mam takie male pytanko,jak xtb zabezpiecza otwarte pozycje klientow na opcjach,czy jesli jestescie mm to zysk klienta - wasza strata i na odwrot czy zabezpieczacie to w jakis sposob na rynku?
Pytanko wcale nie małe bo o procedury wewnętrzne w firmie, więc z oczywistych względów nie mogę odpowiedzieć. Powiem tylko "oczywistą oczywistość" a mianowicie to, że działalność firmy brokerskiej polega na pośredniczeniu a nie zawieraniu transakcji na własne ryzyko.
rozumiem ,po prostu zawsze interesowalo mnie jak broker to robi,skoro jestescie tylko posrednikiem to ryzyko ponosi ktos inny na rynku,ale kiedys rozmawialem z jednym z waszych pracownikow i powiedzial ze na wszystkich opcjach jestescie animatorem ,wiec chyba jest jakas roznica miedzy animowaniem rynku a posrednictwem w zawieraniu tranzakcji czy sie myle,bo chyba np na opcjach na wig20 musicie byc jednak animatorem a nie posrednikiem
XTB jest animatorem kontraktów walutowych a nie opcji na WIG20 (mowa o rynku regulowanym, czyli w naszym przypadku GPW).
Poza tym, bycie animatorem nie oznacza, że trzeba brać na siebie ryzyko. Oczywiście zawsze jest niebezpieczeństwo niedomknięcia pozycji, choćby częściowego, ale taka jest już funkcja brokera.
mialem na mysli opcje kwotowane u was na wig 20 a nie na gpw,bo ze animujecie tylko kontrakty walutowe na gpw to wiem,poza tym nieodpowiedzial mi pan czy jestescie animatorem wszystkich kwotowanych opcji u was ,takze na wig20
poza tym nieodpowiedzial mi pan czy jestescie
> animatorem wszystkich kwotowanych opcji u was ,takze na
> wig20
strona transakcji na rynku otc jest dla klienta broker, na rynku regulowanym zas z reguly inny uczestnik rynku, stad potrzeba animatora gdy rynek jest mlody/plytki