Witam Państwa,
12.08.br. dostałam pismo od Naczelnika Urzędu Skarbowego o zajęciu konta bankowego za nie zapłacony podatek. Kwota zadłużenia pięciokrotnie przewyższa wpływy na konto z tytułu umowy o pracę. Jest to moje jedyne źródło dochodu. Bardzo proszę o odpowiedź czy bank przekazuje całą kwotę na rzecz US? czy będę mogła wypłacić z konta jakąś kwotę na przeżycie?
Wolna od potrąceń jest kwota wynagrodzenia za pracę w wysokości:
1) minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, przysługującego pracownikom zatrudnionym w pełnym wymiarze czasu pracy, po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne oraz zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych - przy potrącaniu sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne,
proszę przedstwaic w Urzedzie Skarbowym dowódna to ze jedyne wpływy na konto to wynagrodzenie za prace
w razie dalszych pytan służe pomocą!
Dzień dobry :-))))
witam ponownie, mam jeszcze pytanie w sprawie naszej wczorajszej "rozmowy", czy Naczelnik US musi lub nie uznać zaświadczenie z banku, że na moje konto wpływaja tylko środki z tytułu umowy o pracę?
Pozdrawiam serdecznie
Ela L.
rozumiem, a czy oprócz zajęcia konta może "szukać" jeszcze "dodatkowych" źródeł ściągnięcia należności, bo stwierdzi że zbyt długo będzie to trwało trwało?
pozdrawiam:))