Witam wszystkich. Mam pytanie co do wyceny Huuuge - sprawdzałem raporty i analizę na biznes radar. Czy dobrze widzę że spółka ma blisko 1mld gotówki i prognozę zysku netto blisko 200mln pln? Przy takich parametrach wycena wydaje się bardzo niska... Czy coś źle czytam? Jaka jest Wasza opinia.
Dzieciaku!
Papier wszystko przyjmie, albo inaczej napiszę gdyby było tak kolorowo to fundy, które mają dostęp do wiedzy insidereskiej nie zwiększyły by zaangażowania?
Dnia 2022-11-29 o godz. 21:19 ~Olek napisał(a): > Dzieciaku! > > Papier wszystko przyjmie, albo inaczej napiszę gdyby było tak kolorowo to fundy, które mają dostęp do wiedzy insidereskiej nie zwiększyły by zaangażowania?
Fajna logika fundy maja zwiekszac zaangażowanie podbijajac kurs ?? czy raczej ubijać by zbierać jak najniżej ??
Warto wspomnieć jeszcze o około 130mln PLN uwiezionych w akcjach własnych tzn prawie 7% akcji to ich własne. Ja na ich miejscu wypłaciłbym dywidendę w postaci 90% gotówki a dopiero resztę firmy próbował sprzedać. Realnie według mnie jest tu minimum 50% niedowartościowania
Sam nie wiem , jak sprzedadzą to bedzie ta gotówka w cenie , wezwanie bedzie z wyzszego poziomu ( o ile to w formie wezwania zrobią ) . Ja jestem dobrej myśli , myślę że furtka na rynek amerykańcki to łakomy kąsek dla Chińczyków , tak samo jak furtka na rynek Chiński dla zachodnich gier , dla mnie to jedyny rozsądny kierunek i tutaj widzę największą synergię
W dzisiejszych czasach wypłacanie cashu zdobytego w zupełnie innych warunkach rynkowych jest zupełnie bezsensu. Dla potencjalnego kupującego jest dodatkową wartością, po za tym można go użyć do potencjalnej transakcji, gdyby rozliczenie miało być zrobione cześciowo w akcjach i częściowo w cashu
Dla mnie ciekawe jest dlaczego tak szlifuja EBITDA. Moze pod lepsza wycene. Chcą pokazac jak zdrowy maja biznes o ile opcja zbycia jest dalej na stole. Przy lepszym sentymencie 35 - 40 PLN jest jak najbardziej uzasadnione.
Też mi sie tak wydaje. Jeszcze bym przyjal ze fundusze musza miec te swoje 10- 20 % r/r ale pewnie czesc z nich usredniala sobie cenę. Raczej instytucjonalny ma horyzont kilkuletni więc mogą poczekać.