jezeli otrzymamy kpo z uni to duza kwota pójdzie na oze i walory w fotowoltaice pójda w kosmos,trzymac i kupować na spadkach,mozna będzie dobrze zarobic,cierpliwości
dobra ocena waloru,100zl w marcu to możliwe,ja sukcesywnie dobieram na spadkach,nawet gdy giełda będzie w bessie to grodno pójdie na północ,proszę o wypowiedzi na temat grodna
Edi , jaki procent przychodów w Grodnie jest z OZE ? Przeczytałem komentarz Zarzadu do wyników i niestety nie jest to podane ....czy wiesz dlaczego ? Bo mnie sie wydaje , że niestety nie jest duży i dlatego pomimo ogromnego popytu na pompy Grodno niestety nie wykorzystało tego .
W komentarzu czytamy : Analizując działalność Grupy, a także bardzo dynamicznie zmieniające się otoczenie, dostrzegamy skuteczność przyjętej strategii, co pomimo wielu wyzwań pozwala nam pozytywnie patrzeć w przyszłość.
Czy strategia zakłada zmniejszenie zysku i z tego się cieszą ?
Problem jest w tym , że Grodno jest bardzo mocno związane z budowlanką , a niestety budowlanka przy takich stopach procentowych mocno siadła .
W komentarzu piszą :
Perspektyw dalszego rozwoju Grupy niezmiennie upatrujemy w aktywnym udziale w zachodzącej transformacji energetycznej. Stawiamy przed sobą ambitne cele, szczególnie jeśli chodzi o pompy ciepła, które w I półroczu 2022/23 były naszym najszybciej rosnącym obszarem sprzedażowym. Spodziewamy się także dalszego wysokiego zapotrzebowania na fotowoltaikę dla biznesu i inne rozwiązania wspierające energooszczędność budynków, cieszące się dużym zainteresowaniem w warunkach rosnących kosztów energii elektrycznej.
To teraz zastanów się czy nie lepiej przeanalizować spółki , które już pokazują ogromną dynamikę przychodów/zysków bo własnie one korzystaja na transpofrmacji energetycznej .
Spółki , które są własnie związane z OZE to m.in. Beein i Sunex . Ja jestem w stanie zrozumiec , ze człowiek wierzy , ma nadzieję , przywiązał się do spółki , która niestety ma słabe perspektywy na najbliższe minimum pół roku ..... odwagi i pracy analitycznej
Ja Grodno obserwuje bo będzie to ciekawa inwestycja ale za pół roku ....tylko bardziej w okolicy 10 zł .....ostatni kwartał kalendarzowy będzie słabiutki dla Grodna - sprzedaż pomp ciepła ma swój szczyt w 3 kwartale więc w 4 już jest mniejszy popyt ...a budowlanka jest w czarnej d....
bardzo rzeczowa wypowiedź obserwatora,ale jest jedno ale ,wszystkie walory zaangażowane w oze będą na topie ,moim pobożnym życzeniem jest spadek grodna ale tu już nie ma miejsca i czasu więc tylko północ,odwagi,
Zorro , nie potrafisz merytorycznie podyskutować na temat Beein i boli Cię , ze kurs Beein jest w ładnym trendzie wzrostowym ..a skala biznesu rosnie z ogromną dynamika . Do tego brak Ci kultury osobistej z tym nie bede walczył .
Wypowiedz się merytorycznie czemu wydmuszka ? Powtarzam - MERYTORYCZNIE !
Zorro, po co chcesz kupować spółkę, w której przyszłość nie wierzysz? Nawet za te 8 zł?
Jeśli nie widzę potencjału wzrostu gdzieś, to zwyczajnie to olewam i skupiam sie na innych uczestnikach giełdy. Ale może jestem jakiś dziwny i nie umiem organizować sobie czasu, na tak aktywne komentowanie na forum spółki co do której nie widzę predyspozycji wzrostowych.
wielu tu takich co niby w Grodno nie wierza, potencjalu i dotychczasowych dokonan nie zauwazaja a jednak mimo wszystko w jakich powodow siedza tu od rana do wieczora..
ciekawe dlaczego?
niby nie zainteresowani a jednak zainteresowani...
Jeśli w Grodnie jest 20% OZE i ono bedzie rosło 100% r/r ale pozostała część biznesu będzie miała spadek rzędu 20% to: Dla uogólnienia : OZE 2 zł wzrost 100% to będzie 4 zł Pozostałe 8 zł * 0,8 = 6,4 6,4+4 zł = 10,4 czyli mamy przyrost przychodów na poziomie 4% z całości biznesu - czy uważasz , że jest to satysfakcjonujące do wejścia ?
Teraz zobacz Beein i Sunex gdzie wzrost będzie w OZE o 100% ( to jest tylko założenie by pokazać Ci , że w mojej ocenie nie wszystkie spółki beda rosły )
10 zł +100% = 20 zł.... i to jest wzrost biznesu :)
obserwator82- nie rozumiem czego twój wywód ma dowieść. Grodno ma OZE i i elektrykę Beein tylko OZE .Grodno zarabia na na obu segmentach, beein tylko na OZE. Czy teoretyczne 20% OZE Grodna jest większe czy mniejsze niż 100 % OZE Beein tego nie wiem. Dlaczego niby ma ciągle spadać o 20 % wzrost przychodów z elektryki? Dlaczego struktura segmentów 20/ 80 w Grodnie ma pozostać stała? Kiedy mrówka zwiększając swoją wagę o 100 % dogoni słonia który rośnie o 4 % ? Nie mam nic do Beein a nawet jest na moim celowniku, muszę tylko założyć inne konto u innego brokera niż XTB który nie ma w ofercie Beein.
Andrzej , po pierwsze nie wiesz czy na obu segmentach Grodno zarabia . Zarząd nie jest skłonny pokazać nawet struktury przychodów ( jaki procent jest z OZE , a jaki procent z pozostałej działalności) . Po drugie mój wywód miał na celu pokazanie , ze nie wszystkie spółki , które maja w ofercie OZE muszą rosnąć bo byc moze jest tak niski procent OZE , ze nawet duży wzrost tego segmentu nie jest do końca w stanie pokryć ewentualnej straty z pozostałej działalnosci .
Grodno bardzo ładnie się rozwijało gdy budowlanka szła do przodu ( ultraniskie stopy procentowe napedzały wzrost ) . Dzisiaj stopy są wysokie i na chwile obecna mało jest udzielanych kredytów , a deweloperzy nie kwapia sie z nowymi inwestycjami ...kończę te , które zostały rozpoczete .
Przyjdzie taki moment , że segment znowu zacznie mieć przyrost , tylko pytanie czy to będzie na jesien 2023 czy moze dopiero w 2024 ?
Dlatego Grodno jest spółka solidną , ma pewną stabilizacje ale w mojej ocenie na chwilę obecną to nie ma specjalnie pod co rosnąć ...segment OZE w Grodnie na chwilę obecna pokrywa mniejsze przychody z pozostałej działalności ( przyrost przychodów r/r około 10% ) + zostawia lekki przyrost na całkowitych przychodach .
Generalnie zgoda . Mam za mało danych by rozłożyć je na czynniki pierwsze. Dlatego mój horyzont czasowy to to ok 8. mies. Czy Grodno nie ma pod co rosnąć ? Ma .Pod fundamenty które są solidne (po sporej przecenie kursu akcji ) Generalnie w nosie mam rekomendacje ale ostatnią rekomendacja DM BOŚ 24 .3żł w moim horyzoncie uważam za realną.
Spójrz na ostatni raport za 1 półrocze w roku obrotowym : zysk tylko 5 mln zł za kwartał kończący się we wrześniu , rok wcześniej spółka zarobiła prawie 11 mln zł .... dodać należy , że kwartał kończący się we wrześniu to najlepszy okres dla pomp ciepła ( którymi tak się grodno chwali jaki to super segment sprzedaży dla nich )
Dla porównania Beein w 3q22 zarobiła ponad 1,5 mln zł , a rok wcześniej mieli zysku 0,5 mln - tutaj widzisz efekt dynamiki.
Zastanawiam się czy w cały roku obrotowym Grodno , który kończy się w marcu 2023 zarobią 20 mln zł ? Budowlanka się pogarsza , od stycznia znowu będą podwyżki mediów , płac itd ( Grodno ma ponad 600 etatów ) , założenie opieram na tym , że pompy najlepiej sie sprzedają od kwietnia do września .
Porównując jesszcze do Beein - w Beein mocno stawiają na eksport paneli - ich przychody z eksportu to jak dobrze pametam to 32% ... wszyscy sprzedawcy paneli piszą o tym , że po marcu 2022 spadła sprzedaż dla prosumentów ...biznes wiecej generuje popytu ale eksport ma dużą dynamikę w Beein
Dlatego zdecydowanie bardziej wole beein niż Grodno ..ale każdy inwestuje wg wlasnego postrzegania
Firma która się rozwija ma inną dynamikę niż firma już rozwinięta . Przy dalszym rozwoju będą rosły koszty. Dwie firmy o różnych etapach rozwoju trudno porównywać. Grodno też miało swoją dynamikę gdy startowało. Zgadzam się że warto przyjrzeć się Beein.