacze tzw sztygarzy 250 ( dwieście pięćdziesiąt )etatów na każdej kopalni po 10.000 . zł
    7. W Biurze Zarządu JSW na pierwszym pietrze jest 30 tak ( trzydziestu ) dyrektorów od spraw jakie sobie tylko wymyślicie po 30.000.zł
    8. No i dotarłem do górników 5.000.zł z dwudziesto letnim stażem za cały miesiac pracy bez sobót i niedziel , młody górnik do 5 lat pracy 3.500 zł
    9. Kwoty podałem NETTO
    10. Dobranoc
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: koperytko [37.47.143.*]
    Kazda kopalnia ma zaszeregowanie pracowników i ile dostaja pensji brutto - wklej to na forum i ja doliczę 13, 14 , 15 deputay premie posiłki i wtedy jak wyjdzie 3500pln to uwierzę w te BREDNIE
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Fedra [109.197.188.*]
    Kwota zaszeregowania to 162 zł. Teraz licz :)
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Jeckyl [195.72.148.*]
    Dokładnie tak jak mówisz koperytko.
    Tłumaczę co jakiś czas moim młodym pracownikom na kopalni, gdy narzekają na te słynne 3-3,5k, żeby popatrzyli na PIT, a nie na pensję netto na pojedynczym pasku. Sporo ich kolegów, którzy dostają pensje wyższe netto co miesiąc, nie mają nawet podejścia w wysokości PITu na koniec roku. Taka prawda.
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Upsiup [46.204.40.*]
    No i gdzie są te wasze związki co na takie zarobki i premię pozwalają ? A już wiem. Szefowie tych związków też koszą niezłą kasiorę i przymykają oczy na zarobki tych białych kołnierzyków.
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Górnik [91.224.185.*]
    Dokladnie Zagórowski
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~xyz [89.64.70.*]
    Ja tam wiem jak to działa (słowo klucz: średnia), więc już czytając pierwszy post się uśmiechnąłem. Ale dzięki za uświadomienie innych w tym wątku.
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Aero79 [188.137.31.*]
    Zrobić to samo co szef mc Donald
    Rewizja niepotrzebnych etatów ale w tej kopalni to chyba nie możliwe bo połowa związków siedzi na tych etatach . Ha ha ha
    JSW to nie jest firmą , to dalej jest zakład produkcji z czasów PRL
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Jw [94.40.87.*]
    12 lat na dole robię staż maksymalny 20 lat czyli 70% dodatku moje wypłaty bez weekendów to okolo 5 tys z 4-5 weekendami to 7-8 tys pracuje na dole w oddzielę szybowym gdyby nie emerytura po 25 latach już dawno bym się zwolnił ..
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Realista [109.231.6.*]
    Dnia 2023-01-09 o godz. 23:05 ~Zagórowski napisał(a):
    > Dla prostych ludzi na tym forum :
    > > 1.10 Prezesów zarabia 100.000 zł co miesiąc plus nagrody roczne po 1.000.000 zł
    > > 2 . Na każdej kopalni jest trzech (3) dyrektorów co miesiąc po 35.000. zł
    > > 3. Kierownicy Robot pięciu (5) na każdej kopalni po 25.000 zł
    > > 4 Szefowie działów KDM KSRG Szybowy Zakład Przerobczy itd po 20.000.zł
    > > 5.Nadsztgarzy po 50 ( pięćdziesiąt ) etatów na każdej kopalni jest nawet Nadsztugar d/s wozów pustych po 15.000. zł
    > > 6. Poganiacze tzw sztygarzy 250 ( dwieście pięćdziesiąt )etatów na każdej kopalni po 10.000 . zł
    > > 7. W Biurze Zarządu JSW na pierwszym pietrze jest 30 tak ( trzydziestu ) dyrektorów od spraw jakie sobie tylko wymyślicie po 30.000.zł
    > > 8. No i dotarłem do górników 5.000.zł z dwudziesto letnim stażem za cały miesiac pracy bez sobót i niedziel , młody górnik do 5 lat pracy 3.500 zł
    > > 9. Kwoty podałem NETTO
    > > 10. Dobranoc

Ja jeszcze dodam że co jakiś czas jest w firmie jest miotła co wymienia Prezesów, prezesi kierowników i td. a wszyscy dostają sowite odprawki niektórzy nie mogą się pogodzić ciągną na zwolnieniach. Tak że realnie to wszystko x 2 przez pół roku po miotle.
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Analityk [176.221.122.*]
    Nigdy nie zaglądam do cudzego portfela. Natomiast razi mnie uprzywilejowanie tej grupy jak i wielu innych w Polsce. Jak mają straty to budżet im dokłada (czytaj my wszyscy), a jak mają zyski to chcieliby tylko dla siebie - mimo że nie są właścicielem tej firmy, bo od razu grożą strajkami. Swoją karierę rozpoczynałem od pracy w korporacjach, obecnie prowadzę swoją firmę i nigdy nie przyszło mi do głowy aby strajkować. Nie podobało się to zmieniałem pracę. Ale widocznie mają tam dobrze skoro pracy nie chcą zmieniać....
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Hah [107.150.50.*]
    Jakbyś efektywnie pracował po 3-4 godziny dziennie za taką kasę też byś nie chciał odejść .Prawda jest taka że często tyle jest efektywnej pracy reszta do dojścia przerwy itp
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~korpofil [5.173.104.*]
    A w korpo ile masz dziennie tej efektywnej pracy? No chyba że spotkania liczysz jako efektywną pracę :-)
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Suweren [5.173.96.*]
    Wielu Polaków razi przywileje sędziów , prokuratorów tzw. KASTY , pracują od 8 do 13 biorą po 15.000 zł składalnię płaca po ukończeniu 45 roku życia idą w stan spoczynku dostają 12.000 zł emeryturki i Polacy muszą utrzymywać tą Kastę , a jeszcze chodzą sobie na L-4 po dwa lata i nikt ich nie może sprawdzić , a uczciwie pracujący człowiek pójdzie raz w roku i zaraz kontrole przysyłają
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Andreas [5.173.112.*]
    Trzeba było nauczycielom napisać,nie strajkujcie praca czeka w Biedronce.Albo jak powiedział Bronek weź kredyt lub wyjedź za granicę.Wara od pracy górniczej leniuchy i kombinatorzy.
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Czerwonykrasnal [89.77.10.*]
    4900 netto dozór na dole i cooooooo wypłata na koncie
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~artur3433 [89.64.76.*]
    Atmosfera w KOSD Kielce sprzyja kreatywności i innowacji. Możliwość pracy nad różnorodnymi projektami z ludźmi o różnych kompetencjach znacznie poszerza moje horyzonty i umiejętności zawodowe. Jak szukasz roboty w tej dziedzinie, polecam
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~jm [78.88.224.*]
    Andreas - jak by nie akcjonariusze co kupili akcję czytaj jsw - po 136zł - to być dzis rył ale glebe u bauera.
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Górnik [37.248.165.*]
    Macie stare dane , już jest około 16000 zł brutto.
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~EmeryT [89.70.136.*]
    JEST Źle i dlatego przyjęcia po " ZNAJOMOŚCI " ????
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Endy [83.20.56.*]
    Nie podszywaj się pod Endy - mnie ich zarobki nie kłują w oczy lecz brak naszej dywidendy.
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Akcjonariusz [37.248.217.*]
    Niech zarabiają i 50 000 zł miesięcznie byle by pamiętano o akcjonariuszach.
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Tymek [89.64.76.*]
    Praca w KOSD Kielce to nie tylko wyzwanie, ale i wielka przyjemność. Firma dba o rozwój zawodowy swoich pracowników i oferuje liczne szkolenia, które naprawdę rozwijają nasze umiejętności.
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Darson [37.47.147.*]
    Jak pracujesz to chcesz dobrze zarabiać i górnicy dobrze zarabiają i co w tym złego ?
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~TYMON [89.64.99.*]
    Pracowałem na kopalni i coś wiem o tych płacach. Pamiętam jak zarabiałem 4 tyś to wszędzie pisali że zarabiam 10 tys a skąd ta różnica? Bo do średniej wyliczali prezesa , dyrektorów gdzie było ich bez liku, całą administrację gdzie zarobki były razy moje trzy pensje.Jesli wyjdziesz na spacer z psem i trafiasz na matematyka to wyliczy Ci że Ty i Twój pies macie średnio po trzy nogi.
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Bercik [80.49.185.*]
    Dnia 2024-04-29 o godz. 10:05 ~TYMON napisał(a):
    > Pracowałem na kopalni i coś wiem o tych płacach. Pamiętam jak zarabiałem 4 tyś to wszędzie pisali że zarabiam 10 tys a skąd ta różnica? Bo do średniej wyliczali prezesa , dyrektorów gdzie było ich bez liku, całą administrację gdzie zarobki były razy moje trzy pensje.Jesli wyjdziesz na spacer z psem i trafiasz na matematyka to wyliczy Ci że Ty i Twój pies macie średnio po trzy nogi.

Ale pies nie ma nóg - tylko łapy. Buhahaha :))
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~ARTUR [89.64.99.*]
    Zawsze byłem za tym żeby ludzie godnie zarabiali i godnie żyli a żeby dana branża była rentowna i wykazywała jeszcze większy zysk i tu chodzi o kopalnie ,to wystarczy zminimalizować do minimum nadmiar biurokracji i zbędnych stanowisk . Policzcie ilu jedna kopalnia zatrudnia urzędników,ilu w siedzibie JSW jest dyrektorów, analityków i różnego maści zbędnych stanowisk . I tu są naprawdę duże oszczędności.
  • Re: Tyle zarabia górnik -co Wy na to? Autor: ~Marian [89.64.76.*]
    Projekty, które realizujemy, są pełne wyzwań, ale również bardzo satysfakcjonujące. Nie ma miejsca na nudę! Więcej na: https://kosdkielce.pl/kariera/ 
[x]
JSW -0,14% 21,39 2025-12-18 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.