Ano są w ZUSie o czym już wielokrotnie pisałem i gazety przypominają, że ta kasa jest dziedziczona. Oto co jest napisane: Prawo umożliwia dziedziczenie środków, które z OFE trafiły na subkonto w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych. Jednak wciąż niewiele osób o tym wie. Subkonto to część konta ubezpieczonego i jest prowadzone dla osób, które są członkami otwartych funduszy emerytalnych – OFE, a także dla osób, które po 31 stycznia 2014 r. nie zdecydowały się na zawarcie umowy z OFE. ZUS nie ma interesu fiskalnego w tym, aby ktoś zgłaszał się po zaksięgowane pieniądze po zmarłym, nawet w sytuacji, kiedy komuś te środki się należą - wyjaśnia radca prawny dr Karolina Mazur. ZUS nie prowadzi kampanii informacyjnej w tej kwestii. Jednak, moim zdaniem, powinien podejmować tego typu działania. W tym miejscu należy wyraźnie zaznaczyć, że inicjatywa w sprawie podjęcia środków z subkonta ZUS-u należy do spadkobierców. Brak działań z ich strony powoduje, że część środków zalega na kontach ZUS-u i nie jest w ogóle wypłacana. Dr Mazur podkreśla, że Zakład, choć ma informacje o śmierci ubezpieczonego, to nie dokonuje takiej wypłaty z urzędu. Następuje ona wyłącznie na wniosek spadkobiercy. W celu otrzymania środków zgromadzonych na subkoncie ZUS-u należy w pierwszej kolejności zgłosić się do swojej macierzystej placówki. Tam trzeba ustalić, czy zmarły rzeczywiście miał subkonto. Jak informuje dr Mazur, do wniosku USS należy załączyć dokumenty, m.in. skrócony odpis aktu zgonu ubezpieczonego oraz oryginał lub kopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem prawomocnego postanowienia sądu stwierdzającego nabycie spadku bądź zarejestrowany akt poświadczenia dziedziczenia. I tutaj trzeba dodać, że ZUS ma obowiązek wypłacić należne pieniądze w terminie 3 miesięcy od dnia złożenia takiego wniosku – dodaje radca prawny.
Taka jedna z PO prete dętka na najwyższe stanowisko w Polsce powiedziała, że 15 mld z tych pieniędzy poszło na i tu cyt: ..."na jakieś tam przelewy"... Reszta to w nodze od krzesła, stołu i w skrytce za szafką. Zatem w większości poszło na meble.
Dnia 2022-12-05 o godz. 15:25 ~PytałemKidawe napisał(a): > Taka jedna z PO prete dętka na najwyższe stanowisko w Polsce powiedziała, że 15 mld z tych pieniędzy poszło na i tu cyt: ..."na jakieś tam przelewy"... > Reszta to w nodze od krzesła, stołu i w skrytce za szafką. Zatem w większości poszło na meble.
będziesz zawsze tylko załganą ruską onucą i skundlone kasowniki moderatorskie nic tu nie pomogą
Dnia 2022-12-04 o godz. 21:11 ~trabant_de-mucha napisał(a): > Ano są w ZUSie o czym już wielokrotnie pisałem i gazety przypominają, że ta kasa jest dziedziczona. > Oto co jest napisane: > Prawo umożliwia dziedziczenie środków, które z OFE trafiły na subkonto w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych. Jednak wciąż niewiele osób o tym wie. Subkonto to część konta ubezpieczonego i jest prowadzone dla osób, które są członkami otwartych funduszy emerytalnych – OFE, a także dla osób, które po 31 stycznia 2014 r. nie zdecydowały się na zawarcie umowy z OFE. ZUS nie ma interesu fiskalnego w tym, aby ktoś zgłaszał się po zaksięgowane pieniądze po zmarłym, nawet w sytuacji, kiedy komuś te środki się należą - wyjaśnia radca prawny dr Karolina Mazur. > ZUS nie prowadzi kampanii informacyjnej w tej kwestii. Jednak, moim zdaniem, powinien podejmować tego typu działania. W tym miejscu należy wyraźnie zaznaczyć, że inicjatywa w sprawie podjęcia środków z subkonta ZUS-u należy do spadkobierców. Brak działań z ich strony powoduje, że część środków zalega na kontach ZUS-u i nie jest w ogóle wypłacana. Dr Mazur podkreśla, że Zakład, choć ma informacje o śmierci ubezpieczonego, to nie dokonuje takiej wypłaty z urzędu. Następuje ona wyłącznie na wniosek spadkobiercy. W celu otrzymania środków zgromadzonych na subkoncie ZUS-u należy w pierwszej kolejności zgłosić się do swojej macierzystej placówki. Tam trzeba ustalić, czy zmarły rzeczywiście miał subkonto. Jak informuje dr Mazur, do wniosku USS należy załączyć dokumenty, m.in. skrócony odpis aktu zgonu ubezpieczonego oraz oryginał lub kopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem prawomocnego postanowienia sądu stwierdzającego nabycie spadku bądź zarejestrowany akt poświadczenia dziedziczenia. I tutaj trzeba dodać, że ZUS ma obowiązek wypłacić należne pieniądze w terminie 3 miesięcy od dnia złożenia takiego wniosku – dodaje radca prawny. >
Spadkobiorca musi jeszcze znać, do którego z OFE należał zmarły i dostarczyć odpowiednie dokumenty. Urzędnikom ZUS nie chce się szukać. Podobnie jest w US. To obywatel musi przedstawić odpowiednie Art. ,paragrafy prawa, które były podstawą odpisu podatkowego, aby mógł dokonać takiego odpisu. Urzędnik tylko może wyrazić aprobatę, lub nie.
To nie jest żaden problem. Mamy jeden ZUS i ZUS wie z którego OFE napływały środki. OFE nie jest tak dużo. Zapytania można wysłać każdemu. Widzę że jest to większy problem niż ględzenie głupot że kasa została rozkradziona. Wszystko jest tylko trzeba się po nią zgłosić.
Gdzie są pieniądze z OFE, które rzekomo Tusk ukradł? Dnia 2022-12-05 o godz. 16:56 ~trabant_de-mucha napisał(a): > To nie jest żaden problem. Mamy jeden ZUS i ZUS wie z którego OFE napływały środki. OFE nie jest tak dużo. Zapytania można wysłać każdemu. Widzę że jest to większy problem niż ględzenie głupot że kasa została rozkradziona. Wszystko jest tylko trzeba się po nią zgłosić.
Problemem jest niska świadomość i znajomość prawa u 90% społeczeństwa, które nie czyta i nie wiadomości o tym, że: "Prawo umożliwia dziedziczenie środków, które z OFE trafiły na subkonto w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych. Jednak wciąż niewiele osób o tym wie. Subkonto to część konta ubezpieczonego i jest prowadzone dla osób, które są członkami otwartych funduszy emerytalnych – OFE, a także dla osób, które po 31 stycznia 2014 r. nie zdecydowały się na zawarcie umowy z OFE. ZUS nie ma interesu fiskalnego w tym, aby ktoś zgłaszał się po zaksięgowane pieniądze po zmarłym, nawet w sytuacji, kiedy komuś te środki się należą - wyjaśnia radca prawny dr Karolina Mazur." DOBRA ZMIANA do perfekcji opanowała wykorzystywanie i utrzymywanie ciemnego ludu w nieświadomości, krzyczeć, że umorzenie 50% środków z OFE to była kradzież, wydawać mld zł na tępą propagandę TVPInfo, niż uświadamiać i informować o przysługujących prawach uczestników OFE i ich spadkobierców (vide - "ZUS nie prowadzi kampanii informacyjnej w tej kwestii.") Mnie nie dziwił, że po takiej kampanii dezinformacji i kłamstw, większość uczestników OFE nie ma wiedzy o tym, że ich środki zgromadzone w OFE i przekazane do ZUS stanowi ich prywatny kapitał, który podlega dziedziczeniu. ZUS nie ma w tym interesu, aby uczestnicy OFE informowali swoich następców o posiadaniu dziedziczonego kapitału. I to jest to bezczelne realizowanie hasła "wystarczy nie kraść" i kraść wykorzystując nieświadomość obywateli. Osobiście świadomie nie byłem uczestnikiem OFE, ale w swoim środowisku mam znajomych, którzy byli i teraz otrzymują od 2-3 tys. dodatku do emerytur ZUS-ch. Powyższym wątkiem uświadomiłeś mi dwie sprawy: 1/ czy wiedzą jakie środki zostały przekazane z OFE do ZUS i ile tych środków wykorzystali przez cały okres pobierania emerytury oraz 2/ Czy mają świadomość, że o niewykorzystanych środkach powinni poinformować następców i/lub w trybie spadkowym przekazać je testamentem. Muszę się spytać i porozmawiać o tym ze swoimi znajomymi.
Przypomnę jeszcze raz. Pieniądze z OFE TuSSk mówił, że nie są Wasze bo gdyby były to byście mogli nimi dysponować a nie możecie ! No i TuSSk przeniósł je do ZUSu zatem zadysponował nimi a więc w prosty sposób należy domniemać, że te pieniądze były jego.
Mogę przytoczyć oryginał tej wypowiedzi To co ? Wkleić, napisać ? Może przetłumaczyć na polskie bo folksdojcze może nie rozumieją ?
Dnia 2022-12-05 o godz. 19:49 ~opozycjasklerotyków napisał(a): > Przypomnę jeszcze raz. > Pieniądze z OFE TuSSk mówił, że nie są Wasze bo gdyby były to byście mogli nimi dysponować a nie możecie ! > No i TuSSk przeniósł je do ZUSu zatem zadysponował nimi a więc w prosty sposób należy domniemać, że te pieniądze były jego. > > Mogę przytoczyć oryginał tej wypowiedzi > To co ? > Wkleić, napisać ? Może przetłumaczyć na polskie bo folksdojcze może nie rozumieją ?
Te słowa padały przed rokiem 2014 kiedy zmieniono ustawę o OFE i wprowadzono zasadę przekazania środków z OFE w ramach suwaka do ZUS. Do tego czasu faktycznie tak było, że środki w OFE nie były prywatne. To że OFE były źle skonstruowane to wszyscy wiedzieli, ale nie oznaczał o to, że przeksięgowanie 50% części obligacyjnej było kradzieżą ta jak DOBRA ZMIANY chce nam wcisnąć. Obecnie funkcjonujące PPK to jest dopiero kradzież. Okradani są obywatele - finansując nielicznych kosztem większości (opłaty powitalne) oraz pracodawcy, którzy finansując dopłaty w wysokości wpłat ponoszonych przez członków PPK. OFE w chwili jego tworzenia był przymusowy i nie mówił nic o prywatnych charakterze gromadzonych środków, System PPK zakłada dobrowolny przymus zapisywania do systemu oraz prywatny charakter środków, ale zamiast uczyć oszczędzania i inwestowania uczy cwaniactwa. Bo jak inaczej potraktować fakt, że co 4 lata ten kto się wypisał z systemu i odebrał zgromadzone środki zostanie ponownie zapisany i będzie mógł 8 razy wyciągać to co on i pracodawca mu wpłacił. Oba systemy łączy jedna sprawa - zarządzają tymi środkami te same osoby, które zarządzały nimi w OFE za PO/PSL oraz zarządzają nimi za PiS. Tak jak napisałem wyżej nie byłem uczestnikiem OFE, gdyż byłem tym rocznikiem, który mógł wybrać i wybrałem świadomie tworzenie prywatnego kapitału emerytalnego. Świadomie, bo znalem założenia ustawy o OFE i wiedziałem czym to się skończy.
Nie wiem dlaczego tak Ci Merit zależy głosić nieprawdę, posługiwać się kłamstwem. No chyba, że jesteś jakimś czerwonym, obrzydliwie czerwonym kacapem to wtedy jest to zrozumiałe. TuSSk przyzwolił na okradanie budżetu państwa poprzez wyłudzanie VAT bo lepiej było wypisywać faktury i wnioskować o zwrot Vat niż przemycać i handlować narkotykami. Tak zeznał przed mikrofonami pomocnik herszta bandy, Graś (portier u bauera) Przyzwalał na okradanie bezpośrednio społeczeństwo poprzez Amber Gold doniósł na niego ten cymbał zeznając też pod przysięgą, że tata wiedział, że to lipa. Cystern nie wolno było ruszać przez co mnóstwo paliwa było przemycane i sprzedawane a podatki w nim zawarte szły do mafii paliwowych, węglowych i na siatki z biedry. Zadłużył państwo w ten sposób, że groziło mu: Trybunał a Polsce procedura nadmiernego zadłużenia dlatego te pieniądze przeniósł do pustej zadłużonej kasy i uciekł do Brukseli. Jeśli głosisz kłamstwa to znaczy, że jesteś jakimś wspólnikiem albo głupcem.
Dnia 2022-12-05 o godz. 21:18 ~opozycjasklerotyków napisał(a): > Nie wiem dlaczego tak Ci Merit zależy głosić nieprawdę, posługiwać się kłamstwem. > No chyba, że jesteś jakimś czerwonym, obrzydliwie czerwonym kacapem to wtedy jest to zrozumiałe. > TuSSk przyzwolił na okradanie budżetu państwa poprzez wyłudzanie VAT bo lepiej było wypisywać faktury i wnioskować o zwrot Vat niż przemycać i handlować narkotykami. Tak zeznał przed mikrofonami pomocnik herszta bandy, Graś (portier u bauera) > Przyzwalał na okradanie bezpośrednio społeczeństwo poprzez Amber Gold doniósł na niego ten cymbał zeznając też pod przysięgą, że tata wiedział, że to lipa. Cystern nie wolno było ruszać przez co mnóstwo paliwa było przemycane i sprzedawane a podatki w nim zawarte szły do mafii paliwowych, węglowych i na siatki z biedry. Zadłużył państwo w ten sposób, że groziło mu: Trybunał a Polsce procedura nadmiernego zadłużenia dlatego te pieniądze przeniósł do pustej zadłużonej kasy i uciekł do Brukseli. > Jeśli głosisz kłamstwa to znaczy, że jesteś jakimś wspólnikiem albo głupcem.
Wiesz, że Morawiecki był doradcą TUSKA i co zrobił. Wiesz, kto prowadził interesy z Rosją sprowadzając węgiel, kto nagrał i komu sprzedał nagrania z Sowy&Przyjaciele. Kto wsadził do pierdla i przęjął ten biznes. Kto chciał zadość uczynienia i zwolnienia za tą działalność. A czytałeś co nagrała rodzina w trakcie rozmowy w sprawie dwóch wież. A gdzie byłeś jak Dobra Zmiana chciała, aby pozwolić bankom na udzielanie kredytów mieszkaniowych frankowych, jak nadziewała na kredyty mieszkaniowe w PLN nie informując o sutkach inflacyjnych i efektu podnoszeni stóp procentowych. Wiesz RUSKO ONUCO kto największą zbrodnię głupoty polskiej prezentuje jako katastrofę lub zamach. Wiesz kto zadłużył Polskę o skali daleko przekraczającą zadłużenie Gierka, kto utajnia i manipuluje informacjami o długu jawnym i ukrytym, rozprowadzanym po BGK i PFR. Kto pobiera 4,5 razy większą emeryturę siedząc w Brukseli, a nam rzucając ochłapy w postaci 500+, 13, 14 i entej emerytury przy największym podatku - podatku inflacyjnym w wysokości, którą mielismy na początku lat 90-tych (17% obecnie - 20% w roku przyszłym). Kto utrzymuje 3 legalne ustawowe piramidy finansowe ZUS, OFE i PPK. Tak długo jak będziesz obojętny na ww. sprawy, jak długo będziesz krył zamienianie Polski w prywatną piaskownicę i folwark tzw. prawicy, tak długo nie będziesz partnerem do rozmowy.
Wolę płacić podatki na 500+ itp.. niż na mafie VAT i inne, choć nigdy nie dostałem złotówki z tzw. socjalu ale widziałem dzieci z biedy które zimą chodziły w chińskich trampkach do szkoły
Dnia 2022-12-05 o godz. 19:49 ~opozycjasklerotyków napisał(a): > Przypomnę jeszcze raz. > Pieniądze z OFE TuSSk mówił, że nie są Wasze bo gdyby były to byście mogli nimi dysponować a nie możecie ! > No i TuSSk przeniósł je do ZUSu zatem zadysponował nimi a więc w prosty sposób należy domniemać, że te pieniądze były jego. > > Mogę przytoczyć oryginał tej wypowiedzi > To co ? > Wkleić, napisać ? Może przetłumaczyć na polskie bo folksdojcze może nie rozumieją ?
Wpłacałeś choć grosz na OFE zabużański kałmuku PiSbecki ?
Ruskim PISiakom brakuje już pomysłów na kłamstwa. Przypominam, że 15% kasy z OFE chciał zajumać pinokio jako podatek od dochodu zapłacony z góry. Na razie zrezygnował ze zgarnięcia OFE, ale siła nabywcza OFE spada przez inflację którą tworzy pinokio i glapiński. I w piach poszło już więcej niż 15%. Kto pierwszy wyciągnie kasę z OFE ten będzie wygrany.
Dnia 2022-12-06 o godz. 19:21 ~trabant_de-mucha napisał(a): > Ruskim PISiakom brakuje już pomysłów na kłamstwa. Przypominam, że 15% kasy z OFE chciał zajumać pinokio jako podatek od dochodu zapłacony z góry. Na razie zrezygnował ze zgarnięcia OFE, ale siła nabywcza OFE spada przez inflację którą tworzy pinokio i glapiński. I w piach poszło już więcej niż 15%. Kto pierwszy wyciągnie kasę z OFE ten będzie wygrany.
Pierwszymi, którzy wyciągnęli kasę z OFE było pokolenie 60-65+ roczniki 1950 - 1956r. Te roczniki w pierwszej kolejności w ramach suwaka otrzymały możliwość skorzystania ze środków OFE. Otrzymują jak czytam po 2-3 tys. zł. dodatkowego wkładu do emerytur uzyskiwanych z ZUS. Pokolenie 50-55+ roczniki 1970 - 1975 dopiero teraz wchodzi w system suwaka, a ile otrzyma to się przekonamy jak nas poinformują. Na chwilę obecną wiemy, że utworzenie PPK nie zrekompensowało ubytku z OFE (12 mld zł. i 3 mln uczestników). OFE nie zostało zlikwidowane bo to są większe środki (jakie to są środki - nie wiadomo, prawdopodobnie około 130-150 mld zł), które pozwalają przeprowadzić nacjonalizację, repolonizację i polonizację tego co zostało sprywatyzowane za środki wyżu demograficznego lat 50-ych. Dzięki ww. metodzie Pinokio może spokojnie zgarnąć dowolną kasę z OFE. Dla Twojej informacji pierwszym, który wpadł na pomysł, aby środki z OFE posłużyły do repolonizacji były Premier J.K. Bielecki (też doradca TUSKA), a Morawiecki jako doradca Tuska wdrożył ten plan w życie. W ekonomii jest taki wskaźnik szybkości obrotu kapitału. Dlatego, można z dużym prawdopodobieństwem postawić tezę, że wszystkie zmiany dot. OFE i PPK zostaną podporządkowane temu, aby środki w tych funduszach nie były kapitałem prywatnym ich uczestników, tylko były pod kontrolą państwa i/lub zarządzających tymi środkami. To oni są głównymi beneficjentami tych systemów. Dlatego tak mocno bronią się przed wprowadzeniem ustawy o Prywatnym Kapitale Emerytalnym, który byłby całkowicie dobrowolnym systemem i całkowicie pozbawiłby polityków i zarządzających tymi funduszami prawa decydowania i kontroli tych środków.
Aleś ty śmieszny,
Zagłosuję na Donalda jak zobaczę jego program wyborczy , bo narazie to cała jego polityka opiera się na sianiu fermentu i przyklaskiwaniu kolesiom z UE. Jeśli chodzi o inflację to nie przypisał bym całej zasługi Gapińskiemu i Morawieckiemu , bo duży wkład w umocnienie i finansowanie Rosji mają kraje UE które były zaangażowane w finansowanie ruskich i jedli im z ręki, mówią o praworządności a gotowi są poświęcić całe narody dla własnych interesów obłuda i hipokryzja do kwadratu.