Realna rynkowa wartość spółki? Zawsze mi się wydawało że zależy od sprzedaży, dynamiki sprzedaży, wdrożonych udanych projektów, doświadczenia biznesowego zarządu i jeszcze kilku pomniejszych zmiennych. Odejmij od tego ilość zaangażowanych środków i będziesz miał odpowiedź :).
Trójka założycieli Saule akcje ma za darmo, bo spółka powstała i funkcjonowała dzięki różnym dotacjom. Columbus za swój pakiet akcji (ok. 20%) zapłacił po ok. 2,70 PLN za sztukę. Ile zapłacił inwestor japoński nie wiem, ale też specjalnie nie szukałem. Generalnie jest zasada, że firma jest wart tyle ile za nią chcą dać. W chwili obecnej Saule wynajmuje powierzchnie biurowe w Warszawie oraz powierzchnie produkcyjno- magazynowe we Wrocławiu, nie ma przychodów, bo nic nie sprzedaje. Na razie przy ff ok. 13% jest wyceniana na ok. 275 mln PLN, czyli niecałe 30%, gdy się wyceniała przed wejściem na NC Wejdą do obrotu akcje serii E to zacznie się rzeczywista wycena spółki.
Olga pewnie ma taniej te akcje dlatego nie warto teraz w wchodzić a dopiero gdy zmiana trendu nastąpi przy silnych obrotach, Miałem to kiedyś ale przeskoczyłem na greenx gdy kurs zatrzyma się i nabierze obrotów to może skuszę się przeskoczyć spowrotem z greenx na saule, ale póki co kasę trzepać warto na greenxie bo to jeszcze nie koniec, a tu macie kiszonkę