• Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~toro [31.183.202.*]
    Hej, czy to na jutro planowane jest podpisanie umowy?
    Atmosfera się zagęszcza ;-)
  • Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~MuMMiN [185.183.224.*]
    Skąd te info?
  • Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~Kozacki [31.183.91.*]
    Umowa to już chyba w nowym roku.

• Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~red [85.221.170.*]
    Jest rozporządzenie chroniące Unimot.
  • Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~Kozacki [31.183.202.*]
    Czyli, że co? Unimot będzie miał ograniczone prawo zbywania poszczególnych składników majątku?
    A gdzie tu pole do optymalizacji?

• Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~YorX [37.248.170.*]
    Pewnie będzie mógł sprzedawac co chce ale pierwszeństwo wykupu będzie mieć skarb państwa. Poprzednio też była informacja że aktualny zarząd nie będzie mógł zejść poniżej 50% bo kontrola nad spółką musi zostać w ich rękach, ewentualnie państwa.
  • Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: glokoo [31.2.14.*]
    Tu chodzi o ochronę państwową związaną z ewentualnym przejęciem firmy przez podmioty powiązane np. z kacapami - na wypadek, gdyby Prezes Sikorski zechciał sprzedać część lub całą firmę.

To oznacza, że:
    a) firma jest bezcenna z punktu widzenia naszego Państwa !
    b) nic nie jest w stanie zablokować podpisania umowy na terminale paliwowe !

Tak czytam i rozumiem ten komunikat. Pytanie tylko, czy uda się podpisać tę umowę jeszcze na starym roku ???
  • Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~wer [176.221.123.*]
    Dnia 2022-12-29 o godz. 15:27 glokoo napisał(a):
    > Tu chodzi o ochronę państwową związaną z ewentualnym przejęciem firmy przez podmioty powiązane np. z kacapami - na wypadek, gdyby Prezes Sikorski zechciał sprzedać część lub całą firmę.
    >
    > To oznacza, że:
    > a) firma jest bezcenna z punktu widzenia naszego Państwa !
    > b) nic nie jest w stanie zablokować podpisania umowy na terminale paliwowe !
    >
    > Tak czytam i rozumiem ten komunikat. Pytanie tylko, czy uda się podpisać tę umowę jeszcze na starym roku ???

I tak właśnie jest, ewenttualny nabywca całej spółki musi uzyskać zgodę odpowienich ministerstw. Nie ma zapisu o pierwokupie przez SP. Ochrona tej dziedziny jest oczywista, a z komunikatu wynika, że sprawa przesądzona!
    Skoro ta nasza spółka taka strategiczna, to może jakieś ekstra zamówienia rządowe się pojawią, np. na asfalty ;-)

• Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~aptekarz [79.184.238.*]
    Unimot nie musi mieć zamówień "rządowych" bo razem z asfaltami przejmuje umowy na produkcję i sprzedaż na kilka lat na przód. Oni mają już zagwarantowaną pewną część produkcji, jak nie wszystko ;-) "Trzeba było uważać" jak mówił pewien kasiarz.
  • Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~Dawid [89.200.229.*]
    A w przyszłym roku mają zacząć budować 5000 km dróg :D
  • Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~Krzych0409 [5.173.138.*]
    Nawet w tym artykule jest napisane, że Unimot kupił część Lotosu, a nie że kupuje lub planuje kupić. Nie zdziwie się jak jutro będzie informacja o kupnie.
    Ja stawiam, że umowa kupna zostanie podpisana 31 grudnia bo od 1 stycznia wchodzi wpis unimotu do spółek strategicznych. Musi się zazębiać by Obajtek i Sasin byli kryci.
  • Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~wer [176.221.123.*]
    Dnia 2022-12-29 o godz. 22:20 ~aptekarz napisał(a):
    > Ja stawiam, że umowa kupna zostanie podpisana 31 grudnia bo od 1 stycznia wchodzi wpis unimotu do spółek strategicznych. Musi się zazębiać by Obajtek i Sasin byli kryci.

Tak może być, też ze wzlędów księgowych. Prezes w którymś wywiadzie wspominał, że sylwestra w tym roku może nie mieć.
  • Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~Kozacki [31.183.75.*]
    To że Unimot jest już gotowy do przejęcia to prawda, ale czy księgowi z Lotosu się wyrobili?
    W poniedziałek będziemy mądrzejsi.
    Tak czy siak, nowy rok dla Unimotu zapowiada się dobrze :-)

• Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~KuRa [83.31.211.*]
    Podobno jest jakiś problem z własnością jednego budynku / działki. Niestety przy takiej sprzedaży wszystko musi być wyjaśnione. Dlatego mamy poślizg w pewnym przejęciu.
  • Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: glokoo [95.41.126.*]
    Skąd te przecieki ? Jakieś źródło informacji ? Jakie są rokowania co do wyjaśnienia wszystkich problematycznych kwestii ?
  • Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~Kozacki [31.183.167.*]
    Czego jak czego, ale spółka dobrze komunikuje się z rynkiem, więc gdyby były problemy z prawami własności, to by dawno pojawił się komunikat.
    Mało tego, nie przesuwałaby o tylko dwa tygodnie negocjacji w sprawie przejęcia firmy "kolejowej"
    Pewnie trzeba dorobić kilka załączników w związku z wpisaniem Unimotu na listę spółek strategicznych.
    Także nie siać paniki i czekać końca.
    Po dzisiejszym komunikacie PAP widać, że jesteśmy na ostatniej prostej jeśli chodzi o przejęcie terminali.
    Jeśli chodzi tylko o uzgodnienia czysto operacyjne to jest szansa, że w przyszłym tygodniu pojawi się info o podpisaniu umowy.
    https://energetyka24.com/ropa/wiadomosci/ke-dala-orlenowi-wiecej-czasu-na-finalizacje-transakcji-z-unimotem
    Jak widać po kursie i obrotach rynek czekał na uspokajający komunikat / informację ! Zbieranie akcji przed prawdziwym odpałem trwa ;)
    Myślałem, że jeszcze dokupię po 88, ale widzę, że kurs odjeżdża.
    Może część tych inwestorów co ucieka z PKN przesiądzie się na Unimot.
    Cały czas rynek paliwowy jest na topie.

• Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~Cwany_lis [31.61.176.*]
    Spokojnie dokupisz. Ja uważam ze o wiele taniej. Można zrobić taki myk. Teraz sprzedać i czekać na mega korektę nawet do 45 zł
  • Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~pixmix [91.226.196.*]
    Dobre :D
  • Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~Antek [178.43.251.*]
    menagery z unimotu wiedzą, że więcej można zarobić na ubraniu w akcje po 90 niż na samej fuzji ?
    No to mamy kolejny krok w tej układance - podpisanie umowy przedwstępnej z Olavion.

"Zgodnie z zapowiedziami intensyfikujemy inwestycje w logistykę, by móc wychodzić naprzeciw potrzebom rynku. Obecnie największym wyzwaniem jest nie tyle dostępność produktu, co możliwość jego szybkiego i efektywnego kosztowo transportu, a ta inwestycja pozwala nam zabezpieczyć ten aspekt działalności biznesowej. W I kwartale tego roku dotrą do nas ostatnie partie zakupionych cystern kolejowych, a finalizacja transakcji zakupu spółki Olavion, która dysponuje lokomotywami, odpowiednimi licencjami i posiada wysoko wykwalifikowany personel, pozwoli nam uzupełnić ten łańcuch wartości i wykorzystać efekt synergii
    – mówi Adam Sikorski, prezes zarządu Unimot S.A."

źródło:
    https://strefainwestorow.pl/wiadomosci/20230109/grupa-unimot-podpisala-umowe-przedwstepna-zakupu-udzialow-spolki-olavion

• Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: kozacki [31.183.167.*]
    Mała ankieta:
    Jak obstawiacie, kiedy podpiszą umowę na przejęcie terminali?
    Ja obstawiam, że do końca I kw 2023r
  • Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~Inwestor [5.184.215.*]
    Zaczęli przed chwila tak kupować ze może już jest po transakcji :)
    Tak czy inaczej blisko zmiany kodu na 3 cyfry i mamy ATH
  • Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: kozacki [31.183.167.*]
    Tak to wygląda, że ktoś z większa gotówka ruszył na zakupy.
    Ja mu się nie dziwię. Jak popatrzył na wskaźniki...
    Tanio jak barszcz ;-)
    I już mamy ATH
    Podpisanie Orlenu, możliwe że do końca stycznia. Nie przywiązywałbym się do terminu - obie strony chcą to jak najszybciej zrealizować. Trochę szkoda, że rynek odjeżdża w tym czasie ale jak 1) podadzą wyniki za IV kwartał i roczne 2) Podpiszą umowę z Orlenem 3) Zamkną transakcję na przewoźnika 4) rozpocznie się dostarczanie nowego taboru 3) GPW nie odwróci trendu na spadkowy --- to pod koniec 1 kwartału możemy mieć 150 zł - jak dla mnie może być, pazerny nie jestem, już się przekonałem, że skakanie z kwiatka na kwiatek czasami przynosi odwrotne skutki od zamierzonych - wybrałeś dobrze to siedź na dupie i kombinuj tylko czekaj, tym bardziej jak papier nie rośnie, bo sprzedaż a on zacznie rosnąć ;-)
  • Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~KuRa [31.0.94.*]
    Potwierdzam, jestem na tej spółce od kilku lat i już kilka razy sprzedawałem aby znowu odkupić ale teraz to nie jest czas do sprzedaży. 150? Zobaczymy.
  • Re: Podpisanie umowy z Orlenem Autor: ~toro [31.183.202.*]
    Dobrze kolega mówi - nie ma co kombinować. bo można się nie załapać na rajd.
    W końcu jak wszystko rosło to Unimot się kisił, więc teraz na nas kolej :-)
[x]
UNIMOT -2,79% 125,20 2025-11-18 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.