wzrasta w dość szybkim tempie co przy wysokich kosztach obsługi rodzi moje spore obawy. Co wy na to? Mam akcje ale trochę mnie to niepokoi. Przy takim zadłużeniu wzrost % choćby o 1 pp to już duże koszty.
Z tego co sie orientuje sa relatywnie malo zlewarowani w stosunku do konkurencji to oznacza wg mnie ze przy wysokich kosztach finansowania konkurencja poprostu moze sie wykruszac na przetargach czyli cena kupowanego portfela moze byc atrakcyjniejsza niz kiedys - stopy za 1-2 lata spadna a duze dyskonto na kupionym portfelu zostanie :) pod warunkiem ze mie przesadza z zakupami i cenami
Dnia 2023-01-03 o godz. 17:14 ~RR napisał(a): >to oznacza wg mnie ze przy wysokich kosztach finansowania konkurencja poprostu moze sie wykruszac na przetargach czyli cena kupowanego portfela moze byc atrakcyjniejsza niz kiedys - stopy za 1-2 lata spadna a duze dyskonto na kupionym portfelu zostanie :)
podoba mi się ta twoja pseudoekonomia matematyczna :D
A co twoim zdaniem sa mocno zlewarowani, czy moze stopy nie beda spadac? A moze teraz nie kupuje sie dlugu z wiekszym dyskontem niz w czasach niskich stop?
Dnia 2023-01-09 o godz. 08:25 ~Dajesz-marian napisał(a): >A moze teraz nie kupuje sie dlugu z wiekszym dyskontem niz w czasach niskich stop?
najpierw się dowiedz jak działa KRUK w kwestiach odzysków zanim zacznieć pierdzieć bzdury, do tego trochę ekonomii i prostej matematyki. wzrost stóp nie ma przełożenia 1-1 na dyskonto portfela