Witam Wszystkich, Zapraszam do dyskusji w temacie giełdy i nie tylko:) Ciekawy wątek otworzył w weekend Benitor, kto chce może sobie poczytać : https://www.bankier.pl/forum/temat_gra-z-trendem-czy-to-tylko-puste-gadanie,58425275.html i może czegoś się nauczyć, a może też zacząć stosować zasady tam opisane. Ja przyznam się bez bicia kilka zasad stosuję, ale są też takie , które w ogóle są mi "obce" co zazwyczaj kończy się stratą ,lub "obroną pozycji". Odnośnie giełdy taki ogólny opis z mojeje strony, nadal jesteśmy w trendzie spadkowym, w tej chwili w jednej z fal korekcyjnych , kiedy ona się zakończy? to już nie zależy od mojego portdela:) Imo sapinka zrobi ca .4000 lub pójdzie wyżej nawet 4300...? Zobaczymy, dzięki Wam za wszystkie wpisy, zapraszam do dyskusji, oczywiście poza tymi , które są złe/obelżywe.... Powodzenia Wszystkim:)
Ja BP ale te wzrosty to ewidentne wyciąganie rynku pod dystrybucje tak mi się wydaje że się zaczęła i jestem zły że zdjolem L za wcześnie o 60p ale cóż więc teraz liczę że będzie spadać w czwartek ładne cofnięcie można było L dobierać lecz wydaje się że jednak S będzie coraz częściej grane i będzie bardziej widoczne taka nadzieją.
Dobrze nie jest dla S, na których znalazłem się wiadomo przez swoją głupotę i przypadek :-( Dobrałem po 1910 i mam nadzieję, że teraz zacznie się moment wyprzedaży bo ceny chwilowo atrakcyjne do realizacji zysków. Ale czy tak będzie?
Za wcześnie o tym mówić. Na razie była próba negacji. Zrobiliśmy na indeksie to co miałoby miejsce w piątek gdyby była sesja. DAX już pokazuje kierunek na najbliższe dni. Zapewne pójdziemy za nim ;-)
Ja tam spokojnie czekam na zdobycie 2000, a wtedy nieuniknione jakieś 2500 na dobry początek. W weekend trochę pośmiałem się, bo Mateusz stwierdził, że UE nie będzie miało już teraz wyjścia po uchwaleniu KPO (który to już raz coś uzgodnił :)))) - chcę go pocieszyć, bo tych wyjść jest ze 2500 właśnie A prawda jest taka, że tej kasy w tym roku nie będzie - chyba trudno sobie wyobrazić, że Pani von der Leien da kasę na wybory Pisowi :))) A i bardzo wątpliwe, że i PO. Coś tu zawsze będzie nie halo, a to przecinek, a to haubica, a to jakiegoś LGBT obrażą na ulicy itd. Tego cyrku jeszcze trochę przed nami - epopeja na kolejne miesiące, lata :))))) Na razie można się emocjonować tą kasą, której nie będzie, a wszyscy już odetchnęli, że kasa jest na wyciągnicie ręki - ten tydzień będzie jechany pod tym hasłem.
Niektórzy myśleli, że nie ma pod co grać rzekomo. Tak jak pisałem chyba. Lecimy UP lepiej niż na covidzie. Jeszcze z jeden taki kryzys i będziemy na 3000, chociaż może i ten już wystarczy :))))
nie jest takim optymistą co do wzrostów po KPO, sadze ze powoli bedziemy sie korygować a rozczarowanie będzie wręcz zabójcze poki co dalej S srednia 1899
Dnia 2023-01-09 o godz. 10:02 jak41 napisał(a): > nie jest takim optymistą co do wzrostów po KPO, sadze ze powoli bedziemy sie korygować a rozczarowanie będzie wręcz zabójcze poki co dalej S srednia 1899
Bądźmy szczerzy - to jest tylko story do grania. Zwłaszcza, że wall street czy city nie wchodzw niuanse. Jest hasło i wystarczy. Czy my na forum będziemy rozczarowani, nie sądzę :))))
Średnia spoko ja zobaczę co dziś wyczarują ale też mam wrażenie że to końcówka wzrostów tzw wyciąg jak z 1480 na 1350 ciagli a spadki jak przyjdą to powinny być długotrwałe około miesiąca albo lepiej.
A dlatego jestem wpieniony bo jak było na 1480 to wiedziałem że 1850 zrobią i skrajny zasięg do 1920-50max ach ale wiecie jak to jest z założeniami i planami muszę ochłonąć. Albo nie patrzeć na nic i S ładować?
Miałem wziąć po 1918 S ale maklerska mi odradzila że niema co więc w kręgach zawodowców nie widzą S lecz też proponowała mi sprzedaż po 1845 więc nigdy nie wiadomo.
nie wiem co masz za biuro ale w PKOBP prawie zawsze majaprzeciwne pozycje do tych które sugeruja klientom takie moje doswiadczenie, natomiast ja bikogo nie namawiam do S, bo poki co trend krotkoter jest na UP
Wszyscy malują świeczki do zapaści a tu nic to są właśnie analizy liczę że to w końcu zacznie spadać to się w L wejdzie a narazie uciekli a nie chce gonić uciekającego zająca bo to zawsze się źle kończyło wziolem sobie akcji PKN na otarcie łez.
No i tak koledzy, trochę dłuższy trend i sieje spustoszenie.....czas przemyśleć system, technikę, wielkość pozycji, uśrednianie, SL, itp........bo szkoda "piniendzy".
Nie no z wszystkich moich psełdo analiz te poziomy wskazywały na zwałkę max do 1950 ale to sny były a teraz jak nie spadną to stracę koncepcję i zamknę się w sobie.
Wilku jak ty mi imponujesz. Ja z S czekam do jutra i jutro pewnie się zamknę bo już siły brak, chęci i kasy. Rosnąć w nieskończoność nie będzie. Korekta musi przyjść, ale od razu wysiadam z S, bo to jest chore być na koślawcu. Wytrzymałem mega dużo, nawet za dużo.
Współczuję S to dosłownie zeź. Zobaczymy jutro czy skrajny punkt odwrotu przebija 1950 i jak 77 pisze na 2050 poleca ja BP bo siła banana mnie przeraża.
Dnia 2023-01-09 o godz. 16:51 benitor napisał(a): > Dnia 2023-01-09 o godz. 16:48 zzz20 napisał(a): > > Panowie co tu się wyprawia. Trochę mnie zamurowało nawet :))) > > Coś jakby kontynuacja trendu, po wybiciu z konsoli? > No niesamowite zaskoczenie.
Przekracza to jednak moje najśmielsze wyobrażenia co do narzuconego tempa :)))
Moje wyobrażenie też to tempo 600 p od dołka praktycznie bez korekty. Właściwie z płaską korektą. Jak gruby się teraz przestawi na S to też ostro pociągnie lecz jak nie zacznie sypać na dniach to lipa będzie.
Zleciłem dziś zamianę 15% fundów akcyjnych na obligacyjne będę miał po dzisiejszych wycenach 60/30/10 % obligi/akcyjne/pieniężne
Jakby rok konczyłby się dziś nie 9 dni temu to pokonały inflację :)
Przypomina mi się 2007 kiedy jako zafascynowany nieopierzony gracz po nieprzespanych nocach ze łzami w oczach wysyłałem co rano przelew na uzupełnienie depozytu .....a to rosło i rosło.
Spadający LOP to raczej spanikowane Ski bo doprowadzili do paniki na S i tym nakręcili jeszcze ze 20 pkt. w górę. 5 tyś spadku LOPu w jeden dzień nie pamiętam kiedy ostatni raz tak było .
Dnia 2023-01-09 o godz. 17:11 wilk_z_banana napisał(a): > Klapa a to na twoje oko doświadczone zamierza się cofać pamiętasz takie wyciągi?
Jak mnie wtedy "przeczyściło" to zacząłem od 1-2 kontraktu a dopiero z zarobionych pieniędzy zwiększałem pozycję, ale chyba stres we mnie pozostał bo mimo że z czasem ogarnąłem to bagno to nadal jestem bardzo ostrożny z wielkością pozycji. Co do przyszłości to oduczyłem się prorokowania, nie wiem - gram technicznie, pewnie będą ruchy w jedną i drugą stronę ale to wszyscy wiedzą. Dla mnie grającego z trendem to jesteśmy na szczycie i żeby myśleć o odwrocie to potrzeba by było ze dwa dni solidnej zwałki.
A nie za łatwo im idzie aby przestać? Wszystko sprzyja. 50-100pkt mogą jeszcze beż wysiłku podciągnąć.
W sumie samo się zrobi aby tylko nie przeszkadzac