Poprzednie przesunięcie terminu miało miejsce o 1 rok, teraz przedłużają tylko o kwartał, więc chyba coś jest na rzeczy. Tak jakby rozmowy były mocno zaawansowane, tylko nie zdążyli dopiąć tego w ustalonym terminie (31.12.2022), więc dali sobie jeszcze 3 miesiące na dopięcie wszystkiego.
Ale to tylko luźne wnioski z tego lakonicznego komunikatu :-)
Max, co myslisz o biznesie OTL w 2023? Sprzedadzą akcje Luca Rijeka i dogadają sie z funduszami emeryt. Alianz? Czy te wycofają wniosek o upadlosc? Zaplacą dywidendę (moze 2-3zl.) ? Takie pytania na koniec niezlego roku :-). Lepszego 2023 roku!
Cały 2023 będzie extra dla Otlog ,Polska jest skazana na import węgla i to nie zmieni się przez lata, na zwiększenie wydobycia w Polsce nie ma szans , nowych kopalń tez nie będzie,wiec Otlog będzie miał co robić . Jedynie myśle ze będą zmuszeni odkupić opcje put od alianz. ( kwestia teraz ceny ,czym niżej tym lepiej ,w razie czego stać ich ) . Co do portu Luca Rijeka ,jego wartość i znaczenie rośnie , wiec co firma postanowi to będzie dobrze. Niech kończą spór i ruszamy na 50 ;)
Pełna zgoda co do biznesu w Polsce, na dobrych marżach roboty bedzie b.duzo! Co do Chorwacji ja myśle, że oni to sprzedadzą....
Nie wiem dlaczego tak sądzę, ale tak mi to pachnie. Tak, czy siak stać ich na obie opcje, aby się to juz skonczylo. Wniosek w sadzie mocno ogranicza, zwlaszcza sprawy refinansowania i leasingu.
Jestem dobrej myśli i to juz w pierwszym półroczu br.
I jeszcze bardziej ktoś wymiękł w samej końcówce fixów i kurs uwalony o prawie -3%. Cały rynek dynamicznie rośnie, a tym bardziej rosnąć będzie OTS w takich warunkach, a tu trafiają się takie miękiszony co nie potrafią wytrzymać ciśnienia gdy portfel puchnie... XD Ehhh, do piaskownicy wracać, a nie w giełdę się bawić...
Nie narzekaj: stopa zwrotu z ostatnich 3 miesięcy to ok. 40% Papier jest w trendzie wzrostowym - trzy kroki w przód, jeden w tył. Wolałbyś jednotygodniowy wzrost o 100% (tak jak to było wiosną po ogłoszeniu współpracy z Bumech-em), a potem pół roku spadków i konsolidacji, czy też owe stabilne trzy kroki w przód i jeden w tył?
Zauważ, że OTS najczęściej rośnie w spadkowym otoczeniu (a nie w rosnącym) - wtedy najłatwiej jest zwrócić na walor uwagę - łatwiej się przebić z taką informacją do potencjalnych przyszłych inwestorów szukających okazji do inwestycji. Wszystko spada, a OTS rośnie. Hmmm, co to za spółka - ktoś pomyśli i się nią zainteresuje... A jak wszystko razem rosłoby na wyścigi, to OTS ginąłby w tym tłumie i niczym się nie wyróżniał.
Racja, czasem po prostu mam ochotę podzielić się z forum moimi przemyśleniami. Dzisiaj znowu ktoś wessał na raz pekacem ponad 4200 akcji, a potem znowu uwalanko dużo mniejszym wolumenem. No ale jeśli tak ma wyglądać droga na 30 zł to niech już tak będzie xDD hehe